Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
OBD 1 tip 17 pin'li sokete sahip diagnostic girişi olan Xedos 9 araçlarının hata kodlarını görmemizi sağlayan yöntemi biraz araştırdım. OBD 1 soket girişini OBD 2'ye çeviren kablolar mevcutmuş. "-muş" diyorum çünkü bu konularla pek ilgilenmemiştim daha önce o yüzden ben de yeni öğreniyorum. Bu kablo yardımıyla bilgisayara bağlanma ve kodları cihazdan okuma şansınız da var. Bu tip okumalarda "P" veya "U" ile başlayan 5 haneli kodlar çıkıyor ve hemen karşılığındaki açıklama bize fayda sağlıyor. Bunun yanında bizim şimdiki konumuz ise led ile hata kodlarını sayan bir nevi eski usul bir yöntem ve uygulamasını da yurt dışı bazı sitelerden anlayabildiğim kadarıyla aktarmaya çalışacağım. Böylece girişlere bağlayacağımız ledin yanma hızına ve yanma sayısına göre iki haneli sayıya denk gelen hata kodunun karşısındaki açıklama ile aracımızdaki hatayı öğrenebileceğiz. Buradaki kodlar 2000 yılına kadar üretilen Xedos9'ların sadece 2,5 hacimli KL kodlu araçların ve KF kodlu 2,0 hacimli V6 motora sahip olanların hata bilgilerini içermektedir. Ayrıca bu yöntem Mazda'nın bu girişe sahip diğer araçlarında da kullanılabiliyor olsa da hata kodlarının anlamları farklı olabilmektedir.

Daha önce TEN-GND köprüsüyle daha önce Xedoscan'ın hava ayarlarını yapmıştım (konusu burada) fakat hata kodu okuma olayını daha denemediğimi itiraf eder doğacak herhangi bir sıkıntıda MazdaGaraj'ın sorumlu tutulamayacağını belirtirim. ;)

Öncelikle aracımız çalışmıyorken kaputu kaldırıp akünün arka kısımlarında bulunan DIAGNOSTIC kutusunun kapağını açıyoruz. Aşağıda çizmeye çalıştığım bir pin tablası göreceğiz. Görselde gösterilen her pin dolu olmayabilir, modellere göre değişkenlik gösterebilir.

43744


Görselin sağındaki açıklamada göreceğiniz gibi farklı pinler ile aracın farklı yerlerine bağlanıp farklı donanımlarla ilgili bilgi toplanabiliyor. Biz motor kısmındaki hata kodlarını görmek için TEN pinini kullanacağız. Şanzıman için TAT ve ABS sistemi için TBS pinleri de kullanabiliyormuş. Tabi onların hata kodu açıklamaları daha farklı. Boş bir zamanda derleyip onları da ekleyeceğim. ;)

Bir ataş veya bir parça tel yardımıyla TEN pininden GND pinine köprü atmamız gerekmekte. Kullanacağınız malzeme her ne ise dış tarafının yalıtılmış olmasına dikkat etmeliyiz yoksa araca zarar verme ihtimalimiz yüksek. O yüzden kablonun sadece pinin içine giren kısımlarını soyuyoruz akabinde TEN ve GND pinlerini kablo yardımıyla bağlıyoruz.

Yine bir parça kablo yardımıyla daha önce hazırladığımız :p ledimizi bağlayacağız. Lediniz eğer ki düşük watt'ta çalışıyorsa (+) ucuna (uzun bacak) direnç bağlıyoruz. Diğer tarafına da kablo lehimleyip eksi (-) ucunu FEN pinine, direnç taktığımız (+) ucunu da +B pinine bağlıyoruz.

43733


Kontak anahtarımızı açıyoruz fakat motoru çalıştırmıyoruz. Böylece doğru bağlantıyı kurabilmişsek ledimiz bir kere yaklaşık 1,5 saniye civarında yanıyor ve sönüyor. Sonrasında hata var ise kodları saymaya başlıyor. Kısa yanmalar (yanıp sönme) kodun birler basamağındaki rakamı; uzun yanmalar kodun onlar basamağındaki rakamı gösteriyor. Tabi kod iki haneli değilse uzun yanma olmayacak kısa yanışlarla başlıyorsa da haliyle kod tek haneli olacaktır. Örnek olarak görselin sol aşağısına bakabilirsiniz. Her kod arasında 4-5 saniye bekliyor ve varsa sonraki kodu yakıyor. Tüm kodlar bitince de tekrardan başa dönüyor. Kodları kaydettikten sonra önce anahtarımızı yeniden OFF konumuna alıyoruz. Önce bağladığımız ledi ve sonrasında köprüyü kaldırıyoruz.

Kodları silmek için akünün kutup başlarından birini çıkarıyoruz. 30 saniye bekledikten sonra 20 saniye frene basılı tutuyoruz. Böylece aracın hata kodlarıyla birlikte (radyo kanalları, saat ayarı vs.) kayıttaki bazı verileri de siliyoruz. Bu işlemden sonra sizin sürüşünüze, hava şartlarına, aracın durumuna bağlı olarak beyne kaydettiği diğer bilgiler de gidebilir ve aracınız ilk başta çalıştığında normal olmayabilir. :p

Şimdi sıra geldi kodların açıklamalarına. Bu kodlar bulduğum kaynaklarda değişkenlik gösterdiğinden Autodata programını kullandım. Açıklamaları da anlamları değişme ihtimaline karşı direk olarak çevirmeden listeliyorum.

43731


Araca bilgisayarla bağlanma ve hata kodu öğrenme ile ilgili daha önce hiç bir tecrübem olmadığından terimlerde yanlışlık yaptıysam mazur görün. Uygulamasını yaparsam video şeklinde burada da paylaşırım. Aranızda bu led ile bağlanma uygulamasını yapan/yapmış olursa da bizlerle paylaşmasını rica ederim.

Hadi hepimize kolay gelsin. ;)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
52,012
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Söyleyecek söz bulamıyorum Hamdi... Allah ne muradın varsa versin iyi mi? Ellerine sağlık helal olsun... Sonsuz teşekkürler.
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,403
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
Gardaş sen ne yiyorsun sorması ayıb:rolleyes:
Yüreğine sağlık abi anlatımlar içi teşekkürler.
Her zaman ki gibi harikasın cnm;)
 
Son düzenleme:

Üst Alt