Yokuş iniş desteği ne işe yarıyor tam olarak bilmiyordum.
BMW nin sitesinden buldum aşağıdaki yazıyı bilmeyenler için.
Aşağıdaki yazıyı okuyunca bana çok gerekli gelmedi, sanki sadece fark yaratmak için yapılmış birşey gibi
Vites ile kontrol daha başarılı olabilir.
Çünkü hız dengelemesini frenle yapması balata ömrünü oldukça kısaltır ve ısınmasına sebeb olarak fren mesafesinde uzamaya neden olabilir.
Aşağıdaki yazıya ithafen ABS li araçlarda bu sistem olmasada kaygan zeminde ABS kilitlemeyi önler diye düşünüyorum ???
Yokuş İniş Kontrolü (HDC)
Aracı sabit olarak önceden belirlenen bir hızda tutan Yokuş İniş Kontrolü (HDC), sürücünün manevra yapmaya odaklanmasına olanak verecek şekilde, fren kontrolü işine destek olur. Bu durum, dik bir yokuş inmek ya da bozuk arazide araç kullanmak gibi zor işleri kolaylaştırır.
Dört çeker araçlarda bir sürücü destek sistemi olarak bulunan Yokuş İniş Kontrolü (HDC), yalnızca bir tuşa basılarak aktif hale getirilebilir. 35 km/sa’in altındaki hızlarda HDC, hızınızı yaklaşık olarak 7 km/sa ya da geri giderken 6,5 km/sa sabit hıza düşürerek sizi destekler. Stop lambaları, BMW’nizin arkasında olabilecek sürücüleri uyarmak için otomatik olarak yanar. Gaz pedalı ve tempomat; hızı, yürüme hızı ve 25 km/sa arasında değiştirmek için kullanılabilir, ancak istediğiniz takdirde daha hızlı ya da daha yavaş hareket edebilirsiniz. Bu durumda HDC bekleme moduna geçer. Sistem, hızınız 60km/sa’in üzerine çıktığında devre dışı bırakılır.
HDC özellikle, çakıl, kar veya çimen gibi değişken, gevşek ya da kaygan zeminlerde yokuş aşağı inerken yararlıdır. ABS ile birlikte, eğimli bir zeminde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek olağanüstü denge sağlar. Bu, aracın kaymasını önleyerek direksiyon hâkimiyetini korumanıza olanak verir.
HDC devre dışı bırakılırken, zayıflama moduna girerek fren kuvvetini aşama aşama azaltır ve hızınızın tüm kontrolünü yeniden almanız için size yeterli miktarda süre verir.