Mazda 3 Route 3 Son Sınav...

maytalman52

Katılımcı
Mesajlar
703
Yeni Mazda 3, dayanıklılığının test edildiği, Hofu Japonya’dan Frankfurt Almanya’ya giden 15.000 kilometrelik dolambaçlı yollarda ayakta kalmayı başardı.

Bu, kolay olan kısımdı...


.
Ağustos 2013’te Zoom-Zoom, destansı bir yolculuğa çıktı. Kıtalararası bir seyahat, 6 hafta, 15.000 kilometrelik Japonya- Almanya seyahati. Bu cesur konvoy Yeni Mazda 3’ün dayanıklılığını test etmek için Rusya’nın muazzam topraklarını geçip Batı Avrupa’nın içlerine yol alırken sekiz araç son varış noktası olan Frankfurt Motor Show’a doğru çukurlu, sarp ve çetin yollarda acımasız bir dayanıklılık testine tabi tutuldular.

Sekiz Yeni Mazda3’ün tamamı bu yolculuğu bir kaç yol kiri dışında sapa sağlam bir şekilde tamamladı ama bu hikâyenin sonu değildi. Bu zorlu sınavdan sonra sekiz Mazda’nın beşi Japonya Hiroşima’daki Merkeze gönderilerek son somun, cıvatasına kadar söküldü ve Mazda’nın Araç Araştırma ve Geliştirme Bölümlerindeki mühendisler tarafından mikroskobik bir incelemeye tabi tutuldu.

15.000 km araçları zorlamış olabilir ama Mazda’nın uzman mühendisleri tarafından araçlara yapılan bu son otopsi daha da zor olacağı kesindi.

Tekrar Hiroshima’ya vardıklarında geri dönen beş aracın hepsi en ince ayrıntısına kadar incelendi. Şase, lastik basınçları, yağ ve soğutucu seviyeleri kontrol edildi ve bunlardan üç tanesi Mazda’nın test pisti Miyoshi Proving Ground da aracın geliştirme aşamalarında yapılan test sonuçlarıyla karşılaştırmak için ciddi derecede zorlandı. Alışılmamış bir ses, titreşim veya tıkırtı, hız altında herhangi bir dengesizlik olup olmadığını görmek amacı ile araçlar bozuk yol koşulları ve yüksek hızlarda test edildi.

“Bu testlerin amacı araçtaki birleşme, tutturma noktalarında, motor bağlantılarında, süspansiyon burçlarında ve lastik hizalamasında bir bozulma var mı onu görmekti” diye açıklıyor Mazda’nın Araç Dayanıklılık Test ve Araştırma grubundan Seiji Tanabe.

Şaşırtıcı bir şekilde Mazda 3 lerin hiçbirinde hızlanma, vites değişimleri, frenleme ve yüksek hızda denge konusunda problem tespit edilmedi. Tıkırtı, titreşim, direksiyondan, frenlerden, şaseden veya süspansiyondan ses de yoktu. Beş aracın tamamının da lastik hizalaması orijinal standartları içerisindeydi.

Yeni Mazda 3 ün 15 saat süren yapımında 560 kişinin çalıştığı düşünüldüğünde Route3 araçlarından her birine uygulanan sökülme işlemi 2 mühendisin sadece 5 gününü aldı. Silindirlerden kapı menteşelerine kadar her parça ayrıldı ve incelendi. Mazda 3’lerin 30.000 parçasından her biri olası bir kusuru tespit etmek için ilgili bölümler tarafından en ince ayrıntısına kadar incelendi, kaydedildi ve fotoğraflandı.

“Her parçadan aldığımız değerler Mazda3’ün geliştirme aşamasında kullandığımız değerlerle karşılaştırıldı.” diyor Test ve Araştırma Mühendisi Harumi Kamimura.

İncelemenin odak noktasını, fren sistemindeki sarf malzemesi ve lastiklerin kalan ömürlerini tahmin etmek amacı ile sürtünen parçalar ve lastik dişleri oluşturdu. Kavrama ve frenlerde kullanılan sarf malzemelerdeki aşınma incelenirken mühendisler de motor kısmında kir, çamur ve su sızıntısını kontrol etti.

Bu mekanik sökme işleminin sonuçları etkileyiciden de öteydi. 16,545 ile 25,250 km arasında yol kat eden beş araçtan hiçbiri hasar görmemiş ve Mazda’nın Hofu fabrikasını terk edip çıktıkları bu çetin yolculuktan ilk günkü gibi geri dönmüşlerdi

Buna rağmen, Mazda’nın Hiroshima Müzesine götürülmek yerine bu araçlar depoya kaldırılmadan önce ArGe bölümünde sadece bir süre sergilenecekler. Yapılan tüm bu zorlu işler Mazda3 ün gelecek nesillerinin başarısında rol oynayacak ama test araçlarının aksine Mazda’nın geliştirme mühendisleri yakın zamanda emekli olmayacaklar.


Önemli Not; Başka bir forumdan alıntıdır. ;)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Harika yazı olmuş Harun... Keyifle okudum...

Bu durum her markada vardır ama bu incelikte değildir.
 

Adem Usta

Mazda Ekinci Özel Servis
Mesajlar
1,091
Konum
İstanbul
bende okudum :) hep düşünmüşümdür kıtalar arası bu araç gidermi şu araç gidermi acaba nasıl bir yolculuk olur japonya türkiye arası

eline emegine saglık ..
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Roman gibi bir hikaye mazdanin kitabini bekliyorum acikcasi
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Böyle paylaşımlar olunca içim cıvvv ediyor videoları izlemiştim ama okurken canlandırdım gayet bir sinema filmi roman gibi mazda nın filmi olmalı bence buradan senaristlere yönetmenlere ve yapımcılara sesleniyorum alın size malzeme alın size konu :)
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Keşke bizi de davet etseler gönüllü olarak aracıyla katılmak isteyenler gelsin deseler, hemen giderim
 

Üst Alt