Mazda 3 BK (2003-09) Motor Devrinin Yavaş Düşmesi Hakkında

Araç Markası
Mazda 3 touring 2009
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Sedan Manuel
Kıymetli forum üyeleri,

2009 manuel bk kasa aracımda vites değişimini 3000 devir ve üzerinde yapınca motor devri normal bir hızda aşağı iniyor,
fakat 3000 devir altında vites değiştirisem motor devri çok ağır (ufaktan gaz verme varmış gibi ve normalden 2 kat daha yavaş) düşüyor, bu durum seri kullanımda debriyaj bırakırken silkelemeye sebep oluyor ve bundan ciddi rahatsız oluyorum.
Bahsettiğim durum benzin - lpg fark etmeksizin ve 1 den 5 e tüm viteslerde aynı, boğaz kelebeği sensörler ve rolanti motoru ile birlikte komple değişti lakin hiç değişiklik olmadı.

Bu durum normal mi? Manuel araç sahiplerinin ve konu hakkında tecrübesi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

kadir

Kıdemli Üye
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Fiziki olarak baktın mı gazı bıraktığında boğaz kelebeği kapanıyor mu ?

Araç Markası
Mazda 3 touring 2009
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Sedan Manuel
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
Fiziki olarak baktın mı gazı bıraktığında boğaz kelebeği kapanıyor mu ?
Ustam bu durumdan dolayı kafadan soru işaretini silmek için gaz telini sıfır değiştirdim, eski gaz teli biraz sertleşmişti yağlama vs fayda etmedi, yenisi gayet rahat çalışıyor ama bir fark olmadı.
Kaput açıkken dışardan elle gaz verdim test etmek için, mm kadar dahi açık kalma veya yavaş kapanma durumu yok, kelebeğin parçası rolanti ayar vidasına tam dayanıyor ( değiştirdiğim gaz kelebeğinde de aynı şekilde açma kapamada herhangi bir sorun yoktu, gözle ışığa tuttuğumda bir kaçak veya açıklık göremedim, arıza tespit açısından onu da komple tps sensörü ve rolanti motoru dahil değiştirdim, lakin durumda en ufak değişiklik olmadı )

kadir

Kıdemli Üye
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Ustam bu durumdan dolayı kafadan soru işaretini silmek için gaz telini sıfır değiştirdim, eski gaz teli biraz sertleşmişti yağlama vs fayda etmedi, yenisi gayet rahat çalışıyor ama bir fark olmadı.
Kaput açıkken dışardan elle gaz verdim test etmek için, mm kadar dahi açık kalma veya yavaş kapanma durumu yok, kelebeğin parçası rolanti ayar vidasına tam dayanıyor ( değiştirdiğim gaz kelebeğinde de aynı şekilde açma kapamada herhangi bir sorun yoktu, gözle ışığa tuttuğumda bir kaçak veya açıklık göremedim, arıza tespit açısından onu da komple tps sensörü ve rolanti motoru dahil değiştirdim, lakin durumda en ufak değişiklik olmadı )
Tps ayarlı mı

Araç Markası
Mazda 3 touring 2009
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Sedan Manuel
Ona bir ayar yapılmadı ustam, daha önce birkaç esnaf dolaştım bunun için, çok yerde cihaz yoktu, işinin ehli olan bir lpg servisi var orada bilgisayara bağladılar bu araç kendisi ayarlıyor herhangi bir işlem yapılmıyor demişlerdi.
Bizim araçlarda TPS için bir ayar oluyor mu, oluyor ise nasıl ve nerelerde yapılabilir acaba?

kadir

Kıdemli Üye
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Ona bir ayar yapılmadı ustam, daha önce birkaç esnaf dolaştım bunun için, çok yerde cihaz yoktu, işinin ehli olan bir lpg servisi var orada bilgisayara bağladılar bu araç kendisi ayarlıyor herhangi bir işlem yapılmıyor demişlerdi.
Bizim araçlarda TPS için bir ayar oluyor mu, oluyor ise nasıl ve nerelerde yapılabilir acaba?
Telli olanlarda tps ayarı yapılıyor diye biliyorum ama acaba bu tps ayarı daha eski modeller içinmi emin olamadım.

Ama
Tps montaj ayaklarından belli olur diye düşünüyorum ayar yapılıp yapılmayacağı.

BK özgü bi ayar değeri varmı emin değilim ama @Oğuzhan bilgi verebilir diye düşünüyorum.

Araç Markası
Mazda 3 touring 2009
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Sedan Manuel
Telli olanlarda tps ayarı yapılıyor diye biliyorum ama acaba bu tps ayarı daha eski modeller içinmi emin olamadım.

Ama
Tps montaj ayaklarından belli olur diye düşünüyorum ayar yapılıp yapılmayacağı.

BK özgü bi ayar değeri varmı emin değilim ama @Oğuzhan bilgi verebilir diye düşünüyorum.
TPS montaj ayakları resimdeki gibi sabit olanlardan, elimdeki her iki sensör bu şekilde döndürme/ayarlama payı yok ustam.

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü - 2025-01-10 14-00-33.png
    Ekran Görüntüsü - 2025-01-10 14-00-33.png
    136.9 KB · Görüntüleme: 1
Üst Alt