Mazda 3 BL (2009-13) Kabin İçi Trim Sökme Rehberi

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Bu başlık altında BL kasanın iç trimlerinin nasıl sökülebileceği hakkında ip uçları verilecek olup gerekirse başka trim parçalarının da nasıl sökülebileceği konusunda da tavsiye verilebilecektir.
Böyle bir işe girişmemin asıl nedeni araçtan gelen trim seslerinin önüne geçmektir. Çıkardığım trim parçalarının birbirlerine değme noktalarına ve tırnaklarına bez bant yapıştırırarak trim seslerinin önüne geçmeye çalıştım. Yalıttığım trim parçalarından şu anda ses duymamaktayım. Sadece orta havalandırma triminde havalandırma ızgaralarının trime geçme tırnaklarına yalıtım yapmadığımdan gelen gıcırtı sesleri var sadece ön göğüsten gelen.
Bir diğer neden ise bir dahaki yaza taban halısının çıkarılarak aracın içinin detaylı temizliğini, halının yıkanmasını, koltukların detaylı temizliğini ve taban sacının ses yalıtım bantıyla ve ardından da keçe ya da ses yalıtım süngeriyle kaplanmasını yapmayı planlamaktayım.

Öncelikle bu işteki asıl rehber " 2010_Mazda_3_Interior_Trim_WORKSHOP_MANUAL " ve bunun da yetersiz kaldığı noktada " 2nd Gen Mazda3_Mazdaspeed3_Workshop_Manual " kitapçıkları oldu. Google'da aratarak linklere ulaşabilirsiniz, eğer kitapçıklara yine de ulaşamıyorsanız bana ulaşmanız durumunuda gerekli dosyayı dropboxuma yükleyerek linkini ulaştırırım.
Bu kitapçıkların belirttiği şekilde yönergelere uyulursa hiç bir sıkıntıyla karşılaşılmadan trim parçalarını çıkarmak mümkündür. Gerekli kısımlarda İngilizce terimleri de kullanacağım ki İngilizce kitapçıkta bulmak kolay olsun. Tüm resimleri çekerek ekleyebilmem mümkün değil. Bu noktada isimlerini verdiğim kitapçıklardan görsel destek alabilirsiniz.

Sökme Yönergeleri
Öncelikle direksiyon altındaki parçanın (lower panel removal) çıkarılmasını amaçladım. Zira direksiyon mafsalından gelen sesi buradan gelen kablo sesi zannediyordum. Araç kamerasının kablosu boşta duruyordu ve ses yapıyor sanıyordum. Fakat daha sonra keşfettim ki direksiyon miline sıktığım wd40 ve sıvı gres sesi kesmiş. Direksiyon alt trimini çıkarabilmek için öncelikle kaput açma düğmesini çıkarmak gerekiyor. Bunun için de kaput açma düğmesini sonuna kadar çekip altındaki boşluktan düz tornavida ucunu sokuyorsunuz. Tırnağı ittirdiğinizden emin olunca kaput açma düğmesini aşağı ve geriye doğru çekiyorsunuz. Yalnız bu çekmek için baya uğraşmak gerekiyor. Diğer geçme tırnaklar baya sıkı tutuyor çünkü. Ben bu aşamada maalesef düz tornavidanın sokulduğu tırnağı kırdım. Kırdığıma da sevindim açıkçası. Bir dahaki sefere sökmem gerekirse uğraşmam gerekmeyecek. Tabi bu düğmeyi çıkarırken çekme dili ve yayını çıkardım yanlışlıkla. Geri kalanını çıkarmaya çalışırken başarılı olabildim ve sonradan bu yay ve dili kaput açma mekanizmasını birleştirmek bir miktar vaktimi aldı. Tabi bu kaput açma düğmesini ses yapmaması için değme noktalarına bez bant yapıştırarak yalıttım. Bu mekanizmayı çıkardıktan sonra arkasındaki yıldız vidayı çıkarıyorsunuz ve sol tarafta tutan bir şey kalmıyor. Sağ taraf için ise orta konsolun sökülmesi gerekiyor.

mazda3blictrimsokme (2).JPG mazda3blictrimsokme (1).JPG

Orta konsolu (center console removal) çıkarmak için de öncelikle bardaklık (cup holder removal) ile vites kolu (shifter) trimlerinin çıkarılması gerekiyor. Bardaklık trimini el freninin oradan tutup yavaşça çekerek çıkartabilirsiniz. Vites kolu trimi çıkarıken ben vites kolunun etrafındaki siyah parçayı ondan çıkararak ayırdım. Vites kolunun oradaki siyah P,N,R,D göstergelerinin olduğu parçayı diğer trimden ayırmamın sebebi bu siyah parçaya bağlı ampülün ve kablosunun olmasıdır, ayrıca da vites topuzunu tamamen döndürerek sökmem gerekli bu parçanın çıkabilmesi için. Ampulü ve vites topuzunu sökmektense bu siyah parçayı vites kolu triminden ayırarak işimi kolaylaştırdım. Bu iki trimi çıkardıktan sonra klima kontrol düğmelerinin altında 2 vida göreceksiniz. Konsolu tutan önde bu 2 vida ve arkada da kol dayamanın içinde dipteki 2 vidadır. Bu lokma vidalarını söktükten sonra orta konsolu çıkarmak için geriye itiyorsunuz ardından arkadan yukarı kaldırarak yerinden çıkartabiliyorsunuz.Eğer amacınız sadece direksiyon altındaki paneli çıkarmaksa orta konsolu geriye ittirip tırnaklarından ayırmanız yeterli, çıkarmanıza gerek yok. Fakat yılların pisliğini bu orta konsolda bulabilirsiniz. Çıkarmışken güzel bir temizlik yapmanızı öneririm.

mazda3blictrimsokme.jpg mazda3blictrimsokme (3).jpg mazda3blictrimsokme (4).JPG mazda3blictrimsokme (5).JPG mazda3blictrimsokme (6).jpg
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Otomatik vitesin etrafı açık ve tozlanmaya müsait. Kirleri ıslak mendille temizlemeye çalışırken bir nokta dikkatimi çekti. Manuel vites azaltma ve artırma kontrolü çok basit bir şekilde ayarlanmış. Bir tel şeklindeki anahtar manuel kontrol esnasında hareket ettirilmesi sonucu yuvaya değiyor, yani kaba tabirle 2 kablo kısa devre olarak vites azaltılıyor ya da artırılıyor. Burada vites azaltma için 2 kablo, vites artırma için 2 kablo geliyor. Bu tel şeklindeki anahtarlar açıkta olduğundan kirlenmeleri, toz tutmaları mümkün, bununla beraber vites artırma ya da azaltmanın çalışmaması ya da rahatça, düzgünce çalışmaması problemiyle karşılaşılabilir. Ben de burada detaylı olarak temizleyemediğim için balata temizleme spreyi ile mümkün oldukça kirlerden arındırmaya çalıştım vites haznesini.

mazda3blictrimsokme (10).JPG mazda3blictrimsokme (9).JPG

Orta konsoldaki temizlikten sonra direksiyon alt paneli ile ilgilenmeye başladım. Bu paneli tamamen çıkarmak lpg anahtarı, obd soketi gibi kablolardan ötürü zorlayıcı. Bu nedenle tamamen çıkarmayıp eğreti duracak şekilde konumlandırdım. Hazır bu kadar gelmişken de ses çıkaran sıcaklık sensörünün motorunu temizlemek istedim. Bunun için motoru trimdeki yuvasından çıkardım, motorun pallerine daha rahat şekilde ulaşamayacağım için dışından bolca balata temizleme spreyi ile temizledim. Öyle kirlenmişti ki halı gibi olmuştu motorun üstü. Neredeyse 1 kutuya yakın balata temizleme spreyi bitirdim bu motor için. Daha sonra da pallere bulaşmayacak şekilde motorun dibine gelecek şekilde sıvı gres sıkmaya çalıştım. Tüm bunların sonunda motordan hiç bir ses gelmez oldu.

mazda3blictrimsokme (8).jpg mazda3blictrimsokme (7).JPG
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Sağ yolcu ayak hizasındaki paneli de ses yapabilir diye çıkardım ve değme noktalarını, tırnaklarını bez bant ile kapladım.Ayak hizasının tepesindeki kablo ve diğer oynayabilecek şeyleri sallayarak denedim. Ses çıkarmaya müsait olan şeyleri bez bant ile dolandırıp bir yerlere sabitleyerek hareketlerini engellemeye çalıştım.
Bu arada polen filtresinin durumunu da merak ettiğimden baktım ve 6 ayda kirlenmiş olduğunu gördüm. Halbuki dışarıdan hava almayı çok az kullanırım. Şimdilik vurarak tozlarından arındırma yöntemini kullandım. http://www.başka bir forum.com/uploads/emoticons/default_biggrin.png ve 2 filtrenin birleşim noktasına bez bant yapıştırdım. Daha sıkı bir şekilde oturdu böylece filtreler.

mazda3blictrimsokme (11).JPG mazda3blictrimsokme (12).JPG
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Bu aşamalardan sonra madem bu kadar sökmüşüm gösterge ve ekranın etrafındaki trimleri de sökeyim ve yalıtım yapayım dedim.
Şimdiye kadar sırasıyla yapılan işlemleri özetlersek:
1) Orta konsol,
2) Direksiyon alt paneli,
3) Orta göğüsteki havalandırma trimi
4) Direksiyon kolonu ile orta göğüs arasında kalan trim (center part)
5) Gösterge
6) Gösterge ile bilgi ekranı arasında kalan trim.
Havalandırma trimini çıkardıktan sonra direksiyon kolonu ile orta göğüs arasındaki merkez parçasını kendinize kuvvetlice çekerek çıkartın.

mazda3blictrimsokme (25).jpg mazda3blictrimsokme (26).JPG

Buradan sonra direksiyon kolonunu kendinize tamamen çekerek ve en aşağıya ittirerek konumunu ayarlayın. Esnek lastikleri kenara ittirdiğinizde göstergeyi tutan 2 yıldız vida göreceksiniz. Bunları çıkarma sonucunda göstergeyi çıkartabilirsiniz. Göstergeyi tamamen çıkarmadan işimi halledebildiğimden arkasındaki konektörü çıkarmadım.

mazda3blictrimsokme (23).JPG mazda3blictrimsokme (24).jpg mazda3blictrimsokme (21).JPG

Bu aşamadan sonra da gösterge ile bilgi ekranı arasındaki trimi çıkartabilirsiniz.

mazda3blictrimsokme (13).JPG mazda3blictrimsokme (14).JPG mazda3blictrimsokme (15).JPG mazda3blictrimsokme (16).JPG mazda3blictrimsokme (17).JPG

Ön göğüsün görünüşü yukarıdaki fotoğraflardaki gibi gözükecektir. 5 senelik aracın bu gizli yerlerindeki kirleri, tozları görebilirsiniz. Buraları detaylıca temizledikten sonra bez bant ile temas yüzeylerinin tamamını yalıttım.

mazda3blictrimsokme (18).JPG mazda3blictrimsokme (19).JPG mazda3blictrimsokme (20).JPG

Gösterge ile bilgi ekranı arasındaki trimin yalıtımını yaptıktan sonra yerine monte ettim, ve göstergenin alt tarafındaki yüzeylere de bolca bez bant yapıştırdım ve yerine yerleştirip 2 vidasını tekrardan vidaladım.

mazda3blictrimsokme (22).JPG

Direksiyon kolonu ile orta göğüs arasındaki merkez trimin de yalıtımını yaptıktan sonra yerine monteledim.

mazda3blictrimsokme (26).JPG

Bu noktada radyonun da ses yapabilecek noktalarını bez bant ile destekledim. Özellikle radyonun raylarına bez bant yapıştırdım. Daha önceden bir noktadan bastırdığımda çıtırtı sesleri geldiğinden göğüsle kesişen her yüzeyine bez bant yapıştırdım. Yerine montelerken bazı noktalar sıkıntı çıkardı, ama buralara biraz kuvvet uygulayarak yerine oturmasını sağladım. Ve göğüsümüz toparlanmaya başladı. Bir tek havalandırma trimi kaldı.

mazda3blictrimsokme (27).JPG mazda3blictrimsokme (28).JPG

Havalandırma triminde ızgaraların olduğu parçalar trime 4 adet tırnakla yerleştirilmiş. Bu tırnaklara zarar vermek istemediğimden havalandırma trimine hiç bir şekilde dokunmadım. Sadece bu tırnakları üstten ufak bez bant parçalarıyla destekledim. Pek bir faydası olmadı tabiki sese, ön göğüsten gelen tek gıcırtı sesleri bu trimden gelmekte. Yolda çok da fazla ses çıkardığını sanmıyorum, ama gerekirse buraya da hassas bir çalışma yapabilirim.

Orta göğüsü topladıktan sonra direksiyon alt panelinin montajı ardından da orta konsolun montajı kalıyor.
Direksiyon alt paneli hazır demonte iken direksiyon miline ulaşabildiğim kadarıyla wd40 sıkarak ufak tefek pas lekelerini almaya çalıştım, ardından da sıvı gres sıktım. Şans eseri bu sıvı gres direksiyon milinden kötü yollarda gelen tıkırtı sesini kesti. Bu sesi tam anlamıyla açıklamak gerekirse boşluk yapmış koltuk sesine benziyordu. Koltuktaki boşluk sesini de yine aynı şekilde raylara sıvı gres sıkarak kesmiştim. Sırt destek milinden gelen ses için de servis bültenlerinde koltuğun sökülmesi gerektiği yazarken ben en yüksek konuma alarak milin destek yataklarına rahatça ulaşabildim. Hareketli noktalara önce wd40 sonra da sıvı gres sıkarak, koltuktaki boşluk hissini, gıcırtıyı, boşluk yapma sesi olan tıkırtıyı halletmiştim.
Alt panelin oradan geçen tüm kabloları tekrardan sarmaladım, araç kayıt kamerasının kablosunu da bu kablo demetlerine tutturdum ve kablonun geri kalanına uzunlamasına bez bant yapıştırıp yuvarladım, böylece çarparak oluşabilecek seslerin önüne geçtim. Tabiki de buna güvenerekten kabloyu boşta sallanacak şekilde durmasına izin vermedim, gergin olacak şekilde diğer kablolara sarmalandı ve üstünden bez bant ile sarılarak yerine tamamen oturması sağlandı.
Alt panel hizasından ses gelebilecek bir diğer nokta da ayak havalandırmaları. Bunlar yerinden kolayca çıkabiliyor, Nadiren kontrol edilerek, oynama varsa havalandırma sağa doğru ittirilerek klima yuvasına oturması sağlanabilir. Panelin tırnaklarına yine bez bant yapıştırıldı ve montajı yapıldı.

mazda3blictrimsokme (30).JPG mazda3blictrimsokme (37).jpg

Orta konsolun da öne doğru ittirelerek vidaları sıkıldıktan sonra çakmaklığın bulunduğu vites trimi ve bardaklık triminin montajı yapıldı.Bu 2 trim parçasının ve vites kolunun bulunduğu siyah parçanın tüm tırnaklarına ve vites trimine değen tüm yüzeyleri bolca bez bant ile kaplandı.

mazda3blictrimsokme (29).JPG mazda3blictrimsokme (31).JPG mazda3blictrimsokme (32).jpg mazda3blictrimsokme (33).JPG mazda3blictrimsokme (34).JPG mazda3blictrimsokme (36).jpg
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Bugün de dikiz aynası hizasında ön camdaki yağmur sensörünün de kapağı olan trimin ses yaptığını farkettim. 2 yarım parça geçme şeklinde birbirini tutuyor. Bunları çıkartırken yine 3 tırnaktan 1 tanesini kırdım, fakat bir sıkıntı yaratmadı. Geçme noktalarını bez bant ile yalıttım ve en önemlisi bu plastik 2 yarım parçanın cama değme noktalarını bez bant ile yalıttım. Yerine koyduğumda sıkıntısız ve sessiz bir şekilde birbirine geçti ve buradaki sesten kurtuldum.

Güneşlikten ses geliyordu, ufak tümseklerde güneşlik çok az oynuyordu ve bu da sürtünmeden kaynaklı ses yapıyordu. Güneşliğin 2 ayağını da çıkararak değme noktalarına bez bant ile yapıştırdım ve yerine monteledim. Güneşliğin (sürücü tarafında) sağ tarafındaki desteğini çıkarabilmek için sağından ve solunda ince düz tornavida ile bastırıp aşağı çektirmek gerek. Soldaki desteğinin orada ise vida var, vidayı çıkarınca destek geliyor kolayca, bağlantılara dikkat edin. Ben garantiye almak için parmağım yettiğince kabloya ve konektöre bez bant doladım. Desteğin temas yerlerine ve tırnağına da bez bant yapıştırıp yerine zorlayıp vidaladım ve desteklerde en ufak bir hareket bile yok. Bunun ardından da sağ taraftaki hareketli desteğin içine sıvı gres sıkıp güneşliğin ayağını takıp oynatarak ses çıkarmamasını sağladım. Aynı işlemleri yolcu tarafındaki güneşlik için de gerçekleştirdim.

Tavan aydınlatma hizasındaki gözlük bölmesinden kapalıyken alttan dokununca çok fena ses geliyor. Boşluk yapmış galiba yuvası. Sıvı gres sıktım, fakat faydası olmadı. Oraya ne gibi bir önlem alabilirim?

Bir diğer sorunum ise dikiz aynası sağa sola azıcık boşluk yapmış. aynanın bir kenarından aşağı yukarı hafifçe oynatılabiliyor ve bu da ses yapıyor. Aynadaki bu boşluk nasıl alınabilir? Dikiz aynasına giren yuvada bir boşluk var.

Kapı eşiklerine kapıya vurur gibi tıklandığında gelen ses çok iğrenç bir ses. Soldaki 2 kapı eşiğini çıkararak tırnaklarına bez bant doladım. B sütunun alt yarımındaki trimini çıkarıp tüm destek noktalarına, temas yüzeylerine ve tırnaklarını bez bant ile sarma sonucunda buradaki seslerden de kurtuldum. Bu trimdeki sesin ana sebebi trimin kenarının lastiğe sürtmesiyle çıkan ses kaynaklı. Bu nedenle bu b sütunu alt yarım triminin kenarlarına da bez bant geçtim. Bir diğer noktada sürücü emniyet kemerinin zemine bağlı olduğu yeri kapatan trim parçası. Sürücü koltuğunu en öne itip sürücü arkasındaki koltuğa oturduğunuzda sol ayağınızın hizasına gelen bir plastik parça var. Buradan da şans eseri dokununca ses geldiğini farkettim ve bu trimi çekerek söktüm ve gerekli yerlere bez bantı bolca yapıştırdım. Yerine taktım ve hala aynı ses var, bu sefer çıkartıp iç yüzeylerine de yapıştırınca hiç bir ses kalmadı.

Geriye kaldı emniyet kemeri yükseklik ayar noktasının sesten yalıtılması. Ama burasının nasıl çıkarılacağını daha bulamadım.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
1,988
Konum
Denizli
Araç Markası
X
Araç Renk ve Tip
Lacivert
Emeğinize sağlık tam bir rehber olmuş , yarın aracı söküp bantlayasım geldi , bu arada bez bantta kullandığınız bir özellik-marka varmı alırken neye dikkat etmek gerekli?

zenfone 2
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Hepsiburadada pnt tüylü bez bant kullandım. İlk önce orta konsolın bardaklık ve vites trimlerini yalıtarak deneme yaptım 1 2 hafta evvel. Baktım ses kesildi bu büyük işe kalkıştım.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Güzel bir konu olmuş, sağol paylaşım için Mutlu. Sen galiba sökmüşken her yeri bantlayım diye bu kadar detaya indin, yoksa her yerden ses gelmiyordur dimi?
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Konu harika takildigim yer ise
Manuel mod da vites dusurmek ve yukseltmek icin direksiyona kulakcik yapabilirmiyiz avrupa versiyonlarda var o kulakciklarin kodu verip alsak direksiyonumuzda yerleri hazirmidir acaba
 
Son düzenleme:

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
Mutlak yerleri hazırdır ama ekstra hangi parçalar gerekir servisten öğrenmek lazım.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
Güzel bir konu olmuş, sağol paylaşım için Mutlu. Sen galiba sökmüşken her yeri bantlayım diye bu kadar detaya indin, yoksa her yerden ses gelmiyordur dimi?

Tabiki de abi, ben garanti olsun diye yaptım. Bir de bastırınca gelen çıtırtılardan da kurtulmak istedim.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #12
Konu harika takildigim yer ise
Manuel mod da vites dusurmek ve yukseltmek icin direksiyona kulakcik yapabilirmiyiz avrupa versiyonlarda var o kupakciklarin kodu verip alsak direksiyonumuzda yerleri hazirmidir acaba

Böyle birşeyi bilmiyordum ama araştırayım. Çok zor olacağını zannetmiyorum. Vitesteki kabloları alıp direksiyona paralel hat çekebilirsek bu iş başarılabilir (içeriden bagaj açma için tuştan paralel hat çekmem gibi)
Fakat bunu direksiyonun içinden nasıl geçirebiliriz ve kulakçıkların konumlanması önemli düşünülmesi araştırılması gereken şeyler.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,829
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Harika kılavuz olmuş hocam ellerine sağlık... Yapacaklar için cesaret ve vakit kalmış geriye... Sonsuz teşekkürler
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Mutlu emeğine sonsuz teşekkürler....Tabiki de aracın hertarafından ses gelmiyordur....Biraz merak birazda sökmüşken her noktaya el atayım demiş olacaksınki bu kadar çok detaya girmişin....Bu işlemleri yaparken keşke bir arkadaşta video nu çekseydi yazılı anlatıma göre daha etkili olurdu....Böyle bir işleme kalkışacaklar için....
Bizim guzulardaki yol sesi ön sağ-sol çamurluktan kapı içlerine doğru kapıya ordan kabine vuruyor opel
astraya baktığımda kapıyı açıp çamurluk içerisinde strafor malzeme kullanıldığını gördüm bizde bu kısım bomboş yalıtım konusunda bizlere ışık tutması konusunda bu tespitimi sizinle paylaşmak istedim....Hedeflediğim yalıtımla ilgili yapmak istediğim çalışmalar var....

Benim araç dizel olduğu için titreşim ve düşük devirdeki sesler daha hissedilebilir noktada....Öncelikle çamurluk içlerine strafor köpük malzemeden kullanmak istiyorum..Mutlu bunu denemeni isterim son kasa astranın kapısını açıp çamurluk içine bak..Motor üst plastik kapağının ayakları titreşimle ses yapıyor ve gürültülü olan motor dahada gürültülü ses çıkarıyor....Motorun hemen arkasında bulunun yalıtım maddesini sansar yedi kopardı oraya daha geniş ve daha etkili malzemeden yalıtım yapıp kabin sesinide azaltmayı düşünüyorum...Kaput koruyucuyu söküp kaput altında yalıtımı güçlendirip dışarıya çıkan motor sesini boğmak istyorum :)....Taban ve tavan yalıtımı yapmak....çamurluk içi davlumbazlara önlere pütül atmak....Tek çözemediğim kapılardan oluşan rüzgar sesi bu sorunu nasıl çözeriz??? Düşündüklerim ve hedeflediklerim ne derece verimli olur onuda siz eleştirin :) Gözlük kabının tırnağı bendede ses yapıyor
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #15
Enes sağolasın, söylediğim kitapçıklar da takip edilirse anlattıklarımla rahatça sökmek mümkün. O kitapçıklardaki görsellere ek destek olarak anlattım. İşlemleri tek başıma yaptım.

Bülent abiye de dedim. Aynen hazır bu kadar sökmüşüm bir daha uğraşmamak için bu kadar bez bant manyağı yaptım göğüsü :) yoksa her yerinden gelmiyordu tabiki de. Ama benim kulak psikopat işte :) garantiye aldım olayı. Bir daha ön göğüsile uğraşmam.

strafor gibi köpükten ziyade çamurluk içine de keçe, ses yalıtım süngeri veya poliüretan köpük sprey ve pütür de düşünülebilir.

Motor arkasına ve kaputa koyacaklarında motorun sıcaklığından erimeyecek ve yanmayacak bir madde olmasına dikkat etmek lazım.

Rüzgar sesi için ise fitilleri ıslak mendille defalarca silip bakım sütü sürmekten başka çare yok. Ama fitilleri çıkarıp içine güçlü yapışkanı olan bir çift taraflı akrilik bant koyarak yerine takmayı denemek istiyorum. Amaç en ufak havanın bile geçişini bu bant sayesinde engellemek.
Kapı içine yapılan yalıtım da rüzgar sesini bi nebze azaltıyor diyorlar.
 

Güneş

Katılımcı
Mesajlar
299
Konum
İstanbul - GOP
Araç Markası
+12 GLX Traktör
Araç Renk ve Tip
Metalik Gri
Kardeşim Bitmedi mi hala? Son durum nedir. Sesler kesildi sanırım senin sesin çıkmadığına göre :D
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Mutlu eline sağlık güzel bir çalışma olmuş benzer çalışmayı bir önceki kasaya uygulamıştım faydası oluyor.
Resimler kendi sunucumuza yüklendi yazı fontları vs. düzeltildi.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #18
Kardeşim Bitmedi mi hala? Son durum nedir. Sesler kesildi sanırım senin sesin çıkmadığına göre :D

Abi devam ediyor ara ara fırsat buldukça ve yaptıkça konuyu devam ettirim. Devamı gelecek diye konu başında açıkladım.

Sesler kesilmiş gözüküyor, çok ufak yerlerden geliyor, vites hizasından o da büyük ihtimal bir kablodan kaynaklı. Arka z rot u ve ön amortisör takozu ile rulmanını değişmem lazım ki daha net belli olsun.

Fakat daha önemlisi yaklaşık 2-3 haftadır direksiyon hidroliğinde bir azalma mevcut. Bu benim için daha öncelikli.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #20
Eklediğin halde mi azalıyor?

Bülent abi, bu trim çalışmasını yaptığım sırada kolon wd40 sıktım ıslak mendille sildim, ardından da sıvı gres sıktım bol bol. Direksiyonu yumuşamış hissettim. O gün bir kaç tur attım, geldim motor yağına bakarken direksiyon hidroliğinin azaldığını farkettim 1 cm kadar. Geçen günlerde rahat edemedim, max. çizgisinde tam fulledim, üstüne çıkmadım. Bugün kontrol ettim bir gıdım azalmıştı yine. Yağmur yağdığından kontrol edemedim sızma var mı diye.

Şimdi geldi aklıma, wd40 ile sıvı gres direksiyon milinden akmıştı mil hizası boyunca aşağıya doğru. Metal yuvanın içinde gibiydi direksiyon mili, içinde birikenlere dokunmadım sıvı gres olduğundan. Direksiyondan gelen ses de kesilmişti böylece. Acaba bunun bir etkisi olabilir mi?

Direksiyon pompasından gelen ses normal, bir değişim yok. Hatta kendimden şüphelendim direksiyonu azcık çevirdiğim için mi böyle diye, ama direksiyon düzken de az gösteriyordu.
 
Son düzenleme:

Üst Alt