Ben Mazda'nın Türkiye'de CX-5 ve 6 için herhangi bir hedefi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu kasalarda, en azından bu jenerasyonda 1.6 ve altı motor olmayacağı açıklanmıştı. Bu 2 model ile Türkiye'de oynadıkları şey markanın imajı ve kalite algısı. İnan bana her iki model de BMW ve Mercedes forumlarında bile zaman zaman övgü ile bahsediliyor. Bence doğru oynuyorlar bu konuda. Örneğin Subaru çok satılmaz diye Legacy (Mazda 6 rakibi) modelini getirmiyor. Ancak Mazda 6 az satılsa bile Türkiye'de bayrak gösteriyor.
Esas hedef ise SUV/crossover segmenti için CX-3. Bu araçta benzili-dizel, düz-otomatik, önden çekiş-awd gibi her kombinasyon var ve motorlar 1.5 lt. Ve gerçekten içiyle dışıyla çok çok beğendim, müthiş bir dizayn.
Aracın tek eksiği 10 cm daha uzun olmaması! Ve bagajın 50 lt ve arka diz mesafesinin de bu sebeple 3-4 cm daha fazla olamayışı...
Ama tek kelime ile mükemmel bir dizayn, bence Kodo'nun kodu mu oturtan dizaynı bu olmuş. Dün CX-5'i kullanan eşime LA lansmanını gösterdim video'dan. Direk sorduğu soru şu? Ne zaman geliyor??? İç makanı ve bagajı yeterli bulursa değişelim bile diyebilecek kadar çok beğendi, hakeza ben de...
Bakın Subaru'nun Türkiye'deki yıldızı Forester'dı. (Mazda'ya çok yakın karakteri yüzünden Subaru'yu örnek verdim) 1.6 XV çıktı ve Subaru denilince Türkiye XV oldu. Impreza gelmiyor, Legacy gelmiyor, Outback tek tük satılıyor, Forester ise CX-5'den çok çok daha fazla değil satışları, arazi canavarı imajına rağmen! Markayı son yıllarda sadece XV taşıyor.
Dediğim gibi fiyatlama hatası yapılmaz ve O 10 cm yüzünden iç mekan/bagaj millete yetersiz gelmezse Mazda'nın yıldızı geliyor...
Düşünce tarzı bu yönde olan insanlar için elbetteki CX-5 ayrıcalıklı bir tercih oluyor ama ülkemiz insanının büyük çoğunluğu kimsede yok bunu alırsam nasıl satarım hesapları yaptığı için tercih edilmiyor. Aslında böyle olması bir bakıma iyi pişti olma şansı çok az ve ayrıcalıklı hissetme keyfi devam ediyor bu sayede ama ikinci el almak isteyenler için de kötü malum seçenek yok denecek kadar az.