Mazda CX9 - Arka Amortisor Degisimi

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
Herkese merhabalar,

Kor nokta asistaniyla yasadigim sorundan baska bir konuda bahsetmistim ve ariza tespitinde aracin terazisinin bozuldugunu, arka amortisorun curuyup ozelligini kaybettigini farkettim. Orjinal Fomoco amortisorun, KYB markasina yaptirildigini da ogrenince 2 adet amortisoru siparis gectim. Amortisorlerden birisi fabrika hatali geldi. Dun aksam eve geldigimde firma saglam amortisoru ulastirmis.

Kar yagislari baslamadan once firsat varken degistireyim dedim. Hava gunesliydi ama sicaklik 32F yani 0C . Havanin en buyuk dezavantaji, elleriniz soguktan hissizlesiyor ama ufak bir yere vurdugunuzda felaket aciyor ki bugun basima geldi maalesef. Parmak alet ile 3.sira koltuk kasnagina vurdu. Inanilmaz bir aci....

Neyse, islem siradinda birkac foto cektim cunku hava sicakligindan dolayi biran once bitirmem gerekiyordu. Bu islem bir cok aracta 1 saatten kisa surede degistirilebiliyor. Fakat mazda da bu sure 2 saat veya fazlasi surebiliyor.

Alet listesi
1- 10mm, 14mm, 17mm lokma
2- 17mm , 14mm, 7mm ve 6mm anahtar
3- Kas gevsetici. Uzun lokma kolu, kitlenmis vidalari gevsetmek icin
4- Tork kolu, genelde kitlenmis vidalari acmak icin kullaniyorum
5- duz tornavida veya trim sokmek icin bir alet

Islem agirlikli olarak bagjdan yapiliyor. Bagaj havuzunu cikarttiktan sonra, 3. Sira koltuk sokulmesi gerekiyor. 6 adet 14mm vida tutuyor. Fakat 1 vida yalama yaptigi icin koltugu sokemedim. Diger 5 vidayi sokup artik saga sola oynatarak isleme devam ettim.

Ic trimi sokmek icin, bagaj sabitleme kancalariin altindaki 10mm lik vidalari soktukten sonra, 3. Sora koltugun emniyet kemerinin vidasini 14mm ile sokmek gerekiyor. Sonrasinda zaten paneli cekince tirnaklardan cok rahat kurtuluyor.

Bose ses sistemi araclarda bagajdaki subwoofer sokulmeye gerek yok.

Panel sokuldukten sonra ihtiyac olan sey 14mm ve 7mm anahtar. 14mm vidayi sokmek icin 7mm ile tutmak gerekiyor yoksa amortisor komple donuyor. 1 guvenlik, 1 de sabitleme vidasini soktukten sonra kaucuk takozlari cikartiyorsunuz.

Ben islemi lastik sokmeden yaptim. Lift de yok. Yaris rampasina geri geri parkettim ve suv nin yukseklik avantajiyla birlikte aracin altina girip calisabilecegim yeterli mesafe olustu.

Not: on lastiklerin altina takoz koymayi unutmayin. Guvenligi hicbir zaman elden birakmayin.

17mm anahtar ile vidanin bir tarafini donmeyecek sekilde bir yere sabitledim ve kas gevseticiye 17mm lokmayi takarak 2-3 dk kadar bir surede vidayi yumusatabildim. Sonrasinda zaten vidayi cikartiyorsunuz ve amortisoru yukari dogru bastirip yerinden cikartiyorsunuz. Cok guc gerektirmiyor.

Yeni amortisorun takozlarini takip aracin altindan delige sabitleyip, amortisorin kendiliginden acilmasini bekliyorsunuz. Yavas acildiginicin yeterli zaman var ve yuvasina rahatca oturtabiliyorsunuz.

Ben ilk etapta bagajin icinden islemi yaptim. Orjinal takoz, amortisorden gelenden daha buyuk ve daha kalin oldugu icin onu kullandim ve vidalarini guzelce anahtarla SIKTIM.

Aracin altindaki islemde biraz temizlik yaptim ve tel fircayla amortisor vidasinin yuvasinin etrafini temizledim. Gres yag surerek vidayi SIKTIM ve islemi bitirdim. Test surusune ciktim ve herhangi bir bosluk vs gelmediginden emin oldum.

Bagaji henuz toplamadim. Hazir sokmusken ses izolasyoni yapayim diyorum.


Bir puf noktasi belki isinizi hizlandirabilir. 3. Sira koltuk emniyet kemerini vidalari kitlenmis ve kesilmesin diye zorlamadim. Metal spatulayi isitarak, panelin emniyet kemer vidasinin altina denk gelecek sekilde ucgen eriterek duzgunce kestim. Boylece sonraki amortisor degisiminde zaman kazandirip vida kesme riski azalacak. Gorunur yerde olmadigi icin kozmetik problemi yaratmiyor.

4820948208

4820748206

48210

48211

48212
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
İlk defa çürüyen amortisör gördüm, oralarda tuzlama çok fazla yapılıyor sanırım...
Hayırlı olsun güle güle patlasın amortisörleriniz

Evet, tuzlama cok fazla yapiliyor. Ozellikle hava sicakligi 32F yani 0C ye dustugunde hava guzelse dokunmuyorlar. Ama yagmur yagmis/yagacaksa, don tehlikesi olacaksa veya kar yagisi bekleniyorsa; kara yollari ekibi kamyonlarla yollara brine denilen, Tuz iceren bir karisim dokuyorlar ve yuzeye yapisiyor. Buzlanma olmuyor. Kar yagisi beklenen gun/gecelerin oncesinde de karayollari buyuk otoyollarda belirli araliklarda onunde kurek olan tuz yuklu kamyonlari hazirda bekletiyor. Kar yagsin yagmasin kamyom soforu orda nobet tutuyor.
Yollar butun kis boyunca tuzlabdigi ve otoyikamaya arac alti yikatmaya gidilmedigi icin paslanma cok oluyor. Yuksek araclar daha fazla etkileniyor.

Bu amortisor ne kadardir arac uzerinde bilmiyorum. Ya fabrikanin taktigi ya da onceki sahibi orjinal ile degistirmis.
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Elektronik kontrol ünitelerinin yeri süper ulaşımı basit elinin altında
 

chaos

Katılımcı
Mesajlar
349
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Sedan
Elinize sağlık, güzel bir bilgilendirme yine. Keşke ülkemizde de aracımızla bu kadar oynayabileceğimiz ekipman ve yerimiz olsaydı:)

Birşey sormak istiyorum, bagajdaki "audio/video in" yazan yerde tam olarak ne var?
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #8
Elinize sağlık, güzel bir bilgilendirme yine. Keşke ülkemizde de aracımızla bu kadar oynayabileceğimiz ekipman ve yerimiz olsaydı:)

Birşey sormak istiyorum, bagajdaki "audio/video in" yazan yerde tam olarak ne var?


Sol tarafta, 115V priz var. Amerikada tv vs cihazlar 110V ile calisiyor. Playstation vs oyun konsolunu araca baglayabilmek icin invertor eklenmis.

Sag tarafta da video in, audio L-R girisleri var.
cocuk koltugu suan ekrana ters durdugu icin herhangi bir cihaz baglamiyorum. Eger baglamam gerekirse sanirim bu baglantiyi hdmi a cevirmem gerekecek :(
48235
 

Üst Alt