Mazda 3 BK (2003-09) Rölantide Titreme - Stop Etme - Subap Sorunu

cersav

Sessiz
Mesajlar
6
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar. Kısa zaman önce Mazda 3 sahibi olmuştum.

Aracımı yaklaşık 1500 km kullandıktan sonra aldığımda mevcut olan rölantide titreme iyice arttı ve bir gün motor arıza lambası yandı. Biz de lpg kaynaklı olduğunu düşünerek lpg ustasının yolunu tuttuk. Yaptığı ölçümlerin enjektörü işaret ettiğini ve değişmesi gerektiğini söyledi. Eyvallah diyerek lpg enjektörünü değiştirdik, motor arıza lambası söndü (titreme devam ediyordu) ve yolumuza devam ettik.

Aradan yaklaşık bir hafta geçtikten sonra sabah aracı ilk çalıştırmada devir yükselmesi olduğunu farkettim. 100-200 metre yol aldım ve araç birden stop etti. Kontağı kapatıp açtım, tekrar çalıştı ve devam ettim. Tabi bunun lpg kaynaklı olduğunu düşündüm ve guzuyu yeni aldığım için de acayip canım sıkıldı.

Bu stop etme olayı 1-2 gün arka arkaya oldu. Ama ilginç bir şekilde yalnız sabah ilk çalıştırmada yapıyordu (Hava soğuk da değil). Gün içerisinde herhangi bir sorun çıkmıyordu. Ben de kendimce bir çözüm geliştirdim. Aracı ilk çalıştırma öncesinde gazı kapatıp direkt benzinde çalıştırarak stop etme sorununu aştım. Bir süre yol alınca gaza alıyordum. Hatta bazen unutup kilometrelerce benzinde gidiyordum. Yaklaşık 1 hafta daha bu böyle devam etti. Ta ki 2 gün öncesine kadar...

2 gün önce sabah aracı sorunu aştığımı düşündüğüm şekliyle çalıştırdım. 100 metre sonra stop ettiğinde artık servis yolu görünmüştü. Ama hangi servise gidecektik ? Forumda mevcut usta tavsiyeleri ve biraz google kullanımı sonrası İzmir Bornova 2. Sanayi Sitesinde Tosun Usta'yı (Özcan Mazda Servisi) buldum. Önce telefonla arayarak randevu aldım ve bu sabah guzuyu götürdüm.

Tosun Usta sert görünümlü eski bir usta. Ama sohbete başladığında ne kadar canayakın ve mesleğinde bilgili olduğu hemen anlaşılıyor. İnsansever, Vatansever ve Mazdasever bir usta. 1976 dan beri aynı yerde ve yanında 20 yıllık tecrübesi ve becerisiyle Ozan Usta ile çalışıyorlar.

Aracın rölantide titreme ve stop etme sorunu olduğunu söyledim ve yalnızca sabah ilk çalıştırmada yaptığını belirttim. Tosun Usta bana hemen devirin yükselip yükselmediğini sordu. Yükseldiğini söylediğimde gözle yapılan kısa bir kontrolün ardından sanırım komprezyon testi denilen şey yapıldı. Subaplarda kaçırma olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi. 1500 lira gibi bir masrafın olacağını +200-300 lira daha fazla da tutabileceğini (açılıp bakılması gerekiyormuş) belirtti. Ben de önce ustaya güvendiğim için ikinci olarak da yetkili servis yaklaşık 2 katı fiyat çıkardığı için subap değişimine onay verdim.

Bugün sabahtan neredeyse akşama kadar sökme işlemleri sürdü ve parça siparişi verildi. Tüm gün guzuyla beraber ustaların yanındaydım. Muhtemelen Cumartesi, en geç Pazartesi teslim alacağım inşallah, umarım bir aksilik çıkmaz.

Konuyla ilgili gelişmeleri ve son durumu fırsat buldukça aktaracağım. Kazasız belasız iyi sürüşler dilerim. Sağlıcakla kalın.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,830
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Alırken bu sorunun oluşabilme ihtimalini Osman abi (bayrak oto) söyledi sanırım. Ama önemli değil, ve lpg tasarrufu düşünüldüğünde de değecek bi işlem. Fiyat çok iyi. Uzun yıllar ve kilometreler kafan rahat olur.

Bilgilendirme için teşekkürler geçmiş olsun...
 

cersav

Sessiz
Mesajlar
6
Konum
İzmir
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Teşekkür ederim herkese. Evet Veli Abi, Osman Usta aracı alırken böyle bir sorun olduğunu söylemişti, ancak kaç km sonra sorun çıkarır bir şey diyemem demişti de ben bu kadar çabuk olacağını tahmin etmiyordum açıkçası. Sağlık olsun artık ne diyelim.

Aracımı dün akşam teslim aldım. Fazla tecrübe etme fırsatım olmadı henüz ama kontağı çevirdiğimde gelen ses bile çok değişmiş, derinden bir kükreme sesi geliyor sandım. :) Gaz pedalına dokundukça guzu yerinde duramıyor. Rölantide yaşanan titremeden eser yok. Tosun Ustam epey uğraşmış sağolsun, eli değmişken gördüğü sıkıntıların hepsini gidermiş.

Aracıma yapılanlar ve maliyetine gelirsek (ustanın yazdığı şekliyle);

TK SÜBAP
TK SÜBAP KOVAN
TK SÜBAP LASTİK
SİLİNDİR KAPAK TAŞLAMA
SİLİNDİR KAPAK CONTA
TK MANİFOLD CONTA
SIVI CONTA
MOTOR ANA KULAK
GERGİ RULMANLARI X2
MOTOR YAĞ
YAĞ FİLTRE
HAVA FİLTRE
POLEN FİLTRE
TK ARKA BALATA
ARKA DİSK TORNA
KALORİFER HORTUM
SİLİNDİR KAPAK REVİZYON, FİREN BAK.

İlave olarak;

Sağ sinyal otomatik kapanmama arızası ve klima ısı derecelendirme arızası çözüldü.

Toplam maliyet 2650 TL oldu. Bundan sonra kafam rahat bir şekilde arabamın keyfini sürmeyi ve bakımdan bakıma servisin yolunu tutmayı ümit ediyorum. Herkese kazasız belasız iyi sürüşler dilerim. Sağlıcakla kalın.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Geçmiş olsun, aynen dediğiniz gibi kafanız rahat bir şekilde gönül rahatlığıyla binersiniz artık uzun süreler. En geç 20-25bin km.ye kadar da zaten bu masrafı lpg ile çıkartırsınız. Yolda düzgün bir lpg ayarı yaptırmayı ve mümkün olduğunca 4bin-4500 devir üstüne lpg ile çıkmamayı unutmayın. Keyifli sürüşler.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,830
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Geçmiş olsun... O titreme varsa geri dönüş yok maalesef. Fiyat olarak iyi denilebilir. Kazasız belasız günlerde kullanmak nasip olsun.
 

srkn1907

Sessiz
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Araç Markası
2009 - Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri - Hb
Merhabalar herkese;

Bildiğiniz üzere bizim guzuyu (Mazda 3 2009 BK 1.6 LPG) subap sorunu ihtimali nedeniyle gecen hafta Adem Usta'ya götürmüştüm. Bu vesile ile hem Adem Usta ile tanışmış hem de aracımdaki sorunun subap kaynaklı olduğunu öğrenmiş oldum. Adem Usta aracı incelerken ve teşhisi koyarken, benimle oldukça fazla bilgi paylaşımında bulundu. Ben de bu bilgileri kendisinin de izniyle, fotoğraflar eşliğinde sizlerle paylaşmak istiyorum, tabi ki dilim döndüğünce.

Ilk olarak aracimda beliren sorunlar icin asagida linkini verdigim konuyu inceleyebilirsiniz;

Mazda 3 Motor Arıza Işığı

Guzuyu Adem Usta'ya götürdüğümde motor ikaz lambası yanık vaziyetteydi. Adem Usta sorunlarımı anlatmam ve motoru dinlemesinden sonra arabayı bilgisayara bağladı. Hata kodu ile ilgili ekranda çıkan bilgi şu şekildeydi;

1.jpg


Görüldüğü üzere P0302 hata kodu yani "2. silindir ateşlememe" hatası nedeniyle araba motor ikaz lambası yakmaktaydı;

2.jpg

P0302 hata koduna neden olabilecek arızalar;

3.jpg


Bilgisayarın olası arıza ihtimallerini sıralaması neticesinde, sorunun subap kaynaklı olması yüksek ihtimal de olsa Adem Usta işi asla şansa bırakmayıp öncelikle bobinlerin kontrolünü yapıyor;

4.jpg
5.jpg




Bobin kontolünden sonra sıra geliyor sente ayarının kontrolüne. Şahsen sente nedir, sente ayarı nedir bilmezken Adem Usta sayesinde biraz fikir sahibi olabildim. Şöyle ki;

Bobin ve bujiler söküldükten sonra sıra sırada sente ayarının kontolü var. Sente ayarının kontrolünde Adem Usta aracın altından krank milini yavaşça döndürerek pistonların iniş çıkış noktalarını, zamanında tepe noktaya çıkıp zamanında alçalmaya başlayıp başlamadıklarını ölçüyor. Bunun çok hassas bir ayar olduğunu Adem Usta'nın ne kadar dikkatle ölçüm yaptığını izlerken anlıyorsunuz.

6.jpg
7.jpg




Sente ayarı için krank mili buradan çevriliyor;

8.jpg


Oldukça ince bir işçilik gerektiren bir iş sente ayarı;

9.jpg
10.jpg
11.JPG






Arabanın sente ayarını düzgünse bu dişlilerin tam olarak karşılıklı olması gerekiyor. Neyse ki sente ayarında sorun çıkmıyor...

12.JPG
13.JPG




Sente ayarı da kontrol edildiğine göre sıra geldi bizi meşhur subaplara. Subapları kontrol etmeden önce, bilgisayardan benim aracım için olması gerek subap ayarına Adem Usta'yla beraber bakıyoruz;

14.jpg


Evet gördüğünüz üzere subap ayarımızın 0,27 - 0,33 mm arasında olması gerekmekte. Bilindiği üzere aracımızda 8 adet emme ve 8 adet egzoz olmak üzere toplam 16 adet subap bulunmaktadır. LPG kullanımı kaynaklı zamanla egzoz subaplarında aşınma vb. ortaya çıkmakta ve motorda sarsıntı, çekişte düşüş, rolantide titreme-stop etme gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Öncelikle Adem Usta'nın subapları ölçmesi konusunda ben de kağıt kalemle kendisine yardımcı olmaya çalıştım;

15.jpg


Ve ölçmeye başlıyor ustamız, tabi ben de ölçümleri not alıyorum :)

16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.JPG








Adem Usta, elinde gördüğünüz ince metal çubukları subapların arasına sokuyor ve aslında 0,27 - 0,33 mm arasında boşluk olması gerekirken bazı subaplara 0,15 mm kalınlığındaki metal çubuk bile zor giriyor.

20.jpg
21.jpg




Evet tüm ölçümleri yaptıktan sonraki tablo aşağıda arkadaşlar. Görüldüğü üzere emme subapları sapa sağlam dururken egzoz subapları resmen toprağa bakıyor. :) 0,27 - 0,33 mm arasında olması gereken değerlerimizi tuttutabilen emme subabı yok, üstelik bir tanesi iyice kötü durumda. Bilin bakalım hangisi? Hani 2.silindir ateşlememe arızamız vardı ya en başta? İşte 2.silindirdeki subabımız "0" çıktı arkadaşlar. :)

22.jpg


Son fotoğrafta hangi subap hangi silindirde görev yapıyor Adem Usta sayesinde çizmeye çalıştım umarım açıklayıcı olmuştur. Tüm bu bilgileri ve açıklamaları Adem Usta'nın izni ve hoşgörüsüne istinaden paylaşıyorum. Kendisine tüm detaylı açıklamaları, anlatımı ve yardımları için sonsuz teşekkürler.

Guzuyu bayramdan sonra Adem Usta'nın emin ellerine teslim edeceğiz, şimdilik bu şekilde kullanmanın sakıncası olmayacağı yönünde görüş belirtti ustamız. Sorunun belirtileri ve teşhisi konusunda elimden geldiğince fotoğraflarla ve Adem Ustamızdan aldığım bilgiler ışığında bir konu oluşturmak istedim. Umarım herkes için faydalı olur. Tüm forum nezdinde Adem Usta'ya bir kez daha sonsuz teşekkürler. Subap değişimi aşamasında da elimden geldiğince bu başlık altında paylaşım yapmaya çalışacağım.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Detaylı anlatımınız için teşekkürler, Adem Usta ya da teşekkürler. Yapım aşamasında da aynı performansı bekliyorum :)
 

srkn1907

Sessiz
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Araç Markası
2009 - Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri - Hb
Tesekkur ederim. LPG kullaniyorsak bu zaten 50-60 bin km'lerden sonra bekledigimiz bir sorun. Dedigim gibi subaplarin degisimi asamalarinda isten firsat bulabilirsem mutlaka fotograflarla detayli bir sekilde paylasima devam etmeyi planliyorum tabi Adem Usta'nin yardimlariyla.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,830
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Böyle harika bir konu için başta Adem Ustam olmak üzere sonsuz teşekkürler. :) Teşhis tamam, sıra tedavi olmaya gelmiş anlaşılan. Emin ellerde olunca da orada da sorun olmaz inşallah.

Kolay gelsin.
 
Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
Bu konudan muzdarip Mazdacılar varolduğu müddetçe bu başlık altında verilen bilgiler oldukça önemli olacaktır. Tabi bundan sonraki süreçlerin de anlatımını bekliyoruz.

Emeği geçenlerin ellerine sağlık :)
 

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
Geçmiş olsun, inşallah bir an evvel guzuyu eski sağlığına kavuşturursunuz. Adem ustamızada ayrı teşekkürler.
 

akif can

Sessiz
Mesajlar
59
Konum
Mersin
Araç Markası
Mazda 3 (2010) Touring
Araç Renk ve Tip
Siyah Sedan
Geçmiş olsun,çok güzel paylaşım olmuş,bilgilendirme için teşekkürler.Benim araçta 75 bine geldi yaklaşık 65 bindir lpg de ama şimdiye kadar hiç bir sıkıntı görmedim maşallah diyelim :) Ben aracı çok zorlamam en fazla 130la giderim devrine dikkat ederim,birde her 2 depo lpg ye 50-100 tl lik benzinde kullanırım.İlerde bir gün benimde başıma gelecektir :)
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Geçmiş olsun,çok güzel paylaşım olmuş,bilgilendirme için teşekkürler.Benim araçta 75 bine geldi yaklaşık 65 bindir lpg de ama şimdiye kadar hiç bir sıkıntı görmedim maşallah diyelim :) Ben aracı çok zorlamam en fazla 130la giderim devrine dikkat ederim,birde her 2 depo lpg ye 50-100 tl lik benzinde kullanırım.İlerde bir gün benimde başıma gelecektir :)
Şimdiye kadar gelmemesinin sebebi kullanım şartlarından bence, ama onun da bir sonu var :)
 

HAKAN24

Katılımcı
Mesajlar
276
Konum
Erzurum
Araç Markası
2007 Mazda 3 Dynamic
Araç Renk ve Tip
Gümüş Gri
Paylaşım için teşekkürler. Umarım kısa zaman da istediğiniz sonuca varırsınız. Burada konusu açılmışken tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak
Benin araç 99 model 323 bilgisine güvendiğim bir ustaya subap ayarına baktırmak istedim tamamen bakım amaçlı. Ama bana bu motorlarda subaplar kendini ayarlıyor dedi. Bunu başka yerde de duymuştum ama işin tam mantığı nasıl öğrenmek isterim.
 

ismail-1903

Katılımcı
Mesajlar
503
Konum
K.Maraş - Kayseri
Araç Markası
2002- Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Hb
Paylaşım için teşekkürler. Umarım kısa zaman da istediğiniz sonuca varırsınız. Burada konusu açılmışken tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak
Benin araç 99 model 323 bilgisine güvendiğim bir ustaya subap ayarına baktırmak istedim tamamen bakım amaçlı. Ama bana bu motorlarda subaplar kendini ayarlıyor dedi. Bunu başka yerde de duymuştum ama işin tam mantığı nasıl öğrenmek isterim.
HLA mı SLA mı onu öğrenmek lazım önce. Hla yani hidrolik olanlar ayar gerektirmiyor. Ama 626 larda 98 den sonra solid yani sabit tip olana geçilmiş eğer 323 lerde de geçildiyse ayar şimleriyle ayarlanıyor boşluğu
 

Üst Alt