Aralık ayında aldığım, Ocak ayında elime ulaşan ve montajına Şubat ayında başladığım koltuk ısıtma sistemini Mart ayı bitmeden tamamlamış bulunmaktayım. Ürün linki burada, almak isteyenler çekinmeden alabilir; bir kaç kez test ettim sıkıntısız çalışıyor.
Konuyu iki aşamada ele alacağım. Birinci aşama tesisatı hazırlamak, ikinci aşama koltuklara pedleri yerleştirmek. Gerekli malzemeler biraz fazla ama zevkli olacağı kesin. Daha önce de belirttiğim gibi internet üzerinde bu sistemi 4 haneli rakamlara montaj edenleri gördüm. Neyse, uzatmadan başlıyoruz. Kontrol kalemi, çeşitli uçlarda tornavidalar, yalıtım bandı, cırt kelepçe, kablo tutucu klips, 1 metre en az 1'lik kablo, makas, yankeski, kargaburun, çift taraflı köpük bant, 14 anahtar, segman pensesi, silikon tabancası, buton çapında punç ve vidalama aleti vs...
Öncelikle tesisata göz atalım. Kendi çektiğim fotoğrafı bulamadığım için birebir aynı olan bir görseli paylaşıyorum...
Ürün gördüğünüz gibi kolaylıkla birleştirilecek şekilde geliyor. Soketlerin nerelere geleceği, hangisiyle birleşeceği belli. Dikkat edeceğimiz kısım bu kadar parçayı çaktırmadan araç üzerine yerleştirmek ve koltuk içine de orijinal şekilde tesisatı kurabilmek.
İlk görseldeki "Fuse" olan kısımdaki ucu açık (kırmızı ve siyah) iki kabloya şasi ve 12V verdiğinizi düşünürseniz, geri kalan parçalar kolaylıkla yerlerine oturacaktır zaten. Gücü nereden alacağım ve bu kadar kabloyu nereye saklayacağım derseniz de bir kaç fotoğraf ile yardımcı olacağım ama daha önceleri de belirttiğim gibi bu elektrik işleri sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğinden mesuliyet almamak adına fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.
Öncelikle duruma açma kapama tuşlarını nereye konumlandıracağınızı seçmenizden başlayalım. Ben vites körüğünün hemen iki yanına yaptım. Orta konsoldaki cep üzerine de yapılabilir. Hatta bu tesisatın yuvarlak haricinde daha değişik butonları olan ürünler de var, onlardan da tercih edebilirsiniz. Benim yuvarlak seçmemdeki nedenim simetrik bir şekilde panç ile kolayca yeri oluşturabilmesi, dikdörtgenler de daha şık durur tabi ama yerini açmak da daha zor haliyle. Neyse konuyu dağıtmayalım ve hemen ilk başta tuşlarımız için yerler açalım. Orta konsolun nasıl döküldüğünü tekrar olmasın diye görsellemiyorum kısaca anlatayım yine de: El freni altındaki dikdörtgen parça düz tornavida ile tıklatılır ve çıkarılır, konsol bardaklıkla birlikte iki kenarından çekilir ve çıkar. Beyin kısmına giden tek bir soket vardır. Vites topuzu kendi ekseni etrafında döndürülerek çıkarılır. Parça bütün halinde gelir.
Açtığımız delikten tuşları geçirdikten sonra ilk olarak tuşlara giren dört adet kablonun arka taraflarını her ihtimale karşı yalıtmanız iyi olacaktır. Tuşu yerine oturtturduktan sonra yine sıcak silikon ile sağlamlaştırabilirsiniz. Aynı işlemleri diğer tarafa da yaptıktan sonra kabloları her iki kanaldan arkaya doğru şimdilik bırakıyoruz. Bu butona bağlı kabloların soketleri röledeki soketlere takacağız fakat röleler buralara koyulacak kadar küçük olmadığından dolayı orta konsoldaki cebi de sökmemiz gerekecek. Buranın sökümünü de hızlıca anlatayım: Az önce çıkardığımız parça ile bu kısıma tutturulan, el freninin hemen altındaki iki adet vidayı çıkarın. El freninin körüklü kısmındaki dikdörtgen ufak parçayı elinizle alın. İki ön koltuğu öne doğru sürdüğünüzde şaft tüneline bağlı iki yönde birer adet vida göreceksiniz. Bunları da çıkardığımızda parça boşa çıkmıştır; parçayı, aracın önüne doğru el freninden kurtarıp çıkarabilirsiniz. .
Parçayı elimize alıp ters çevirdiğimizde cep kısmının iki kenarındaki boşluklara röleleri, sigortaları ve fazlalık kablo demetlerini saklayacağız. Öncelikle buralarda çift taraflı köpük bantlardan kullanmanızı öneririm. Bu hem trim sesini kesecek hem de parçaları sabit tutarak birbirine değip bir problem çıkmasına engel olacaktır. Ben hem kablo taşıyıcılarından, arkası bantlı klipslerden ve bolca cırt kelepçelerden kullandım, dağınıklığı önlemek adına.
İki adet koltuk için tesisat kurduğumuzdan açıkta olan iki kırmızı kabloyu birbirine ve iki siyah kabloyu birbirine bağlıyoruz. Görselde kırmızı daire içine alınmış olan bu kablolara en son ek bir kablo uzatıp elektriği vereceğiz o yüzden şimdilik açıkta kalabilirler. Kabloları birleştirdik sıra geldi hemen yanlarındaki sigorta kutucuklarını sabitlemeye. Sarı daire içinde gösterilen şekilde çift taraflı bant ile sabitleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce kutularından çıkarıp sigortaları kontrol edebilirsiniz. Sonrasında sigortadan çıkan ve röleye giden uzunca kabloyu kendi içinde sarıp ucundaki röleyi de pembe daire ile gösterilen yere konumlandırıyoruz. Mavi ile işaretlenmiş soketler az önce montajını yaptığımız butonlara gidecekler, onları da iki kenardan yürütüyoruz, birazdan birleştireceğiz. Geriye kalan ikişerli soketleri de koltuklardaki ikişerli pedlere gidecek. O yüzden şimdilik fazlalığını sarıp yeşil daire ile gösterildiği gibi 10-15 cm kadarını dışarıda ve boşta bırakacağız. Görseldeki geri kalan mavi renk ince kablolar cep aydınlatması için çektiğim kablolardır, şuan ki montaj ile ilgisi yoktur, kafa karıştırmasın.
Geldik ele aldığımız iki parçayı birleştirmeye ve akım alacağımız yeri bulmaya. Az önce 12V (+) kırmızı iki kabloyu birbirine ve iki şasi (-) siyah kabloyu da birbirine bağlamıştık. Şimdi bunların uçlarına birer ek alıp ön tarafa doğru ilerletiyoruz.
Bende kırmızı kablo olmadığı için 12V ek kablosunu yeşil renk kablo ile aldım. Görselde gösterdiğim gibi kırmızı ve siyah oklar kırmızı dairenin orada birleştirilerek öne doğru çekildi. Burada özellikle yeşil kabloyu (yeşil ok değil, kablo) kalın kullanmakta fayda var, önemle belirteyim. Mavi oklar ile gösterilen butonun tesisatı ve boştaki soketler de birleştirilince geriye akımı almak kalıyor. Size tavsiyem akımı kontağa bağlı bir yerden alın. Yani kontak kapalı iken elektrik gelmesin; böylece tuşları açık unutup akünüzün bitmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için de çakmaklığa giden kabloları kullanabilirsiniz. Yine buralar ile ilgili kablo rengini her modele göre farklı olabileceğinden dolayı söylemiyorum. Kontrol kalemi ile bulabilirsiniz kolayca.
Elektriği aldıktan sonra da bu kısmı güzelce topluyor ve testimizi yapıyoruz. Işıklarımız yandı. Şimdi elimizde iki tane boşa bıraktığımız kablo (yukarıdaki yeşil yuvarlakla gösterilen) soketleri ve onlara takılacak 4 adet ped kaldı. Sıra geldi bunları koltuklara yerleştirmeye...
Koltukların aracın şasisi üzerindeki 4 adet bağlantı ayağını sökmek için öncelikle bu kısımları kapatan plastik parçalar üzerindeki vidalı klipsleri söküyoruz. Sonrasında 14 numaralı anahtar ile koltuklarımızı söküp eve çıkarıyoruz. Buradan sonraki kısmı ben de ilk defa yaptığım için ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.
Üzülerek bir konuya değineyim öncelikle başlamadan. Sadece yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim kısımlar ısıtma alanı içerisinde kalacak. Nedeni de bu kısımlardan sonra arada dikiş olması ve bu dikişin kalıp halinde durmasını sağlamaları için içeriden süngeriyle birlikte bağlantılı olması. Uğraşılırsa yapılırdı ama ben çok gerek duymadım da açıkçası... Neyse hiç yoktan iyidir, en azından alt tarafımız ısınacak diyor ve moralimizi bozmadan devam ediyoruz.
Koltuğumuzu aldık ve öncelikle oturak kısmının döşemesini kaldıracağız. Bu gördüğünüz benim guzunun şoför koltuğunun alt tarafı. Neden bu kadar paslanmış, guzu denize mi uçmuş bilemiyorum? Üzerindeki kırmızıyla işaretlediğim yuvarlaklaştırılmış demir telleri segman pensesi (ustanızdan ödünç çalabilirsiniz ben gibi) ile söküyoruz. Bu tel parçalarını yeniden takmak çok zor olduğundan hem de bazıları sallanıp ses çıkardığından döşemeyi kapatırken yerlerine cırt kelepçe (kablo bağı) kullandım. Sarı yuvarlak içindekiler normalde sökülmüyor ama ben onları da cırt kelepçeledim. Size de tavsiye olunur.
Bu kısmı açtık ve koltuğumuzu düz konuma alarak sırt üstü yatırdık. İki kenarından açtığımız yerleri sıyırdığımızda kalıp süngeri görmüş oluyoruz. Bu boşluktan içeri kablosu bizim tarafımızda kalacak şekilde ve yanlardaki yapışkanlı bantların ucunu açarak pedleri içeri doğru kırmadan, kıvırmadan sokuyoruz. Sonrasında uçlarını açtığımız bantların koruyucularını çekip çıkarıyoruz. Döşeme kumaşı da gerisin geri gerdirerek çekip, açtığımız yerlerden tutturuyoruz.
Sıra koltuğun sırt kısmında. Bildiğiniz gibi koltuk sırtının arka kısmındaki cepli bölge aslında ayrı bir parça. Kontrplaktan oluştuğu ve arkasındaki yaylı ayaklar ile tutturulduğu için çıkartırken kolayca kırılabiliyor. O yüzden burada biraz nazik davranmamız lazım, yoksa önemli değil yapıştırılabiliyor, ben denedim oldu. İlk önce mavi yuvarlak ile gösterilen yerlerde iki adet yaylı metali çıkarmamız için mavi ok yönünde parçayı çekin. Üst kısımda boşluk oluşturduğunuz zaman kırmızı yerlerdeki metal yaylı parçaları da gerekirse düz tornavida ile veya ok yönünde kastırarak kurtarın. Böylece koltuğun iç kısmına ulaşmış olacağız. Ama burası arkası tabi. Burayı açma amacımız sırt kısmındaki döşemenin buradan gerdirilerek tutturulmuş olması.
Ortaya şöyle kötü bir görüntü çıkacak. Burada yine karşımıza yuvarlatılmış tel kıskaçlar çıkıyor. Yine bunları (kırmızı yuvarlak) açıyoruz. Hemen sonra daha kolay olsun diye sarı yuvarlak yerlerdeki tutturulan kısımları kurtarıyoruz. Hazır buraya kadar açmışken mavi ile işaretli deforme olmuş yayları da yine kablo bağı ile düzeltebilirsiniz.
Bu kısımları açtıktan sonra koltuğumuzu tekrar çeviriyoruz ve gerekirse sırt kısmını arkaya yatırıp rahatça kumaşı sıyırıyoruz. Bu kısımları ben yeni asistanıma yaptırıyorum.
Orta kısımdaki boşluğa az önceki aynı yöntem ile pedi yerleştiriyoruz ve kablolu kısmı koltuğun iki parçasının kesiştiği yerden arkaya doğru sallıyoruz. Peşine döşemeyi de aynı yerden geçirip koltuğu tekrar çeviriyoruz. Yine kablo bağları ile kumaşı gerdirerek kapatıyoruz.
En son arka kısımdaki kontrplağı da kapattıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta kırmızı yuvarlak içinde görülen kabloyu koltuğun altına diğerinin yakınına tutturuyoruz. Kabloları tutturduğunuz yerlerin, koltuk raylarda hareket ederken sıkışacak bir yer olmadığına ve koltuğun sırt kısmını yukarı aşağı yaparken kabloların gerilmeyecek boşluğa sahip olduğuna dikkat ediyoruz, kesinlikle...
Bu işlemleri diğer koltuğa uygulayıp kabloları da zıt yönünden uzatıyoruz. Bu kabloların ucundaki soketler ile ilk başta orta konsolu kapattığımızda yeşil yuvarlakla işaretlediğimiz soketleri birleştirdiğimizde sistemimiz tamamlanmış olacak... Bugün çok yorulduğum için koltukları bu gece misafir edeceğim evimde. Ama sistem çalışıyor, bir çok kez denedim. En kısa zamanda kısa bir test videosunu da yüklemiş olacağım.
Size de kolay gelsin, sorularınız için 7/24 yazabilirsiniz. Kalın sağlıcakla...
ÖNEMLİ NOT: Doğabilecek herhangi bir problemden veya oluşabilecek zarardan şahsım veya MazdaGaraj forumundaki herhangi bir üye sorumlu tutulamaz!
Konuyu iki aşamada ele alacağım. Birinci aşama tesisatı hazırlamak, ikinci aşama koltuklara pedleri yerleştirmek. Gerekli malzemeler biraz fazla ama zevkli olacağı kesin. Daha önce de belirttiğim gibi internet üzerinde bu sistemi 4 haneli rakamlara montaj edenleri gördüm. Neyse, uzatmadan başlıyoruz. Kontrol kalemi, çeşitli uçlarda tornavidalar, yalıtım bandı, cırt kelepçe, kablo tutucu klips, 1 metre en az 1'lik kablo, makas, yankeski, kargaburun, çift taraflı köpük bant, 14 anahtar, segman pensesi, silikon tabancası, buton çapında punç ve vidalama aleti vs...
Öncelikle tesisata göz atalım. Kendi çektiğim fotoğrafı bulamadığım için birebir aynı olan bir görseli paylaşıyorum...
Ürün gördüğünüz gibi kolaylıkla birleştirilecek şekilde geliyor. Soketlerin nerelere geleceği, hangisiyle birleşeceği belli. Dikkat edeceğimiz kısım bu kadar parçayı çaktırmadan araç üzerine yerleştirmek ve koltuk içine de orijinal şekilde tesisatı kurabilmek.
İlk görseldeki "Fuse" olan kısımdaki ucu açık (kırmızı ve siyah) iki kabloya şasi ve 12V verdiğinizi düşünürseniz, geri kalan parçalar kolaylıkla yerlerine oturacaktır zaten. Gücü nereden alacağım ve bu kadar kabloyu nereye saklayacağım derseniz de bir kaç fotoğraf ile yardımcı olacağım ama daha önceleri de belirttiğim gibi bu elektrik işleri sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğinden mesuliyet almamak adına fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.
Öncelikle duruma açma kapama tuşlarını nereye konumlandıracağınızı seçmenizden başlayalım. Ben vites körüğünün hemen iki yanına yaptım. Orta konsoldaki cep üzerine de yapılabilir. Hatta bu tesisatın yuvarlak haricinde daha değişik butonları olan ürünler de var, onlardan da tercih edebilirsiniz. Benim yuvarlak seçmemdeki nedenim simetrik bir şekilde panç ile kolayca yeri oluşturabilmesi, dikdörtgenler de daha şık durur tabi ama yerini açmak da daha zor haliyle. Neyse konuyu dağıtmayalım ve hemen ilk başta tuşlarımız için yerler açalım. Orta konsolun nasıl döküldüğünü tekrar olmasın diye görsellemiyorum kısaca anlatayım yine de: El freni altındaki dikdörtgen parça düz tornavida ile tıklatılır ve çıkarılır, konsol bardaklıkla birlikte iki kenarından çekilir ve çıkar. Beyin kısmına giden tek bir soket vardır. Vites topuzu kendi ekseni etrafında döndürülerek çıkarılır. Parça bütün halinde gelir.
Açtığımız delikten tuşları geçirdikten sonra ilk olarak tuşlara giren dört adet kablonun arka taraflarını her ihtimale karşı yalıtmanız iyi olacaktır. Tuşu yerine oturtturduktan sonra yine sıcak silikon ile sağlamlaştırabilirsiniz. Aynı işlemleri diğer tarafa da yaptıktan sonra kabloları her iki kanaldan arkaya doğru şimdilik bırakıyoruz. Bu butona bağlı kabloların soketleri röledeki soketlere takacağız fakat röleler buralara koyulacak kadar küçük olmadığından dolayı orta konsoldaki cebi de sökmemiz gerekecek. Buranın sökümünü de hızlıca anlatayım: Az önce çıkardığımız parça ile bu kısıma tutturulan, el freninin hemen altındaki iki adet vidayı çıkarın. El freninin körüklü kısmındaki dikdörtgen ufak parçayı elinizle alın. İki ön koltuğu öne doğru sürdüğünüzde şaft tüneline bağlı iki yönde birer adet vida göreceksiniz. Bunları da çıkardığımızda parça boşa çıkmıştır; parçayı, aracın önüne doğru el freninden kurtarıp çıkarabilirsiniz. .
Parçayı elimize alıp ters çevirdiğimizde cep kısmının iki kenarındaki boşluklara röleleri, sigortaları ve fazlalık kablo demetlerini saklayacağız. Öncelikle buralarda çift taraflı köpük bantlardan kullanmanızı öneririm. Bu hem trim sesini kesecek hem de parçaları sabit tutarak birbirine değip bir problem çıkmasına engel olacaktır. Ben hem kablo taşıyıcılarından, arkası bantlı klipslerden ve bolca cırt kelepçelerden kullandım, dağınıklığı önlemek adına.
İki adet koltuk için tesisat kurduğumuzdan açıkta olan iki kırmızı kabloyu birbirine ve iki siyah kabloyu birbirine bağlıyoruz. Görselde kırmızı daire içine alınmış olan bu kablolara en son ek bir kablo uzatıp elektriği vereceğiz o yüzden şimdilik açıkta kalabilirler. Kabloları birleştirdik sıra geldi hemen yanlarındaki sigorta kutucuklarını sabitlemeye. Sarı daire içinde gösterilen şekilde çift taraflı bant ile sabitleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce kutularından çıkarıp sigortaları kontrol edebilirsiniz. Sonrasında sigortadan çıkan ve röleye giden uzunca kabloyu kendi içinde sarıp ucundaki röleyi de pembe daire ile gösterilen yere konumlandırıyoruz. Mavi ile işaretlenmiş soketler az önce montajını yaptığımız butonlara gidecekler, onları da iki kenardan yürütüyoruz, birazdan birleştireceğiz. Geriye kalan ikişerli soketleri de koltuklardaki ikişerli pedlere gidecek. O yüzden şimdilik fazlalığını sarıp yeşil daire ile gösterildiği gibi 10-15 cm kadarını dışarıda ve boşta bırakacağız. Görseldeki geri kalan mavi renk ince kablolar cep aydınlatması için çektiğim kablolardır, şuan ki montaj ile ilgisi yoktur, kafa karıştırmasın.
Geldik ele aldığımız iki parçayı birleştirmeye ve akım alacağımız yeri bulmaya. Az önce 12V (+) kırmızı iki kabloyu birbirine ve iki şasi (-) siyah kabloyu da birbirine bağlamıştık. Şimdi bunların uçlarına birer ek alıp ön tarafa doğru ilerletiyoruz.
Bende kırmızı kablo olmadığı için 12V ek kablosunu yeşil renk kablo ile aldım. Görselde gösterdiğim gibi kırmızı ve siyah oklar kırmızı dairenin orada birleştirilerek öne doğru çekildi. Burada özellikle yeşil kabloyu (yeşil ok değil, kablo) kalın kullanmakta fayda var, önemle belirteyim. Mavi oklar ile gösterilen butonun tesisatı ve boştaki soketler de birleştirilince geriye akımı almak kalıyor. Size tavsiyem akımı kontağa bağlı bir yerden alın. Yani kontak kapalı iken elektrik gelmesin; böylece tuşları açık unutup akünüzün bitmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için de çakmaklığa giden kabloları kullanabilirsiniz. Yine buralar ile ilgili kablo rengini her modele göre farklı olabileceğinden dolayı söylemiyorum. Kontrol kalemi ile bulabilirsiniz kolayca.
Elektriği aldıktan sonra da bu kısmı güzelce topluyor ve testimizi yapıyoruz. Işıklarımız yandı. Şimdi elimizde iki tane boşa bıraktığımız kablo (yukarıdaki yeşil yuvarlakla gösterilen) soketleri ve onlara takılacak 4 adet ped kaldı. Sıra geldi bunları koltuklara yerleştirmeye...
Koltukların aracın şasisi üzerindeki 4 adet bağlantı ayağını sökmek için öncelikle bu kısımları kapatan plastik parçalar üzerindeki vidalı klipsleri söküyoruz. Sonrasında 14 numaralı anahtar ile koltuklarımızı söküp eve çıkarıyoruz. Buradan sonraki kısmı ben de ilk defa yaptığım için ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.
Üzülerek bir konuya değineyim öncelikle başlamadan. Sadece yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim kısımlar ısıtma alanı içerisinde kalacak. Nedeni de bu kısımlardan sonra arada dikiş olması ve bu dikişin kalıp halinde durmasını sağlamaları için içeriden süngeriyle birlikte bağlantılı olması. Uğraşılırsa yapılırdı ama ben çok gerek duymadım da açıkçası... Neyse hiç yoktan iyidir, en azından alt tarafımız ısınacak diyor ve moralimizi bozmadan devam ediyoruz.
Koltuğumuzu aldık ve öncelikle oturak kısmının döşemesini kaldıracağız. Bu gördüğünüz benim guzunun şoför koltuğunun alt tarafı. Neden bu kadar paslanmış, guzu denize mi uçmuş bilemiyorum? Üzerindeki kırmızıyla işaretlediğim yuvarlaklaştırılmış demir telleri segman pensesi (ustanızdan ödünç çalabilirsiniz ben gibi) ile söküyoruz. Bu tel parçalarını yeniden takmak çok zor olduğundan hem de bazıları sallanıp ses çıkardığından döşemeyi kapatırken yerlerine cırt kelepçe (kablo bağı) kullandım. Sarı yuvarlak içindekiler normalde sökülmüyor ama ben onları da cırt kelepçeledim. Size de tavsiye olunur.
Bu kısmı açtık ve koltuğumuzu düz konuma alarak sırt üstü yatırdık. İki kenarından açtığımız yerleri sıyırdığımızda kalıp süngeri görmüş oluyoruz. Bu boşluktan içeri kablosu bizim tarafımızda kalacak şekilde ve yanlardaki yapışkanlı bantların ucunu açarak pedleri içeri doğru kırmadan, kıvırmadan sokuyoruz. Sonrasında uçlarını açtığımız bantların koruyucularını çekip çıkarıyoruz. Döşeme kumaşı da gerisin geri gerdirerek çekip, açtığımız yerlerden tutturuyoruz.
Sıra koltuğun sırt kısmında. Bildiğiniz gibi koltuk sırtının arka kısmındaki cepli bölge aslında ayrı bir parça. Kontrplaktan oluştuğu ve arkasındaki yaylı ayaklar ile tutturulduğu için çıkartırken kolayca kırılabiliyor. O yüzden burada biraz nazik davranmamız lazım, yoksa önemli değil yapıştırılabiliyor, ben denedim oldu. İlk önce mavi yuvarlak ile gösterilen yerlerde iki adet yaylı metali çıkarmamız için mavi ok yönünde parçayı çekin. Üst kısımda boşluk oluşturduğunuz zaman kırmızı yerlerdeki metal yaylı parçaları da gerekirse düz tornavida ile veya ok yönünde kastırarak kurtarın. Böylece koltuğun iç kısmına ulaşmış olacağız. Ama burası arkası tabi. Burayı açma amacımız sırt kısmındaki döşemenin buradan gerdirilerek tutturulmuş olması.
Ortaya şöyle kötü bir görüntü çıkacak. Burada yine karşımıza yuvarlatılmış tel kıskaçlar çıkıyor. Yine bunları (kırmızı yuvarlak) açıyoruz. Hemen sonra daha kolay olsun diye sarı yuvarlak yerlerdeki tutturulan kısımları kurtarıyoruz. Hazır buraya kadar açmışken mavi ile işaretli deforme olmuş yayları da yine kablo bağı ile düzeltebilirsiniz.
Bu kısımları açtıktan sonra koltuğumuzu tekrar çeviriyoruz ve gerekirse sırt kısmını arkaya yatırıp rahatça kumaşı sıyırıyoruz. Bu kısımları ben yeni asistanıma yaptırıyorum.
Orta kısımdaki boşluğa az önceki aynı yöntem ile pedi yerleştiriyoruz ve kablolu kısmı koltuğun iki parçasının kesiştiği yerden arkaya doğru sallıyoruz. Peşine döşemeyi de aynı yerden geçirip koltuğu tekrar çeviriyoruz. Yine kablo bağları ile kumaşı gerdirerek kapatıyoruz.
En son arka kısımdaki kontrplağı da kapattıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta kırmızı yuvarlak içinde görülen kabloyu koltuğun altına diğerinin yakınına tutturuyoruz. Kabloları tutturduğunuz yerlerin, koltuk raylarda hareket ederken sıkışacak bir yer olmadığına ve koltuğun sırt kısmını yukarı aşağı yaparken kabloların gerilmeyecek boşluğa sahip olduğuna dikkat ediyoruz, kesinlikle...
Bu işlemleri diğer koltuğa uygulayıp kabloları da zıt yönünden uzatıyoruz. Bu kabloların ucundaki soketler ile ilk başta orta konsolu kapattığımızda yeşil yuvarlakla işaretlediğimiz soketleri birleştirdiğimizde sistemimiz tamamlanmış olacak... Bugün çok yorulduğum için koltukları bu gece misafir edeceğim evimde. Ama sistem çalışıyor, bir çok kez denedim. En kısa zamanda kısa bir test videosunu da yüklemiş olacağım.
Size de kolay gelsin, sorularınız için 7/24 yazabilirsiniz. Kalın sağlıcakla...
ÖNEMLİ NOT: Doğabilecek herhangi bir problemden veya oluşabilecek zarardan şahsım veya MazdaGaraj forumundaki herhangi bir üye sorumlu tutulamaz!