Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Dikkat: Bu konu ağır işsizlik, laz inadı ve acı tecrübe içerir. :p

Xedoscan'ı aldığımda mevcut problemlerinden biri de benzin göstergesinin olması gerekenden yaklaşık çeyrek depo az göstermesiydi. Daha önce motor/mekanik bakımları yapılırken tank içindeki şamandıra sökülerek kontrol edilmişti ve sorunun göstergedeki ibreden kaynaklı olduğu teşhisi koyuldu. Bunun içinde kilometreci diye tabir edilen gösterge/beyin vs. elektroniği üzerine uzmanlaşmış yere götürmem gerekiyordu haliyle. Fakat ben yine kendim yapmaya karar verdim her zamanki gibi. :D Geçen haftasonu göstergeyi @MX9 Ahmet Abim ile birlikte söktük. Hem biraz merak gidermek hem de bir yandan da temizlik anlamında epey bir kurcaladık. Gerekli yerleri düzelttik (km değil o tabi) :p, aydınlatma ampullerini kontrol edip elimizdeki yedekler ile değiştirdik. Konusu için: Mazda Xedos 9 Gösterge Aydınlatmaları Ampul Tipleri

Bu ibrelerin çalışma mantığını tam olarak bilmediğim için biraz da haya gücümü kullanarak "depoyu tam doldurduğumda göstergeyi çıkarırım ve benzin ibresini söküp azıcık yukarı kaldırarak gerisingeri takarım yine ve olması gerektiği gibi gösterir" diye düz mantık bir düşünce içindeyken aslında olayın bu kadar kolay olmadığını ve o ibrelerin sökülmediğini öğrendim. :p

41718


İbrenin arkasında bir dişli var, o da başka bir dişli yardımıyla bobin sargılı bir parçaya bağlı. Bobinli parçanın dişlisi dönerken ibre de hareket ediyormuş. Yine de benden kaçamadı tabi, B planı olarak "dişlilerin birini sabit tutup diğerini azıcık yukarı döndürürsem bu iş olur" diye düşündüm. :cool: Olması gereken ile göstergenin gösterdiği oran arasında 1/4 (yani çeyrek depo) fark vardı. Bir kaç deneme yanılma yöntemiyle işin aslı dişli sıyırma yöntemiyle olayı başardım... Tabi bu işi deneme yanılma yöntemiyle yaptığım için her seferinde 7-8 vida aç/kapa işlemi uygulandı ve ne olduysa bu sırada oldu. :( Benzin göstergesi düzelmişti ki bu sefer de hemen yanındaki hararet ibresi bozuldu. :acpsnr:

41719


Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz ki hararet tavanda geziyor ve oraya yükselmesi aracı çalıştırdığımdan itibaren yaklaşık 5 saniye sürüyor. @Oğuzhan bobin tellerinin kopmuş olabileceğini söylemişti ki gerçekten öyle olmuş. :(

41721


Bu ince kablo arkasındaki metal plakaya çok ince bir şekilde bağlanıyormuş ve ben sök/tak yaparken vidayı fazla sıkınca bu incecik teller de gerilmiş ve kopmuş. Dedim "artık durum ciddileşiyor". :p İlk defa bir işte başarısız olmuştum ama bir kere inat etmiştim, kendim bu işi kotaracaktım :p ve bu sefer de C planı aklıma geldi. Aracın eski sahibinde yedek parça niyetine kullanılabilecek "km" yerine "mil" göstergeli bir panel vardı. Onu istedim ve göstergenin o kısmını söküp değiştirmeye karar verdim. ;)

41720


Bunun için bugünü bekledim ve sanayide ustanın mekanında iki göstergeyi de masaya yatırdık. Buraya kadar hikayemi anlattım da nasıl söküldüğünü unutmadım değil tabi. :cool: Hemen anlatayım efenim.

--------------------------------------

Öncelikle direksiyonumuzu olabildiği kadar kendimize doğru çekili vaziyete alıyoruz. Sol taraftaki aydınlatma şiddet ayar butonunu ve sağ taraftaki simetrik olarak aynı yere denk gelen yerdeki küçük parçayı çekerek çıkarıyoruz.

41722


Arkalarında birer adet yıldız başlı vida göreceksiniz. Bu iki vidayı söküyoruz ve komple gösterge dışındaki çerçeve boşa çıkıyor. Bunu yaparken hafif sola doğru çekmek ve yolcu hava yastığı kenarında bulunan klipslerden biraz kastırmak işi kolaylaştıracaktır. ;)

41723


Arka kısımdaki hız sabitleyici, güvenlik göstergesi, klima ünitesi ve yol bilgisayarı soketlerini söktükten sonra geriye kalıyor dört adet daha vida ile göstergeyi kucağımıza almaya... :p

41724


İşaretlenen yerlerdeki vidaları da söküp arkasındaki dört parça soketi de çıkarıyoruz ve göstergemiz artık elimizde. ;)

41725


Açmak için de önce ilkin hararet ve benzin kadranına giden kabloları söküyoruz. Sıkarken fazla döndürmeyin ben gibi elinizde kalabilir aman dikkat. :p
Fotoğraftaki sarı yuvarlaktaki 4 vida hararet ibresi bobinine; turuncu yuvarlaktaki üç vida da benzin göstergesi bobinine komut veriyor.

41726


Bunları açtıktan sonra sıra geliyor ön kısmını açmaya. Bunun için öncelikle kırmızı yuvarlakla gösterilen siyah kısım ile beyaz kısmı ayırmaya çalışıyoruz. Sonrasında mavi yuvarlak ile gösterilen tırnaklardan da ön camı açacağız.

41727


Göstergenin diğer tarafında da aynı işlemleri uyguluyoruz ve hepsi açılmış oluyor.

41728


Şimdi de az önce vidalarını söktüğümüz hararet/benzin kadranını alıp ustanın oradaki yarım kalan hikayemize devam edelim. :D

--------------------------------------

Göstergeleri yatırmıştık masaya ve her şey çok güzel gidiyordu ki bu göstergenin o kısmında dörtlü flaşör uyarı lamba işaretinin olmadığını gördüm. :( "Hadi neyse o da olmayıversin, sinyal göstergelerinin iki aynı anda yanıp sönüyorsa dörtlüler yanıyordur yani" deyip işimize devam ettik. Bu yeni kadranın sağdaki üçüncü yuvarlak kısmını çıkarıp Xedoscan'ın göstergesine montajladık. Hararet ibresi yerine gelmişti ve bu sefer de bu göstergenin benzin kısmı kasıyor ve rahat hareket etmiyordu. :agla:

Artık zor da olsa bu işten sıkılmıştım ki belki ilk başta yapmam gerektiği gibi elektronikçiye götürdüm. Bornova 3. Sanayi'de Önder Usta'ya yönlendirdi ustamız. Dört gündür hiç durmadan yağan yağmura rağmen hemen bu işi çözmek için zaman kaybetmeden oraya gittim. Bunu neden diyorum, klima/kalorifer yokken aracı sürmek ayrı bir dert oluyormuş. Tüm camlar ve aynalar buğuluyken yağmur altında kazasız bu günü atlattığıma şükrediyorum.

Neyse sanayiye vardım ve ustaya durumu anlattım. Bir kaç teknik detayı da benimle paylaştıktan sonra ibrelerimizin kopan telleri birleştirildi. Test için depoyu doldurdum ve gerekli konuma göre ayarladık. Hararet göstergesinin de dişlileriyle oynadığım için biraz zor olsa da onu da düzeltmeyi başardık ve eski kadranı yeniden Xedoscan'a böylece montajladık. ;)

41729


Bu da biraz acımtrak bir tecrübe olarak hatıra kaldı bize, sağlık olsun... :cool:

Aslında yapmıştım ben bunu da neden bozuldu anlamadım. :rolleyes: Sökmek takmak mesele değil tabi de o vidaları çok sıkmamak gerekiyormuş. Hele o dişlileri sıyırtmak/atlatmak da neyin nesi yahuu? Ahmet Abi "yapma len, hepten bozacaksın" demişti oysa ki... :koptum:
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
Sen nasıl Bi yaratıksın mübarek :huhuu:
Eline sağlık abi. Harika olmuş:harika:
Tabi deponun ful olduğu gözümüz den kaçmadı:koptum:
 

ALPEREN58

•°•°• Mehmet •°•°•
Mesajlar
2,862
Konum
Sivas
Araç Markası
1998 Renault Scenic
Araç Renk ve Tip
Mavi
Ben genelde yapamadığım işlerde "Yok abi, ustayı usta yapan alet edavat. Bu iki tornavida bir penseyle bu kadar oluyor" nakaratını ikna olana kadar tekrar ediyorum. Bitirmek için en az bir kişinin "he he" demesi yeterli oluyor. Ustaya gidene kadar ruh dünyamızda kısa bir rahatlamaya katkısı oluyor. Tavsiye ederim.

Başkanım bu gösterge işi felan gerçekten karmaşık. Bursa'da işinin ehli bir ustayla görüştüğümde bunu ancak anlayabilmiştim. Yine cesaretinden dolayı seni tebrik etmek lazım. Hatta kendisi, km sahtekârlarının bozduğu göstergeler sayesinde bir çok insanın sıkıntı yaşadığını söylemişti. Otomatik arabada devir saatinin takılması sebebiyle gittiğimde "İşin mi yok paran mı çok?" demişti bana :koptum:

Tabi senin durum farklı. Depoyu fulle, o göstergenin yukarı yapışmasını göreme. Zaten bir kaç günlük zevk. Ben de olsam tamire sokmadam duramazdım.
Eline sağlık üstad, mutlu günlerde fulle...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Arada bir de büyük sözü dinle diycem ama o ara hangi ara bilemiyorsun... :) Sorunu çözmüş olman sevindirici. :harika:

Azmine ve cesaretine hayranım orası ayrı.
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Tabi burada işten zevk alma durumu da var. Bir de söz konusu Xedos 9 olunca "nasıl olsa parçaları bakkalda bile satılıyor" diye düşünüyoruz, dermişim. :p Yani söz konusu Xedos 9 olunca başkalarının aracın kimyasını bozabileceği gibi bir fobim var sanırım. Ne olursa da bende olsun diyorum.
Dediğim gibi aslında her ne kadar ilkel bir yöntem olsa da, göstergeyi ilkin sökerken ne kadar farklı mantık kursam da benzin ibresini düzeltmeyi başarmıştım. Yalnız tek bilmediğim şey vidaların çok sıkılmaması gerektiğiydi. Şuan ustaya yaptırdığım için onun garantisi kapsamında fakat o yapmamış olsaydı bu bilgimle yine kendim sökerdim. :cool: Nasıl olsa dikkat edilecek kısımı öğrendik. ;)
Diğer bir şey de "her bir problemi gerektiği yere yaptırırsak o araca bir Xedos parası daha harcarız". Şimdilik yarı Xedos parası limitimi aşmamam gerekiyor. :koptum: Ölüm yok ya sonunda, son raddede bir şekilde elbet düzeltilir. Hem ne demişler "korkanın çocuğu olmazmış". :p
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Güle güle kullan abi, hararet ibresi tavanda deyince anlamıştım olayı. Ben kopan kabloyu kendin lehim yapar toplarsın diye ümit etmiştim baya uğraştırmış :utan:
 

Otomotivci

Rölanti
Mesajlar
264
Konum
Yalova
Araç Markası
1994 - Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Bordo - Hb
Geçmiş olsun hocam bende sökmüşdüm bir kere ışıklar yanmıyor diye sonra elektrikçiye gidilmişti yapamayınca oda demesin mi komple göğüs sökülücek bizde bir daha işe koyulduk multimetre ile kontrol yaparken kesiklik bulduk ve lehimle sorunu çözdük fakat arkadaş o arada ibrelerle oyun oynarken benzin ibresini bozdu kendileri, ibre şu anda sert eskisi gibi rahat dönmüyor sanırım bu yüzden çalışmıyor sorun nedir sizce arkadaki vidanın sıkılığı mı
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #9
Geçmiş olsun hocam bende sökmüşdüm bir kere ışıklar yanmıyor diye sonra elektrikçiye gidilmişti yapamayınca oda demesin mi komple göğüs sökülücek bizde bir daha işe koyulduk multimetre ile kontrol yaparken kesiklik bulduk ve lehimle sorunu çözdük fakat arkadaş o arada ibrelerle oyun oynarken benzin ibresini bozdu kendileri, ibre şu anda sert eskisi gibi rahat dönmüyor sanırım bu yüzden çalışmıyor sorun nedir sizce arkadaki vidanın sıkılığı mı
Vallahi bu işler düşündüğümden de hassasmış o yüzden ne desem bilemedim. Bendeki hurda niyetine kullandığımın da benzin ibresi kolayca düşebilirken çıkamıyordu ve dediğiniz gibi sertti. Buraya gelen akım o kadar küçük ki azıcık bir zorlanma olduğunda kımıldamıyor bile. Çok incelememiştim fakat ibreye giden ince çubuğun yamuk olduğunu görmüştüm. Ama siz yine de elektronikçiye gösterin derim. ;)


Güle güle kullan abi, hararet ibresi tavanda deyince anlamıştım olayı. Ben kopan kabloyu kendin lehim yapar toplarsın diye ümit etmiştim baya uğraştırmış :utan:
Sağol kardeş. Ben 5'lik kabloyu bile lehimlerken kuş pisliği gibi lehim atıyorum; o mikronluk tel için düşünemiyorum nasıl bir şey çıkardı ortaya? :p
 

Üst Alt