sarpworks
Katılımcı
Herkese merhabalar,
Mazda CX9 u aldigim zamandan beri birkac problem hakkinda paylasimlarim olmustu. Bu sure icerisinde hic elimi surmedigim fren sistemine de dokunma zamani gelmisti. Fren yaptigimda arac dansoz gibi kivirtiyordu. Uzun lafin kisasi marka arastirmalarimi yaptim. Epey kararsiz kaldim. Daha onceki tecrubelerim olarak bosch ve brembo markalarindan memnundum. Fakat bosch sanki subaruda cok az km gitti gibime geldigi icin baska alternatif denemeyi dusundum. internetten baktigim fiyatlarda brembo ve bosch yakin fiyatlardayken birde orjinal urun fiyatlarini karsilastirayim dedim. Orjinal marka FOMOCO yani ford motor company. fiyatlara baktigimda diger markalarda benzer fiyatta oldugunu gordum ve orjinal i deneyeyim dedim. Araci aldigim gunden beri sanzuman yagi ve diger parcalar icin rahatsiz ettigim parca birimindeki arkadas aradan gecen 8 ay gibi bir sure sonrasinda beni tanidi. bu sefer ne lazim diye espirili bir sekilde sordu. dedim bana park freni haric butun fren sisteminin fiyatlarini verir misin dedim.
On fren diskleri + fren balatalari + kelepceler + balata koruma saci
Arka fren diskleri + fren balatalari + kelepceler (balata koruma saclari uzerinde geliyor)
Toplam Fiyat $690 dedi. Gulumsedim ve bana oluru nedir dedim. 1 dk musteri indirimleri varsa onlardan yararlanabiliyormusun diye sistemden bakti. Dedi ki, indirim sonrasi $490 a geliyor dedi. Dedim $690 dan $490 a dustugune gore biz bunu gel $400 yuvarlak yapalim, ayagimi servisten kestirme dedim. nakit odeyecem dedim. tamam dedi ama =kdv ile $420 ye geliyor. dedim paket yap aliyorum.
Urunler agir olunca sagolsun arabaya kadar tasimama da yardimci oldu.
Paskalya tatili nedeniyle 3 gun tatilim vardi ve esimin ailesiyle gecirmek uzere onlarin yasadigi eyalete 3-4 saat kadar arac kullandim. Tabi butun malzemelerimi de yanima aldim. fren yaptiginda dansoz gibi kiviran fren sistemiyle sorunsuz adrese ulastik.
Cumartesi gunu yagisli bir hava sonrasinda aracta calismaya karar verdim. kayinpederin motorsikletlerini garajdan disari cikartip birazcik yer actim ve hidrolik krikosuyla birkac alet edavatini kullandim. Tabi balata spreyi ve gres yag olmadigini gordugum icin oncesinde 10dk mesafedeki otoparcacidan bunlari tedarik ettim. birde fren hidroligi.
Ihtiyac duydugum aletler
14mm, 17mm, 19mm lokma takimi
Tork kolu
Duz tornavida
Kaliper gerdirme aleti ($5 a biryerden yillar once almistim onunla idare ettim)
Tel firca
Balata spreyi
Gres yag
kaucuk cekic/tokmak
bol miltarda kagit havlu
Toplam iscilik suresi: yaklasik 5 saat 30dk
1. adim: araci duz bir yere cekip(garaj girisine), par freni inik halde calisacagim lastigin zit tarafindaki lastiklerden birine takozlari yerlestirdim. on taraf ile calistigim icin arka lastigin on ve arkasina takozlari yerlestirdim. Araci hidrolik kriko ile kaldirdiktan sonra olasi bir kazanin onune biraz olsun gecebilmek icin aracin sasesinin altina gelecek sekilde celik ayaklardan koyup araci uzerine oturttum. jack stand deniliyor, turkcesini acikcasi bilmiyorum. Boylece aracin dengesi sabitlenmis oluyor ve sorunsuz calisabiliyorsunuz.
Resimde gorulen gri renkli alet.
2. adim: lastigi 21mm bijon anahtari ile soktum. Eski klasik sistem 4 kollu bijon anahtarini kullanmayi tercih ediyorum. cunku lastikcilerin kullandigi havali tabanca ile insanlik disi SIKISTIRILdigi icin acmasi onunla bir nebze kolay oluyor. bizim kayinpeder zamaninda 4 kollu bijon anahtariyla acarken anahtari kaynak yerinden 2 ye ayirdigini da biliyorum. o derece yani.
3. adim: Fren kaliperlerini sokmeden aradaki delikten duz tornavida ile gerdirebilirsiniz. boylece kaliper gerdirme aletine ihtiyac duyulmuyor. ama bende alet oldugu icin bu yontemi kullanmiyorum. kaliperleri tutan 2 adet vidayi sokerek isleme devam ettim. on taraf 17mm, arka taraflar 14mm. Cok fazla guc kullanmak gerektirmiyor fakat elinizde kaucuk tokmak/cekic varsa yardimci olabiliyor.
Not: Eger sadece balata degistirecekseniz, bu vidalardan ust taraftakini biraz gevsetip birakin, alt taraftaki vidayi komple cikartarak, kaliperi yerinden cikartmadan sadece yukari kaldirarak balatalari degistirebilirsiniz. Ben vidalarin yuvalarini temizleyip yaglamayi yaptigim icin bu yontemi balata degisimlerinde tercih etmiyorum.
4. adim: kaliper yerinden cikarttiktan sonra, disk ve kaliperi tutan metal parcayi cikartmak gerekiyor. Bu parcayi sadece disk degisiminde sokmek gerekiyor. Balata degisiminde sokmeye gerek yok. Bu parcayi poryoya tutan vidalarini sokmek guc isteyen bir islem olabilir. Eger uzun zaman once sokulmusse ve gres yag vidaya uygulanmamissa pas tuttugu icin zor cikacaktir. birde havali tabanca kullanilmissa vay halinize. 5 saat 30dk iscilik surmesinin ana nedeni bu vidalar. cunku aracin altindan calisamadigim icin vucut agirligimi kullanamadim. Tork koluyla en yuksek degerde sokmeye calistim. Sokmeden once pas cozucu veya wd40 puskurtup bekletmekte fayda var.
5. adim: on diskler bazi araclarda bijonlar disinda yildiz veya alyan anahtarla cikartilan bir vida ile tutturulabiliyor. Bu vidayi sokunce disk yuvasindan rahatca cikabiliyor. bazi ustalar bu vida kestigi icin ugrasmayip, bijon ile tutturuyor ki bu da guvenli bir yontemdir. Eger vida varsa soktuyseniz veya vidasiz bir model mevcut ise, bijon diplerine, poryo ile disk arasinda kalan kisma bolca wd40 puskurtup 2 dk bekleyin. sonrasinda kaucuk tokmak/cekis ile diskin yuzeyinde belirlediginiz 4 noktaya vurarak yerinden cikmasini saglayin. ben tek vurus ile cikarttigim icin sansliydim.
6. adim: parcalarin temizligi. bircok tamircinin yapmadigini dusundugum islem. tel firca ile, poryonun etrafi, bijonlar, soktugunu her bir parca guzelce temizlenmesi gerekiyor. Sonrasinda gres yag kullanarak yuzeyi koruma altina almak ve sonraki sokme isleminde kolaylik olmasini saglayabilirsiniz.
7. adim: parcalara gres yag uygulamak. Gres yag seciminde "Lithium" denilen turu secmekte fayda var. bildigim kadariyla yuksek sicakliga dayanikli olan turu. beyaz veya kirmizi renklerde suana kadar rastladim. vidalari takarken gres surmeyi unutmayin. kaliper pinlerini yuvasindan cikartip, balata spreyi ile yuvasi ve pinler yikanip sonrasinda greslenerek yerine takilmali. cekip birakildigi zaman vakum yaptigina dikkat ediniz. eger yapmiyorsa, kaucuk korukleri degistirmeniz gerekecektir.
8. adim: balatalari kaliperlere yerlestirmek ve kaliperi gerdirmek. balatalarin yuvalara oturan cikintilarina cok az gres yag surmekte fayda var. kaliperlerin balata uzerine degecek kisimlarina surmeniz durumunda ise kaliper daha rahat balatalarin uzeirnden gececek ve yapismalarin onune gececek. resimde goruldugu gibi balatalarin uclarina gres uygulamasi yaptim. balata uzerine yaptigim uygulamayi cekmeyi unutmusum. diger konuda (legacy balata degisimi) konusunda gorebilirsiniz.
kaliper gerdirme aletiyle piston en sona kadar yavasca bastirilmalidir. cogu zaman, uzun sure degismemis fren sistemlerinde pistonlar tam dibe kadar girmemisse, paslanmis olabiliyor ve hareketi zorlasabiliyor. yavas hareketlerle gerdir birak yaparak en sona getirmekte fayda var. Bu islem sirasinda fren hidrolik rezervuarinin kapagini acik tutarak rezervuara geri giden hidroligin kapakla arada basinc yapmasinin onune gecebilirsiniz.
9. adim: lastigi takip, bijonlari guzelce SIKIN. yaklasik 40km sonrasinda bijonlari tekrar kontrol edin.
10. adim: arabayi surmeden once freni yavasca pompalayip havasini alin. havasini alin derken, kaliperler gerildikten sonra kaliper icerisinde hidrolik az kaliyor ve boslugu doldurmasini sagliyorsunuz.
Arka frenler icin de ayni adimlari yapiyorsunuz. Sadece sorun, el frenini inik durumda tutmaniz lazim. yoksa diski yerinden cikartamazsiniz. disk genelde disari zor geliyor. disk gobegindeki 2 delige uygun capta vida takip esit oranda sirayla dondururseniz disk disariya rahatca gelecektir. onun disinda kaucuk tokmak/cekic yardimi ile vurarak yavasca disari cekebilirsiniz.
Bu islem sirasinda 19mm lokmayi kirdim. sebebi ise, paslanmis vidanin yapismis olmasi ve hava tabancasiyla takilmis olmasindan dolayi. normal sartlarda bir aracin frenlerini ortalama 2 saat gibi surede degistirirken, bu durumlar yuzunden uzun surdu. birde arka fren balatalarinin yanlis verilmesinden dolayi ( son 1 rakamin yanlis olmasindan dolayi) yetkili bayi bulup ondan parca temin etmem de cabasi.
butun islemler bittince, arac ile ani fren yapmamak sartiyla trafigin az oldugu sokakta 1-2 tur attim ve surekli fren kullanarak isinmasini sagladim. herhangi bir ses gelmedigini ve tuttugunu gordugumde ise, moralim iyice yerine geldi ve yorgunlugu unutmama yardimci oldu. Arac ile eve geldigimizde yaklasik 3-4 saatlik otoyol seyati sonrasinda birazcik koku vardi. sanirim balatalar yeterince isinip kivamina geldi.
Sonraki islem, fren hidroliginin bosaltilip tekrar doldurulmasi. fakat bu islem icin ustami ziyaret edecegim. cunku hava alma isleminin yapildigi valflerin kirilma riski var ve kirilmasi durumunda aracin freni tutmayacagi icin evimin onunde yapmamayi dusunuyorum. cunku garajin onu hafif rampa.
bu islemi yetkili serviste veya disarda biryerde yaptirmis olsaydim. ortalama $400 veya daha fazla iscilik odemem gerekecekti.
Mazda CX9 u aldigim zamandan beri birkac problem hakkinda paylasimlarim olmustu. Bu sure icerisinde hic elimi surmedigim fren sistemine de dokunma zamani gelmisti. Fren yaptigimda arac dansoz gibi kivirtiyordu. Uzun lafin kisasi marka arastirmalarimi yaptim. Epey kararsiz kaldim. Daha onceki tecrubelerim olarak bosch ve brembo markalarindan memnundum. Fakat bosch sanki subaruda cok az km gitti gibime geldigi icin baska alternatif denemeyi dusundum. internetten baktigim fiyatlarda brembo ve bosch yakin fiyatlardayken birde orjinal urun fiyatlarini karsilastirayim dedim. Orjinal marka FOMOCO yani ford motor company. fiyatlara baktigimda diger markalarda benzer fiyatta oldugunu gordum ve orjinal i deneyeyim dedim. Araci aldigim gunden beri sanzuman yagi ve diger parcalar icin rahatsiz ettigim parca birimindeki arkadas aradan gecen 8 ay gibi bir sure sonrasinda beni tanidi. bu sefer ne lazim diye espirili bir sekilde sordu. dedim bana park freni haric butun fren sisteminin fiyatlarini verir misin dedim.
On fren diskleri + fren balatalari + kelepceler + balata koruma saci
Arka fren diskleri + fren balatalari + kelepceler (balata koruma saclari uzerinde geliyor)
Toplam Fiyat $690 dedi. Gulumsedim ve bana oluru nedir dedim. 1 dk musteri indirimleri varsa onlardan yararlanabiliyormusun diye sistemden bakti. Dedi ki, indirim sonrasi $490 a geliyor dedi. Dedim $690 dan $490 a dustugune gore biz bunu gel $400 yuvarlak yapalim, ayagimi servisten kestirme dedim. nakit odeyecem dedim. tamam dedi ama =kdv ile $420 ye geliyor. dedim paket yap aliyorum.
Urunler agir olunca sagolsun arabaya kadar tasimama da yardimci oldu.
Paskalya tatili nedeniyle 3 gun tatilim vardi ve esimin ailesiyle gecirmek uzere onlarin yasadigi eyalete 3-4 saat kadar arac kullandim. Tabi butun malzemelerimi de yanima aldim. fren yaptiginda dansoz gibi kiviran fren sistemiyle sorunsuz adrese ulastik.
Cumartesi gunu yagisli bir hava sonrasinda aracta calismaya karar verdim. kayinpederin motorsikletlerini garajdan disari cikartip birazcik yer actim ve hidrolik krikosuyla birkac alet edavatini kullandim. Tabi balata spreyi ve gres yag olmadigini gordugum icin oncesinde 10dk mesafedeki otoparcacidan bunlari tedarik ettim. birde fren hidroligi.
Ihtiyac duydugum aletler
14mm, 17mm, 19mm lokma takimi
Tork kolu
Duz tornavida
Kaliper gerdirme aleti ($5 a biryerden yillar once almistim onunla idare ettim)
Tel firca
Balata spreyi
Gres yag
kaucuk cekic/tokmak
bol miltarda kagit havlu
Toplam iscilik suresi: yaklasik 5 saat 30dk
1. adim: araci duz bir yere cekip(garaj girisine), par freni inik halde calisacagim lastigin zit tarafindaki lastiklerden birine takozlari yerlestirdim. on taraf ile calistigim icin arka lastigin on ve arkasina takozlari yerlestirdim. Araci hidrolik kriko ile kaldirdiktan sonra olasi bir kazanin onune biraz olsun gecebilmek icin aracin sasesinin altina gelecek sekilde celik ayaklardan koyup araci uzerine oturttum. jack stand deniliyor, turkcesini acikcasi bilmiyorum. Boylece aracin dengesi sabitlenmis oluyor ve sorunsuz calisabiliyorsunuz.
Resimde gorulen gri renkli alet.
2. adim: lastigi 21mm bijon anahtari ile soktum. Eski klasik sistem 4 kollu bijon anahtarini kullanmayi tercih ediyorum. cunku lastikcilerin kullandigi havali tabanca ile insanlik disi SIKISTIRILdigi icin acmasi onunla bir nebze kolay oluyor. bizim kayinpeder zamaninda 4 kollu bijon anahtariyla acarken anahtari kaynak yerinden 2 ye ayirdigini da biliyorum. o derece yani.
3. adim: Fren kaliperlerini sokmeden aradaki delikten duz tornavida ile gerdirebilirsiniz. boylece kaliper gerdirme aletine ihtiyac duyulmuyor. ama bende alet oldugu icin bu yontemi kullanmiyorum. kaliperleri tutan 2 adet vidayi sokerek isleme devam ettim. on taraf 17mm, arka taraflar 14mm. Cok fazla guc kullanmak gerektirmiyor fakat elinizde kaucuk tokmak/cekic varsa yardimci olabiliyor.
Not: Eger sadece balata degistirecekseniz, bu vidalardan ust taraftakini biraz gevsetip birakin, alt taraftaki vidayi komple cikartarak, kaliperi yerinden cikartmadan sadece yukari kaldirarak balatalari degistirebilirsiniz. Ben vidalarin yuvalarini temizleyip yaglamayi yaptigim icin bu yontemi balata degisimlerinde tercih etmiyorum.
4. adim: kaliper yerinden cikarttiktan sonra, disk ve kaliperi tutan metal parcayi cikartmak gerekiyor. Bu parcayi sadece disk degisiminde sokmek gerekiyor. Balata degisiminde sokmeye gerek yok. Bu parcayi poryoya tutan vidalarini sokmek guc isteyen bir islem olabilir. Eger uzun zaman once sokulmusse ve gres yag vidaya uygulanmamissa pas tuttugu icin zor cikacaktir. birde havali tabanca kullanilmissa vay halinize. 5 saat 30dk iscilik surmesinin ana nedeni bu vidalar. cunku aracin altindan calisamadigim icin vucut agirligimi kullanamadim. Tork koluyla en yuksek degerde sokmeye calistim. Sokmeden once pas cozucu veya wd40 puskurtup bekletmekte fayda var.
5. adim: on diskler bazi araclarda bijonlar disinda yildiz veya alyan anahtarla cikartilan bir vida ile tutturulabiliyor. Bu vidayi sokunce disk yuvasindan rahatca cikabiliyor. bazi ustalar bu vida kestigi icin ugrasmayip, bijon ile tutturuyor ki bu da guvenli bir yontemdir. Eger vida varsa soktuyseniz veya vidasiz bir model mevcut ise, bijon diplerine, poryo ile disk arasinda kalan kisma bolca wd40 puskurtup 2 dk bekleyin. sonrasinda kaucuk tokmak/cekis ile diskin yuzeyinde belirlediginiz 4 noktaya vurarak yerinden cikmasini saglayin. ben tek vurus ile cikarttigim icin sansliydim.
6. adim: parcalarin temizligi. bircok tamircinin yapmadigini dusundugum islem. tel firca ile, poryonun etrafi, bijonlar, soktugunu her bir parca guzelce temizlenmesi gerekiyor. Sonrasinda gres yag kullanarak yuzeyi koruma altina almak ve sonraki sokme isleminde kolaylik olmasini saglayabilirsiniz.
7. adim: parcalara gres yag uygulamak. Gres yag seciminde "Lithium" denilen turu secmekte fayda var. bildigim kadariyla yuksek sicakliga dayanikli olan turu. beyaz veya kirmizi renklerde suana kadar rastladim. vidalari takarken gres surmeyi unutmayin. kaliper pinlerini yuvasindan cikartip, balata spreyi ile yuvasi ve pinler yikanip sonrasinda greslenerek yerine takilmali. cekip birakildigi zaman vakum yaptigina dikkat ediniz. eger yapmiyorsa, kaucuk korukleri degistirmeniz gerekecektir.
8. adim: balatalari kaliperlere yerlestirmek ve kaliperi gerdirmek. balatalarin yuvalara oturan cikintilarina cok az gres yag surmekte fayda var. kaliperlerin balata uzerine degecek kisimlarina surmeniz durumunda ise kaliper daha rahat balatalarin uzeirnden gececek ve yapismalarin onune gececek. resimde goruldugu gibi balatalarin uclarina gres uygulamasi yaptim. balata uzerine yaptigim uygulamayi cekmeyi unutmusum. diger konuda (legacy balata degisimi) konusunda gorebilirsiniz.
kaliper gerdirme aletiyle piston en sona kadar yavasca bastirilmalidir. cogu zaman, uzun sure degismemis fren sistemlerinde pistonlar tam dibe kadar girmemisse, paslanmis olabiliyor ve hareketi zorlasabiliyor. yavas hareketlerle gerdir birak yaparak en sona getirmekte fayda var. Bu islem sirasinda fren hidrolik rezervuarinin kapagini acik tutarak rezervuara geri giden hidroligin kapakla arada basinc yapmasinin onune gecebilirsiniz.
9. adim: lastigi takip, bijonlari guzelce SIKIN. yaklasik 40km sonrasinda bijonlari tekrar kontrol edin.
10. adim: arabayi surmeden once freni yavasca pompalayip havasini alin. havasini alin derken, kaliperler gerildikten sonra kaliper icerisinde hidrolik az kaliyor ve boslugu doldurmasini sagliyorsunuz.
Arka frenler icin de ayni adimlari yapiyorsunuz. Sadece sorun, el frenini inik durumda tutmaniz lazim. yoksa diski yerinden cikartamazsiniz. disk genelde disari zor geliyor. disk gobegindeki 2 delige uygun capta vida takip esit oranda sirayla dondururseniz disk disariya rahatca gelecektir. onun disinda kaucuk tokmak/cekic yardimi ile vurarak yavasca disari cekebilirsiniz.
Bu islem sirasinda 19mm lokmayi kirdim. sebebi ise, paslanmis vidanin yapismis olmasi ve hava tabancasiyla takilmis olmasindan dolayi. normal sartlarda bir aracin frenlerini ortalama 2 saat gibi surede degistirirken, bu durumlar yuzunden uzun surdu. birde arka fren balatalarinin yanlis verilmesinden dolayi ( son 1 rakamin yanlis olmasindan dolayi) yetkili bayi bulup ondan parca temin etmem de cabasi.
butun islemler bittince, arac ile ani fren yapmamak sartiyla trafigin az oldugu sokakta 1-2 tur attim ve surekli fren kullanarak isinmasini sagladim. herhangi bir ses gelmedigini ve tuttugunu gordugumde ise, moralim iyice yerine geldi ve yorgunlugu unutmama yardimci oldu. Arac ile eve geldigimizde yaklasik 3-4 saatlik otoyol seyati sonrasinda birazcik koku vardi. sanirim balatalar yeterince isinip kivamina geldi.
Sonraki islem, fren hidroliginin bosaltilip tekrar doldurulmasi. fakat bu islem icin ustami ziyaret edecegim. cunku hava alma isleminin yapildigi valflerin kirilma riski var ve kirilmasi durumunda aracin freni tutmayacagi icin evimin onunde yapmamayi dusunuyorum. cunku garajin onu hafif rampa.
bu islemi yetkili serviste veya disarda biryerde yaptirmis olsaydim. ortalama $400 veya daha fazla iscilik odemem gerekecekti.