Oğuzhan, Rotary motorların bujileri yan tarafta biliyorsun. Ve tüm motorlar soğukken zengin karışım çalışır, yani benzin yoğun çalışır. Motoru çalıştırıp, normal ısısına gelmeden kapattığınızda yanma odasında kalan benzin bujileri ıslatıyor ve daha sonraki çalışmada boğulmasına sebep olabiliyordu. Bu durum RX-8 series I, yani makyajsız modellerde çok ciddi bir sorundu. Ama Mazda series II, yani makyajlı versiyonda buji, ateşleme, marj motoru, alternatör, akü gibi aracın ateşleme ve elektrik sistemlerinde yaptığı geliştirmeler ile bu sorunun önüne geçti. Ancak bu demek değil ki, soğuk kapamada aynı şey olmuyor. Sadece elektrik ve ateşleme güçlü olduğu için o şartlarda bile çalıştırabiliyor.
Bu sebeple zorunlu kalmadıkça RX-8 motorlarını normal çalışma ısısına gelmeden kapatmamak iyi olur.
Burada anlatılan start/stop prosedürü özellikle series I modeller için izah edilmiş anladığım kadarıyla. Ben aracı sürmeden önce biraz durduk yerde devir çevrilmesi olayına katılmıyorum. Sadece aracı çalıştırıp birden hareket edilmemeli ve kendi halinde aracın biraz ısınmasına, yani yağın incelerek yüke binmeden iyi yağlama yapacağı viskoziteye gelmesine izin vermek lazım. Bunun haricinde en iyi metot, aracı sürerken dikkatli, yüklenmeden, çok yüksek devir çevirmeden ısıtmaktır. Zaten series II araçlarda elektronik değişken devir sayacı var. İlk çalıştırmada maksimum devri 5.000 d/d gösteriyor. Araç ısındıkça önce 7.500 d/d ve sonrada maksimum devre izin veriliyor.
Kapatırken her zaman devir çevirmeye de gerek yok bence. Eğer aracı normal kullanımla otoparkınıza getirdiyseniz, kapatabilirsiniz. Ancak motorun tam ısındığından şüpheniz varsa veya çok kısa mesafe, çok yoğun dur kalk kullandıysanız, kısa bir süre 3.000 d/d gibi çevirebilir ve ondan sonra kapatabilirsiniz. Ancak ben 3.000 d/d çevirirken de kapatılmasını doğru bulmuyorum. Gazı bırakır, ibre rölantiye inince kapatırsınız.
Bu videoyu daha önce izlemiştim sanırım bunu en iyi [member=34]mtutun[/member] abi yorumlar. Bu videodaki yapılanlar ne kadar doğru?