Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Geçen haftalarda Xedoscan'a içeriden bagaj açma tuşu montajı yapmak için (konusu burada) hazır kapı döşemesi sökük iken cam açma tuşları aydınlatması üzerine bir kaç deneme yapmak istedim. Daha önce @MX9 Ahmet Abi Melahat'ine yapmıştı farklı bir yöntemle. Ben de eski guzuma bir şeyler yapmaya çalışmıştım çok önceleri, hemen şuracıkta:
Mazda 626 GE (1991-97) - Cam Düğmeleri ve İç Kapı Kolları Aydınlatması

Normal şartlarda Xedos 9'larda sistem hazır aslında, hatta bu hazır tesisatı ele alarak geçen günlerde Ahmet Abim ve @major35 Hasan ile bir kaç ar-ge çalışması uygulamıştık. ;)
Gördüğünüz gibi yanıyoooor-du... Sonra ne olduysa ortalık çok karıştı... :D

44990


Hazır sistemi kullanmak isteyenler için hemen detay vereyim. Xedos 9'ların dörtlü cam mekanizması içerisindeki devrede led ve direnç yerleri mevcut. Hatta ve hatta tüm cam tuşlarının bir kısmı da ışığı geçiren yarı şeffaf ve renkli noktaya sahip. Velhasıl bu kadar hazır bir sistem içerisinde ne yazık ki fabrikadan çıkarken o ledleri oraya koymamışlar ve haliyle ışıksız kalmış. :(

44991


Yukarıdaki devreye (sarı yuvarlakla işaretlenmiş yerlere) dört adet 3W'lık mantar led (eski tip diyot ledlerden) ve iki adet de (pembe işaretli yerlere) ortalama 500 ohm'luk direnç bağlarsanız dört düğmeyi de aydınlatmış olursunuz. Burada seçeceğiniz ledin rengi önemli. Çünkü tuş üzerindeki geçirgen kısım ışığı kırmızıya dönük renge çeviriyor. Biz beyaz ledlerden kullandık deneme amaçlı fakat çok hoşuma gitmedi. Cam açma mekanizmasını da fire verdikten sonra (bu da son yedekti vallahi) :p ne varsa eski tip akkor ampullerde var diyerekten direk 12V ile çalışan dirence gerek duymayan küçük aydınlatmalardan temin ettik.

44992


Yeşil renk kullanacaktım fakat az önce dediğim gibi ışık renk değiştirdiğinden garip bir şey ortaya çıktı, yine sarı olanı kullanarak tuş üzerinde kırmızı görünen rengi tercih ettim. Tabi ampul halojen olduğu için fazla ısı yaydığından bir süre boşta çalışarak plastik kısımlara zarar verebilme ihtimalini gözledim. Şu mesajımda gözlüyordum aslında. :p

44993


Sonuç olarak ısı zarar vermedi yalnız ışık çok fazla geldi ve gece rahatsız etti. O yüzden dörtlü cam üzerindeki ampulleri ikişerli seri bağlayacağım. ;) Görüntüsü de bu şekilde oldu kabaca. Tabi hemen nasıl olduğunu da anlatayım. :cool:

44994


Az önce parçaladığımız devreynin arkasını çevirdiğimizde soketten gelen iki ana yerden + ve -'yi alacağız. Sonrasında da dört (veya ben gibi "lock" tuşunun kenarlarından aydınlatma isterseniz beş) adet ampulü bağlayacağız.

44996


Tuş takımının kapağını açıp halihazırdaki yerlere ampüllerimizi sabitleyeceğiz ve kanarlarından birer ince delik açıp kablolarını bağlayacağız.

44995


Gördüğünüz gibi aslında ledlerin yuvaları bile hazırmış. Hatta üst kısımdaki yan ayna kumandasında ve ayna kapama tuşunda da tesisat hazır olmasına rağmen yine aydınlatmalar konulmamış. :hihi:

44997


Hemen burayı da nasıl çözdüğümüzü anlatayım: Tuş takımının arkasında ışığı iletecek olan plastik parçalar burada kapalı olduğu için bir kaç işleme tabi tutulması gerekiyor.

44998


Ayna kumanda kısmını çıkarıp parçalara ayırınca şöyle bir durum oluşacak. ;)

44999


Burada önemli olan sağdan ikinci beyazımsı parçayı ışığı iletebilir hale getirebilmekte. Bunun için ledlerin (led yerleri hazır) önünü açabilmek. Bunun çözümü de bu parçanın ledleri kapattığı kısımlarını törpülemekten geçiyor. ;)

45000


Yalnız bu kısımda yeni ledlerden kullanmak zorunda kaldım. Bu parçayı her ne kadar delsem de kendisi ışığı geçiremediği için ışığın çok yüksek gelmesi gerekiyordu.

45001


Sonuç olarak şöyle bir şey çıktı ortaya. ;)

45002


Gelelim tekli cam düğmelerine. Bu kısımda led için yerler bırakmamışlar. Fakat yine tuş üzerinde yarı saydam kısım mevcut. Onun da parçalanmış görüntüsü şu şekilde.

45003


Yine ufak bir delme işleminden sonra ampulün kablolarını + ve -'ye bağlıyoruz. Burada ampul led olmadığı için kutupların yönü fark etmiyor. Önemli olan araç üzerinde akımı bulabilmekte. ;)

45004


Tekli cam düğmesinde ampul daha aşağıda kaldığı için akımı düşürmeye gerek görmedim. Tuşu taktığımızda çıkan ışık da tam kıvamında. Hatta kenar kısımlarından hafif ışık hüzmesi de oldu kendi kendine, kapanabilirdi ama bu şekilde çift renkli olarak değişik bir şey oldu gibi sankim? :p

45005


Tabi o döşemeler sökülür de ufaktan yalıtım da yapılmaz mı hiç? Hele ki deforme olmuş klipsler değiştirilmez mi? :D

45006


Döşemeler bugün de bende misafir olduklarından dolayı yarına son halleriyle araç üstündeki görsellerini paylaşacağım. Sürpriz olsun. :p
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Allah'ım Yarebbim, bu nasıl bir uğraşı, nasıl bir bilgi birikimi ve cesaret aklım almıyor... :D Fıstık gibi olmuş yine... :harika:
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Allah'ım Yarebbim, bu nasıl bir uğraşı, nasıl bir bilgi birikimi ve cesaret aklım almıyor... :D Fıstık gibi olmuş yine... :harika:
Teşekkürler abim. ;) Hepsinin yedeği var sülalem rahat. Ya bir de bunlar Xedos parçası, bakkalda bile bulunuyor. :p
Dördüncü düğmeye geldiğimde en son halim şöyleydi. :D

 

Mlbozkurt

Katılımcı
Mesajlar
245
Konum
Hatay
Araç Markası
Mazda 626 GF
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
bu xedos aklımı çeliyor, keşke Tr de daha fazla olsaydı. 2001 kasalar dah çok hoşuma gidiyor. Fakat ön farları eski kasanın ki daha güzel.

elinize emeginize sağlık
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7

Üst Alt