Mazda 626 GE (1991-97) Koltuk Isıtma Sistemi Montajı

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Aralık ayında aldığım, Ocak ayında elime ulaşan ve montajına Şubat ayında başladığım koltuk ısıtma sistemini Mart ayı bitmeden tamamlamış bulunmaktayım. :D Ürün linki burada, almak isteyenler çekinmeden alabilir; bir kaç kez test ettim sıkıntısız çalışıyor. ;)

Konuyu iki aşamada ele alacağım. Birinci aşama tesisatı hazırlamak, ikinci aşama koltuklara pedleri yerleştirmek. Gerekli malzemeler biraz fazla ama zevkli olacağı kesin. Daha önce de belirttiğim gibi internet üzerinde bu sistemi 4 haneli rakamlara montaj edenleri gördüm. ;) Neyse, uzatmadan başlıyoruz. Kontrol kalemi, çeşitli uçlarda tornavidalar, yalıtım bandı, cırt kelepçe, kablo tutucu klips, 1 metre en az 1'lik kablo, makas, yankeski, kargaburun, çift taraflı köpük bant, 14 anahtar, segman pensesi, silikon tabancası, buton çapında punç ve vidalama aleti vs...

Öncelikle tesisata göz atalım. Kendi çektiğim fotoğrafı bulamadığım için birebir aynı olan bir görseli paylaşıyorum...

2-seats-installed-car-seat-heater-universal-round-switch-carbon-fiber-heated-pads-seat-warmer-...jpg


Ürün gördüğünüz gibi kolaylıkla birleştirilecek şekilde geliyor. Soketlerin nerelere geleceği, hangisiyle birleşeceği belli. Dikkat edeceğimiz kısım bu kadar parçayı çaktırmadan araç üzerine yerleştirmek ve koltuk içine de orijinal şekilde tesisatı kurabilmek. ;)

000.jpg


İlk görseldeki "Fuse" olan kısımdaki ucu açık (kırmızı ve siyah) iki kabloya şasi ve 12V verdiğinizi düşünürseniz, geri kalan parçalar kolaylıkla yerlerine oturacaktır zaten. Gücü nereden alacağım ve bu kadar kabloyu nereye saklayacağım derseniz de bir kaç fotoğraf ile yardımcı olacağım ama daha önceleri de belirttiğim gibi bu elektrik işleri sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğinden mesuliyet almamak adına fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.

Öncelikle duruma açma kapama tuşlarını nereye konumlandıracağınızı seçmenizden başlayalım. Ben vites körüğünün hemen iki yanına yaptım. Orta konsoldaki cep üzerine de yapılabilir. Hatta bu tesisatın yuvarlak haricinde daha değişik butonları olan ürünler de var, onlardan da tercih edebilirsiniz. Benim yuvarlak seçmemdeki nedenim simetrik bir şekilde panç ile kolayca yeri oluşturabilmesi, dikdörtgenler de daha şık durur tabi ama yerini açmak da daha zor haliyle. Neyse konuyu dağıtmayalım ve hemen ilk başta tuşlarımız için yerler açalım. Orta konsolun nasıl döküldüğünü tekrar olmasın diye görsellemiyorum kısaca anlatayım yine de: El freni altındaki dikdörtgen parça düz tornavida ile tıklatılır ve çıkarılır, konsol bardaklıkla birlikte iki kenarından çekilir ve çıkar. Beyin kısmına giden tek bir soket vardır. Vites topuzu kendi ekseni etrafında döndürülerek çıkarılır. Parça bütün halinde gelir.

1.jpg1,5.jpg2.jpg

01.jpg


Açtığımız delikten tuşları geçirdikten sonra ilk olarak tuşlara giren dört adet kablonun arka taraflarını her ihtimale karşı yalıtmanız iyi olacaktır. Tuşu yerine oturtturduktan sonra yine sıcak silikon ile sağlamlaştırabilirsiniz. Aynı işlemleri diğer tarafa da yaptıktan sonra kabloları her iki kanaldan arkaya doğru şimdilik bırakıyoruz. Bu butona bağlı kabloların soketleri röledeki soketlere takacağız fakat röleler buralara koyulacak kadar küçük olmadığından dolayı orta konsoldaki cebi de sökmemiz gerekecek. Buranın sökümünü de hızlıca anlatayım: Az önce çıkardığımız parça ile bu kısıma tutturulan, el freninin hemen altındaki iki adet vidayı çıkarın. El freninin körüklü kısmındaki dikdörtgen ufak parçayı elinizle alın. İki ön koltuğu öne doğru sürdüğünüzde şaft tüneline bağlı iki yönde birer adet vida göreceksiniz. Bunları da çıkardığımızda parça boşa çıkmıştır; parçayı, aracın önüne doğru el freninden kurtarıp çıkarabilirsiniz. .

Parçayı elimize alıp ters çevirdiğimizde cep kısmının iki kenarındaki boşluklara röleleri, sigortaları ve fazlalık kablo demetlerini saklayacağız. Öncelikle buralarda çift taraflı köpük bantlardan kullanmanızı öneririm. Bu hem trim sesini kesecek hem de parçaları sabit tutarak birbirine değip bir problem çıkmasına engel olacaktır. Ben hem kablo taşıyıcılarından, arkası bantlı klipslerden ve bolca cırt kelepçelerden kullandım, dağınıklığı önlemek adına.

İki adet koltuk için tesisat kurduğumuzdan açıkta olan iki kırmızı kabloyu birbirine ve iki siyah kabloyu birbirine bağlıyoruz. Görselde kırmızı daire içine alınmış olan bu kablolara en son ek bir kablo uzatıp elektriği vereceğiz o yüzden şimdilik açıkta kalabilirler. Kabloları birleştirdik sıra geldi hemen yanlarındaki sigorta kutucuklarını sabitlemeye. Sarı daire içinde gösterilen şekilde çift taraflı bant ile sabitleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce kutularından çıkarıp sigortaları kontrol edebilirsiniz. Sonrasında sigortadan çıkan ve röleye giden uzunca kabloyu kendi içinde sarıp ucundaki röleyi de pembe daire ile gösterilen yere konumlandırıyoruz. Mavi ile işaretlenmiş soketler az önce montajını yaptığımız butonlara gidecekler, onları da iki kenardan yürütüyoruz, birazdan birleştireceğiz. Geriye kalan ikişerli soketleri de koltuklardaki ikişerli pedlere gidecek. O yüzden şimdilik fazlalığını sarıp yeşil daire ile gösterildiği gibi 10-15 cm kadarını dışarıda ve boşta bırakacağız. Görseldeki geri kalan mavi renk ince kablolar cep aydınlatması için çektiğim kablolardır, şuan ki montaj ile ilgisi yoktur, kafa karıştırmasın. ;)

0.jpg


Geldik ele aldığımız iki parçayı birleştirmeye ve akım alacağımız yeri bulmaya. Az önce 12V (+) kırmızı iki kabloyu birbirine ve iki şasi (-) siyah kabloyu da birbirine bağlamıştık. Şimdi bunların uçlarına birer ek alıp ön tarafa doğru ilerletiyoruz.

5.jpg


Bende kırmızı kablo olmadığı için 12V ek kablosunu yeşil renk kablo ile aldım. Görselde gösterdiğim gibi kırmızı ve siyah oklar kırmızı dairenin orada birleştirilerek öne doğru çekildi. Burada özellikle yeşil kabloyu (yeşil ok değil, kablo) kalın kullanmakta fayda var, önemle belirteyim. Mavi oklar ile gösterilen butonun tesisatı ve boştaki soketler de birleştirilince geriye akımı almak kalıyor. Size tavsiyem akımı kontağa bağlı bir yerden alın. Yani kontak kapalı iken elektrik gelmesin; böylece tuşları açık unutup akünüzün bitmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için de çakmaklığa giden kabloları kullanabilirsiniz. Yine buralar ile ilgili kablo rengini her modele göre farklı olabileceğinden dolayı söylemiyorum. Kontrol kalemi ile bulabilirsiniz kolayca.

7.jpg


Elektriği aldıktan sonra da bu kısmı güzelce topluyor ve testimizi yapıyoruz. Işıklarımız yandı. Şimdi elimizde iki tane boşa bıraktığımız kablo (yukarıdaki yeşil yuvarlakla gösterilen) soketleri ve onlara takılacak 4 adet ped kaldı. Sıra geldi bunları koltuklara yerleştirmeye...

Koltukların aracın şasisi üzerindeki 4 adet bağlantı ayağını sökmek için öncelikle bu kısımları kapatan plastik parçalar üzerindeki vidalı klipsleri söküyoruz. Sonrasında 14 numaralı anahtar ile koltuklarımızı söküp eve çıkarıyoruz. :p Buradan sonraki kısmı ben de ilk defa yaptığım için ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.

k1.jpg


Üzülerek bir konuya değineyim öncelikle başlamadan. Sadece yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim kısımlar ısıtma alanı içerisinde kalacak. Nedeni de bu kısımlardan sonra arada dikiş olması ve bu dikişin kalıp halinde durmasını sağlamaları için içeriden süngeriyle birlikte bağlantılı olması. Uğraşılırsa yapılırdı ama ben çok gerek duymadım da açıkçası... Neyse hiç yoktan iyidir, en azından alt tarafımız ısınacak diyor ve moralimizi bozmadan devam ediyoruz.

Koltuğumuzu aldık ve öncelikle oturak kısmının döşemesini kaldıracağız. Bu gördüğünüz benim guzunun şoför koltuğunun alt tarafı. :( Neden bu kadar paslanmış, guzu denize mi uçmuş bilemiyorum? Üzerindeki kırmızıyla işaretlediğim yuvarlaklaştırılmış demir telleri segman pensesi (ustanızdan ödünç çalabilirsiniz ben gibi) ile söküyoruz. :D Bu tel parçalarını yeniden takmak çok zor olduğundan hem de bazıları sallanıp ses çıkardığından döşemeyi kapatırken yerlerine cırt kelepçe (kablo bağı) kullandım. Sarı yuvarlak içindekiler normalde sökülmüyor ama ben onları da cırt kelepçeledim. Size de tavsiye olunur. ;)

11.jpg


Bu kısmı açtık ve koltuğumuzu düz konuma alarak sırt üstü yatırdık. İki kenarından açtığımız yerleri sıyırdığımızda kalıp süngeri görmüş oluyoruz. Bu boşluktan içeri kablosu bizim tarafımızda kalacak şekilde ve yanlardaki yapışkanlı bantların ucunu açarak pedleri içeri doğru kırmadan, kıvırmadan sokuyoruz. Sonrasında uçlarını açtığımız bantların koruyucularını çekip çıkarıyoruz. Döşeme kumaşı da gerisin geri gerdirerek çekip, açtığımız yerlerden tutturuyoruz.

12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg

Sıra koltuğun sırt kısmında. Bildiğiniz gibi koltuk sırtının arka kısmındaki cepli bölge aslında ayrı bir parça. Kontrplaktan oluştuğu ve arkasındaki yaylı ayaklar ile tutturulduğu için çıkartırken kolayca kırılabiliyor. O yüzden burada biraz nazik davranmamız lazım, yoksa önemli değil yapıştırılabiliyor, ben denedim oldu. :D İlk önce mavi yuvarlak ile gösterilen yerlerde iki adet yaylı metali çıkarmamız için mavi ok yönünde parçayı çekin. Üst kısımda boşluk oluşturduğunuz zaman kırmızı yerlerdeki metal yaylı parçaları da gerekirse düz tornavida ile veya ok yönünde kastırarak kurtarın. Böylece koltuğun iç kısmına ulaşmış olacağız. Ama burası arkası tabi. Burayı açma amacımız sırt kısmındaki döşemenin buradan gerdirilerek tutturulmuş olması.

20.jpg


Ortaya şöyle kötü bir görüntü çıkacak. :p Burada yine karşımıza yuvarlatılmış tel kıskaçlar çıkıyor. Yine bunları (kırmızı yuvarlak) açıyoruz. Hemen sonra daha kolay olsun diye sarı yuvarlak yerlerdeki tutturulan kısımları kurtarıyoruz. Hazır buraya kadar açmışken mavi ile işaretli deforme olmuş yayları da yine kablo bağı ile düzeltebilirsiniz. ;)

21.jpg


Bu kısımları açtıktan sonra koltuğumuzu tekrar çeviriyoruz ve gerekirse sırt kısmını arkaya yatırıp rahatça kumaşı sıyırıyoruz. Bu kısımları ben yeni asistanıma yaptırıyorum. :D

222.jpg


Orta kısımdaki boşluğa az önceki aynı yöntem ile pedi yerleştiriyoruz ve kablolu kısmı koltuğun iki parçasının kesiştiği yerden arkaya doğru sallıyoruz. Peşine döşemeyi de aynı yerden geçirip koltuğu tekrar çeviriyoruz. Yine kablo bağları ile kumaşı gerdirerek kapatıyoruz.

23.jpg26.jpg25.jpg

En son arka kısımdaki kontrplağı da kapattıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta kırmızı yuvarlak içinde görülen kabloyu koltuğun altına diğerinin yakınına tutturuyoruz. Kabloları tutturduğunuz yerlerin, koltuk raylarda hareket ederken sıkışacak bir yer olmadığına ve koltuğun sırt kısmını yukarı aşağı yaparken kabloların gerilmeyecek boşluğa sahip olduğuna dikkat ediyoruz, kesinlikle... ;)

27.jpg


Bu işlemleri diğer koltuğa uygulayıp kabloları da zıt yönünden uzatıyoruz. Bu kabloların ucundaki soketler ile ilk başta orta konsolu kapattığımızda yeşil yuvarlakla işaretlediğimiz soketleri birleştirdiğimizde sistemimiz tamamlanmış olacak... Bugün çok yorulduğum için koltukları bu gece misafir edeceğim evimde. Ama sistem çalışıyor, bir çok kez denedim. ;) En kısa zamanda kısa bir test videosunu da yüklemiş olacağım.

Size de kolay gelsin, sorularınız için 7/24 yazabilirsiniz. Kalın sağlıcakla... ;)

ÖNEMLİ NOT: Doğabilecek herhangi bir problemden veya oluşabilecek zarardan şahsım veya MazdaGaraj forumundaki herhangi bir üye sorumlu tutulamaz!
 

ozgur35

Aktif
Mesajlar
3,513
Konum
İzmir
Araç Markası
2011-Mazda 3 İmpresive
Araç Renk ve Tip
Gri-Hb
Maşallah maşallah hayırlı uğurlu olsun. Abi koltuk soğutmayı da çözebilirsen ilk müşterin benim :D
 

Rcm

Aktif
Mesajlar
3,066
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Impressive AT
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Hatcback
Yuhannes diyorum :) Emsalsiz bir çalışma olmuş bunun bi benzeri daha ülkede göremeyiz eline sağlık.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sırt kısmı konusunu hiç dert etme. Önemli olan bel kısmı. Üstte mont varken hava aşağılardan girdiği için. :)
Koltukları çıkarmadan montaj yöntemleri var. Fikir vermesi açısından.

 

major35

__/ Hasan \__
Mesajlar
1,378
Konum
İzmir
Araç Markası
Mazda 323 1.8
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Toto nasıl abi ısıtıyormu :) güle güle kullan kazasız inş.
 

ozgur35

Aktif
Mesajlar
3,513
Konum
İzmir
Araç Markası
2011-Mazda 3 İmpresive
Araç Renk ve Tip
Gri-Hb
Simdi sunroofu accan abı koltuk ısıtmayı accan yukardan buz gıbı hava, alttan sıcacık ohhh miss :D
 

Ebubekir

Aktif
Mesajlar
1,112
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda Mirai
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Geç olsun güç olmasın :) İzmir'de zevkine kullanırsınız. Hayırlı olsun.
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #16
Hayırlı olsun, güle güle ısın başganım
Teşekkürler kardeşim. ;)

Belki yeryüzünde emsali yoktur bu çalışmanın. :) Ellerine emeklerine sağlık.
Teşekkürler abim. ;) 626 için zamanında yapılanı bulamamıştım gerçekten, belki şimdi vardır; epeydir araştırmıyorum.

Abi ben lastik havası ile cam yıkama suyu seviyesini zor kontrol ediyorum, helal olsun valla
Benim bu konuda kendimce düşündüğüm iki avantajım var. Birinci sağ olsunlar arkamda ustalar var; hem alet edevat hem de yol gösterme konusunda yardımcı oluyorlar; hem de herhangi bir sıkıntı olduğunda anında olaya el atabileceklerini biliyorum. İkinci avantaj da aracın artık neresinde ne var sök-tak ezberlemiş olmam. Bu da aracın eski olmasının verdiği cesaretten kaynaklanıyor ve "en fazla kırılır, çıkmasını bulurum" diyorum. ;)

Bende diyorum Hamdi bugün ortalıkta yok :D bir şeyler karıştırıyor galiba diye düşünmüştüm :D
Geç bile kaldım abi, kış bitti. :p

Hamdi eline sağlık, gayet detaylı anlatımın için de teşekkürler, son paragrafın çok yerinde olmuş, birisi Hamdi'nin aracına yaptıklarını ben de yaparım dedim ve O'nun yüzünden arabam yandı diyebilir :D
Teşekkürler hacım. O yüzden direk "şu kabloyu şuraya bağlayın" dememeye çalışıyorum. Her ne kadar bizim araçlar karadüzen olsa da yanlış bir hareket özellikle beyine sıkıntı verebilir. ;)

Maşallah maşallah hayırlı uğurlu olsun. Abi koltuk soğutmayı da çözebilirsen ilk müşterin benim :D
Koltuk soğutma bir ara forumda gündeme gelmişti ama üzerinde pek durmadım açıkçası. Hazır kitleri var mıdır bilemiyorum ama olay iki tane pc kasa fanına ve arkaya giden klima kanallarına bakar. Eşeğin aklına karpuz kabuğu sokma sen yine de... ;)

Yuhannes diyorum :) Emsalsiz bir çalışma olmuş bunun bi benzeri daha ülkede göremeyiz eline sağlık.
Teşekkür ederim.

Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sırt kısmı konusunu hiç dert etme. Önemli olan bel kısmı. Üstte mont varken hava aşağılardan girdiği için. :)
Koltukları çıkarmadan montaj yöntemleri var. Fikir vermesi açısından.
Teşekkürler hocam. Benim koltukları sökme amacım hem daha rahat çalışabilmek, hem de biraz meraktan açıkçası. Daha önce sökmediğim için nerelerinden başlayacağımı da bilmiyordum, iyice inceleyerek yapmayı tercih ettim. İyi ki de böyle yapmışım çünkü demir tel halkalar çok zor söküldü. Hem de aracın sökmediğim bir burası ve bir de tavanı kalmıştı şimdi sıra tavanda. Ne var ne yok diye çok merak ediyorum bakalım sunroof nasıl işliyor. ;)
Videodaki amcamın koltukları daha kolay ayrılıyor. Beki de daha önce pratiği olduğundan kolaylıkla döşemeleri açabilmiş de olabilir.

Proje bitti yaz geldi :)
Hayırlı olsun...
Güle güle ısıt :)
Teşekkürler hacım. Şimdi sen yazınca seni aradığım an aklıma geldi. :p Adaptörle koltuk ısıtmayı çalıştırmaya çalışan masum köylüyüm yeminlen. :komik:

hayır zaten orda kış olmuyor ki:huhuu:
Oraya da yaz gelmiyor, klimayı sök bana yolla. :koptum:

Toto nasıl abi ısıtıyormu :) güle güle kullan kazasız inş.
Totomda değil de elimde test etmiştim. :komik: Tesisatı hazırlayıp, orta konsolu montelediğim zaman pedleri elime alıp epey bir süre denedim. Hani bir sorun çıkarırsa koltukları bari kurtarayım babında... :p 3-5 dakika içinde gerekli ısıya ulaşıyor ama koltuk döşemesi mutlaka bir kesinti sağlayacaktır. Çok fazla işlevsel görmesem de ekstra bir donanım katmasıydı ya amacım, yoksa far yıkamayı da kullandığım yok.

Simdi sunroofu accan abı koltuk ısıtmayı accan yukardan buz gıbı hava, alttan sıcacık ohhh miss :D
Metszda enciniyırsları bunu yıllar önce düşünmüş kardeşim. :p Bizde taze hava kanalı şeysi var (Buna bir ad koymalıyız bence, kimse tam ismini de bilmiyor). :D Senin dediğin gibi kalorifer, bel altından ısıtırken baş kısmımıza normal hava sağlıyor. ;)

Geç olsun güç olmasın :) İzmir'de zevkine kullanırsınız. Hayırlı olsun.
Teşekkürler. İzmir'de kış kısa sürüyor 3-4 hafta falan, ama soğuğu da gerçekten can yakıyor.
 

Serfa

Sessiz
Mesajlar
37
Konum
Ankara Sincan
Araç Markası
1993 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Bordo Sedan
Aralık ayında aldığım, Ocak ayında elime ulaşan ve montajına Şubat ayında başladığım koltuk ısıtma sistemini Mart ayı bitmeden tamamlamış bulunmaktayım. :D Ürün linki burada, almak isteyenler çekinmeden alabilir; bir kaç kez test ettim sıkıntısız çalışıyor. ;)

Konuyu iki aşamada ele alacağım. Birinci aşama tesisatı hazırlamak, ikinci aşama koltuklara pedleri yerleştirmek. Gerekli malzemeler biraz fazla ama zevkli olacağı kesin. Daha önce de belirttiğim gibi internet üzerinde bu sistemi 4 haneli rakamlara montaj edenleri gördüm. ;) Neyse, uzatmadan başlıyoruz. Kontrol kalemi, çeşitli uçlarda tornavidalar, yalıtım bandı, cırt kelepçe, kablo tutucu klips, 1 metre en az 1'lik kablo, makas, yankeski, kargaburun, çift taraflı köpük bant, 14 anahtar, segman pensesi, silikon tabancası, buton çapında punç ve vidalama aleti vs...

Öncelikle tesisata göz atalım. Kendi çektiğim fotoğrafı bulamadığım için birebir aynı olan bir görseli paylaşıyorum...

Ekli dosyayı görüntüle 29585

Ürün gördüğünüz gibi kolaylıkla birleştirilecek şekilde geliyor. Soketlerin nerelere geleceği, hangisiyle birleşeceği belli. Dikkat edeceğimiz kısım bu kadar parçayı çaktırmadan araç üzerine yerleştirmek ve koltuk içine de orijinal şekilde tesisatı kurabilmek. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 29611

İlk görseldeki "Fuse" olan kısımdaki ucu açık (kırmızı ve siyah) iki kabloya şasi ve 12V verdiğinizi düşünürseniz, geri kalan parçalar kolaylıkla yerlerine oturacaktır zaten. Gücü nereden alacağım ve bu kadar kabloyu nereye saklayacağım derseniz de bir kaç fotoğraf ile yardımcı olacağım ama daha önceleri de belirttiğim gibi bu elektrik işleri sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğinden mesuliyet almamak adına fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.

Öncelikle duruma açma kapama tuşlarını nereye konumlandıracağınızı seçmenizden başlayalım. Ben vites körüğünün hemen iki yanına yaptım. Orta konsoldaki cep üzerine de yapılabilir. Hatta bu tesisatın yuvarlak haricinde daha değişik butonları olan ürünler de var, onlardan da tercih edebilirsiniz. Benim yuvarlak seçmemdeki nedenim simetrik bir şekilde panç ile kolayca yeri oluşturabilmesi, dikdörtgenler de daha şık durur tabi ama yerini açmak da daha zor haliyle. Neyse konuyu dağıtmayalım ve hemen ilk başta tuşlarımız için yerler açalım. Orta konsolun nasıl döküldüğünü tekrar olmasın diye görsellemiyorum kısaca anlatayım yine de: El freni altındaki dikdörtgen parça düz tornavida ile tıklatılır ve çıkarılır, konsol bardaklıkla birlikte iki kenarından çekilir ve çıkar. Beyin kısmına giden tek bir soket vardır. Vites topuzu kendi ekseni etrafında döndürülerek çıkarılır. Parça bütün halinde gelir.

Ekli dosyayı görüntüle 29587Ekli dosyayı görüntüle 29586Ekli dosyayı görüntüle 29588

Ekli dosyayı görüntüle 29590

Açtığımız delikten tuşları geçirdikten sonra ilk olarak tuşlara giren dört adet kablonun arka taraflarını her ihtimale karşı yalıtmanız iyi olacaktır. Tuşu yerine oturtturduktan sonra yine sıcak silikon ile sağlamlaştırabilirsiniz. Aynı işlemleri diğer tarafa da yaptıktan sonra kabloları her iki kanaldan arkaya doğru şimdilik bırakıyoruz. Bu butona bağlı kabloların soketleri röledeki soketlere takacağız fakat röleler buralara koyulacak kadar küçük olmadığından dolayı orta konsoldaki cebi de sökmemiz gerekecek. Buranın sökümünü de hızlıca anlatayım: Az önce çıkardığımız parça ile bu kısıma tutturulan, el freninin hemen altındaki iki adet vidayı çıkarın. El freninin körüklü kısmındaki dikdörtgen ufak parçayı elinizle alın. İki ön koltuğu öne doğru sürdüğünüzde şaft tüneline bağlı iki yönde birer adet vida göreceksiniz. Bunları da çıkardığımızda parça boşa çıkmıştır; parçayı, aracın önüne doğru el freninden kurtarıp çıkarabilirsiniz. .

Parçayı elimize alıp ters çevirdiğimizde cep kısmının iki kenarındaki boşluklara röleleri, sigortaları ve fazlalık kablo demetlerini saklayacağız. Öncelikle buralarda çift taraflı köpük bantlardan kullanmanızı öneririm. Bu hem trim sesini kesecek hem de parçaları sabit tutarak birbirine değip bir problem çıkmasına engel olacaktır. Ben hem kablo taşıyıcılarından, arkası bantlı klipslerden ve bolca cırt kelepçelerden kullandım, dağınıklığı önlemek adına.

İki adet koltuk için tesisat kurduğumuzdan açıkta olan iki kırmızı kabloyu birbirine ve iki siyah kabloyu birbirine bağlıyoruz. Görselde kırmızı daire içine alınmış olan bu kablolara en son ek bir kablo uzatıp elektriği vereceğiz o yüzden şimdilik açıkta kalabilirler. Kabloları birleştirdik sıra geldi hemen yanlarındaki sigorta kutucuklarını sabitlemeye. Sarı daire içinde gösterilen şekilde çift taraflı bant ile sabitleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce kutularından çıkarıp sigortaları kontrol edebilirsiniz. Sonrasında sigortadan çıkan ve röleye giden uzunca kabloyu kendi içinde sarıp ucundaki röleyi de pembe daire ile gösterilen yere konumlandırıyoruz. Mavi ile işaretlenmiş soketler az önce montajını yaptığımız butonlara gidecekler, onları da iki kenardan yürütüyoruz, birazdan birleştireceğiz. Geriye kalan ikişerli soketleri de koltuklardaki ikişerli pedlere gidecek. O yüzden şimdilik fazlalığını sarıp yeşil daire ile gösterildiği gibi 10-15 cm kadarını dışarıda ve boşta bırakacağız. Görseldeki geri kalan mavi renk ince kablolar cep aydınlatması için çektiğim kablolardır, şuan ki montaj ile ilgisi yoktur, kafa karıştırmasın. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 29589

Geldik ele aldığımız iki parçayı birleştirmeye ve akım alacağımız yeri bulmaya. Az önce 12V (+) kırmızı iki kabloyu birbirine ve iki şasi (-) siyah kabloyu da birbirine bağlamıştık. Şimdi bunların uçlarına birer ek alıp ön tarafa doğru ilerletiyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 29591

Bende kırmızı kablo olmadığı için 12V ek kablosunu yeşil renk kablo ile aldım. Görselde gösterdiğim gibi kırmızı ve siyah oklar kırmızı dairenin orada birleştirilerek öne doğru çekildi. Burada özellikle yeşil kabloyu (yeşil ok değil, kablo) kalın kullanmakta fayda var, önemle belirteyim. Mavi oklar ile gösterilen butonun tesisatı ve boştaki soketler de birleştirilince geriye akımı almak kalıyor. Size tavsiyem akımı kontağa bağlı bir yerden alın. Yani kontak kapalı iken elektrik gelmesin; böylece tuşları açık unutup akünüzün bitmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için de çakmaklığa giden kabloları kullanabilirsiniz. Yine buralar ile ilgili kablo rengini her modele göre farklı olabileceğinden dolayı söylemiyorum. Kontrol kalemi ile bulabilirsiniz kolayca.

Ekli dosyayı görüntüle 29594

Elektriği aldıktan sonra da bu kısmı güzelce topluyor ve testimizi yapıyoruz. Işıklarımız yandı. Şimdi elimizde iki tane boşa bıraktığımız kablo (yukarıdaki yeşil yuvarlakla gösterilen) soketleri ve onlara takılacak 4 adet ped kaldı. Sıra geldi bunları koltuklara yerleştirmeye...

Koltukların aracın şasisi üzerindeki 4 adet bağlantı ayağını sökmek için öncelikle bu kısımları kapatan plastik parçalar üzerindeki vidalı klipsleri söküyoruz. Sonrasında 14 numaralı anahtar ile koltuklarımızı söküp eve çıkarıyoruz. :p Buradan sonraki kısmı ben de ilk defa yaptığım için ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.

Ekli dosyayı görüntüle 29595

Üzülerek bir konuya değineyim öncelikle başlamadan. Sadece yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim kısımlar ısıtma alanı içerisinde kalacak. Nedeni de bu kısımlardan sonra arada dikiş olması ve bu dikişin kalıp halinde durmasını sağlamaları için içeriden süngeriyle birlikte bağlantılı olması. Uğraşılırsa yapılırdı ama ben çok gerek duymadım da açıkçası... Neyse hiç yoktan iyidir, en azından alt tarafımız ısınacak diyor ve moralimizi bozmadan devam ediyoruz.

Koltuğumuzu aldık ve öncelikle oturak kısmının döşemesini kaldıracağız. Bu gördüğünüz benim guzunun şoför koltuğunun alt tarafı. :( Neden bu kadar paslanmış, guzu denize mi uçmuş bilemiyorum? Üzerindeki kırmızıyla işaretlediğim yuvarlaklaştırılmış demir telleri segman pensesi (ustanızdan ödünç çalabilirsiniz ben gibi) ile söküyoruz. :D Bu tel parçalarını yeniden takmak çok zor olduğundan hem de bazıları sallanıp ses çıkardığından döşemeyi kapatırken yerlerine cırt kelepçe (kablo bağı) kullandım. Sarı yuvarlak içindekiler normalde sökülmüyor ama ben onları da cırt kelepçeledim. Size de tavsiye olunur. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 29598

Bu kısmı açtık ve koltuğumuzu düz konuma alarak sırt üstü yatırdık. İki kenarından açtığımız yerleri sıyırdığımızda kalıp süngeri görmüş oluyoruz. Bu boşluktan içeri kablosu bizim tarafımızda kalacak şekilde ve yanlardaki yapışkanlı bantların ucunu açarak pedleri içeri doğru kırmadan, kıvırmadan sokuyoruz. Sonrasında uçlarını açtığımız bantların koruyucularını çekip çıkarıyoruz. Döşeme kumaşı da gerisin geri gerdirerek çekip, açtığımız yerlerden tutturuyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 29599Ekli dosyayı görüntüle 29600Ekli dosyayı görüntüle 29601Ekli dosyayı görüntüle 29602Ekli dosyayı görüntüle 29603

Sıra koltuğun sırt kısmında. Bildiğiniz gibi koltuk sırtının arka kısmındaki cepli bölge aslında ayrı bir parça. Kontrplaktan oluştuğu ve arkasındaki yaylı ayaklar ile tutturulduğu için çıkartırken kolayca kırılabiliyor. O yüzden burada biraz nazik davranmamız lazım, yoksa önemli değil yapıştırılabiliyor, ben denedim oldu. :D İlk önce mavi yuvarlak ile gösterilen yerlerde iki adet yaylı metali çıkarmamız için mavi ok yönünde parçayı çekin. Üst kısımda boşluk oluşturduğunuz zaman kırmızı yerlerdeki metal yaylı parçaları da gerekirse düz tornavida ile veya ok yönünde kastırarak kurtarın. Böylece koltuğun iç kısmına ulaşmış olacağız. Ama burası arkası tabi. Burayı açma amacımız sırt kısmındaki döşemenin buradan gerdirilerek tutturulmuş olması.

Ekli dosyayı görüntüle 29604

Ortaya şöyle kötü bir görüntü çıkacak. :p Burada yine karşımıza yuvarlatılmış tel kıskaçlar çıkıyor. Yine bunları (kırmızı yuvarlak) açıyoruz. Hemen sonra daha kolay olsun diye sarı yuvarlak yerlerdeki tutturulan kısımları kurtarıyoruz. Hazır buraya kadar açmışken mavi ile işaretli deforme olmuş yayları da yine kablo bağı ile düzeltebilirsiniz. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 29605

Bu kısımları açtıktan sonra koltuğumuzu tekrar çeviriyoruz ve gerekirse sırt kısmını arkaya yatırıp rahatça kumaşı sıyırıyoruz. Bu kısımları ben yeni asistanıma yaptırıyorum. :D

Ekli dosyayı görüntüle 29610

Orta kısımdaki boşluğa az önceki aynı yöntem ile pedi yerleştiriyoruz ve kablolu kısmı koltuğun iki parçasının kesiştiği yerden arkaya doğru sallıyoruz. Peşine döşemeyi de aynı yerden geçirip koltuğu tekrar çeviriyoruz. Yine kablo bağları ile kumaşı gerdirerek kapatıyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 29606Ekli dosyayı görüntüle 29608Ekli dosyayı görüntüle 29607

En son arka kısımdaki kontrplağı da kapattıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta kırmızı yuvarlak içinde görülen kabloyu koltuğun altına diğerinin yakınına tutturuyoruz. Kabloları tutturduğunuz yerlerin, koltuk raylarda hareket ederken sıkışacak bir yer olmadığına ve koltuğun sırt kısmını yukarı aşağı yaparken kabloların gerilmeyecek boşluğa sahip olduğuna dikkat ediyoruz, kesinlikle... ;)

Ekli dosyayı görüntüle 29609

Bu işlemleri diğer koltuğa uygulayıp kabloları da zıt yönünden uzatıyoruz. Bu kabloların ucundaki soketler ile ilk başta orta konsolu kapattığımızda yeşil yuvarlakla işaretlediğimiz soketleri birleştirdiğimizde sistemimiz tamamlanmış olacak... Bugün çok yorulduğum için koltukları bu gece misafir edeceğim evimde. Ama sistem çalışıyor, bir çok kez denedim. ;) En kısa zamanda kısa bir test videosunu da yüklemiş olacağım.

Size de kolay gelsin, sorularınız için 7/24 yazabilirsiniz. Kalın sağlıcakla... ;)

ÖNEMLİ NOT: Doğabilecek herhangi bir problemden veya oluşabilecek zarardan şahsım veya MazdaGaraj forumundaki herhangi bir üye sorumlu tutulamaz!
A
Mesaj otomatik birleştirildi:

Arka cepligi çıkarırken önce aşagıya dogrumu çekiyoruz
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #20
A
Mesaj otomatik birleştirildi:

Arka cepligi çıkarırken önce aşagıya dogrumu çekiyoruz
Hayır tam tersi. Önce sağdan soldan içeri doğru kuvvet uyguluyoruz aynı anda yukarıdan aşağıya sürüyoruz diye hatırlıyorum. :)
 

Üst Alt