• Satılık otomobil ilanı vermeden önce lütfen ilan verme kurallarını okuyunuz. Kurallara uygun açılmayan ilanlar onaylanmayacaktır.

Gümrükten Araç Nasıl Satın Alınır?

Orhan

Sessiz
Mesajlar
16
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 626 Ditd
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Hb
Gümrükten ihale ile araç almış biri olarak bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim, öncelikle aşağıdaki linkten üyelik işlemlerinizi yapıyorsunuz.

https://uygulama.gtb.gov.tr/EIhale/Site/Oturum/Giris

Sonrasında; beğendiğiniz almak istediğiniz aracı belirledikten sonra aracın satış bedelinin %10 u olan teminatını sitede hesap numarası detayları verilen Halk Bankasındaki hesaplarına yatırıyorsunuz, bu teminatı yatırmadan araca teklif vermeniz mümkün değil.

İhale başlangıç ve bitiş tarihi sayfada belirtilmiş oluyor bu tarihler arasında istediğiniz teklifi verebilirsiniz satış bedelinin üstü rakamı da yada daha düşük bir rakam ancak @hagakure arkadaşımızın da dediği gibi en az %75 in üzerinde teklif vermeye dikkat edin çünkü altında verdiğinizde ihale süresi bittiğinde %75 in üzerine teklifler çıkmadığı için ihale iptal oluyor ve süresi tam olmamakla birlikte 1-2 ay içerisinde yeniden ihaleye çıkıyor.

Hani oldu da kısmet size çıktı ihaleyi kazandınız sonrasında yapmanız gereken ihale size kaça kaldıysa %10 teminatınızın üzerine kalan rakamı ilave edip yine aynı bankanın hesabına yatırıyorsunuz ardından bulunduğu gümrük tasiş yeri neredeyse oraya gidip devir işlemlerini yapıyorsunuz. ( size tavsiyem kalan paranın hepsini yatırıp ödeme işlemini yapmadan gidin aracı yerinde görün hani olur da sitede gördüğünüzün dışında daha problemli bir araç ile karşılaşırsanız belki %10 teminatınızı yakmayı göze alarak aracı almaktan vaz geçebilirsiniz. )

Gelelim devir işlemlerine bu süreç bayağı zamanınızı alabilir tasişde önce evraklarınızı hazırlıyorlar 1-2 saatlik bir süreyi geçmez sonrasında bir teslim tutanağı veriyorlar size onunla birlikte aracın olduğu tasiş otoparkından aracı teslim alıyorsunuz araç yürür halde değilse önceden çekici bulmaya önem verin eğer araç şehir dışında bir gümrükte ise o bölgelerde yada bulunduğunuz şehirde toplu araç taşıyan çekiciler ile irtibata geçin daha uygun fiyata aracı bulunduğunuz şehire getirebilirsiniz örnek ben kendi aracımı ankaradan 1250 tl yerine toplu çekicilerle anlaşarak 350 tl ye sigortalatarak getirdim.

Araç geldi diyelim, sonrasında size verilen bir süre var araç plakasız ise 3 ay içerisinde aracın işlemlerini yapıp plakasını almanız gerek plakalı ise 1 ay içerisinde işlemi yapmanız gerek aksi takdirde cezai işlem uyguluyorlar, aracı gümrükten size teslim ederlerken faturasını kesip bir üst yazı ile size evrakınızı veriyorlar, şahadetname denilen evrakı ise ikametinizin olduğu trafik tescil şube müdürlüğüne posta ile gönderiyorlar (ruhsat işlemleri için bu gerekli ve önemlidir )

Sizdeki evraklar ile TSE Karayolları uygunluk belgesi denilen evrakı almanız gerekiyor yeri Altunizade'de Capitol alışveriş merkezinin arkasındaki cadde de mezarlığın karşısı buradan bu belgeyi siz direk alamıyorsunuz önce proje çizimi yapmaya yetkili Mühendislik firması bulmanız gerek internetten araştırdığınız da Karayolu uygunluk belgesi proje çizim diye çıkar buda 350 tl tutuyor geçen seneki fiyattır. 1 gün içerisinde alırsınız sonrasında TUV muayene işlemine gideceksiniz bu evraklar ile ancak gitmeden önce hangi randevuyu alacağınızı kesin öğrenin sonra sıkıntı oluyor başıma geldi 2. defa randevu aldım muayeneden de sağlıklı olarak geçtiniz diyelim.

Trafik tescilden randevu alarak elinizdeki evraklar ile ruhsat işlemlerini yaptırıyorsunuz burada da dikkat etmeniz gereken konu aracın plakalı süresi olan 1 ay içerisinde ruhsatı almış olmanız yada plakasız olan araçlar için olan 3 ay süreyi geçmemiş olmanızdır.

İşlemi yapan memura bunu özellikle sorarak yapın sonrasında birde bakmışsınız aracınıza kesilmiş 189 tl lik bir ceza ile karşılaşabilirsiniz bana işini az bilen ve çenesi çok çalışan bir memur denk gelmişti ısrarla sormama rağmen süren geçmemiş dedi sonra bir de baktım ceza gelmiş, inat ettim mahkemeye bile verdim usulsüz ceza diye nafile mevzuatı herkes kendine göre yorumluyor tasiş de gümrük memuruna bile telefon açıp sordum olamaz senin 3 ay süren var kesemezler dedi evrak verdi gösterdim emniyet amirine dikkate bile almadı ne diyeyim devletimiz sağolsun :)

Neyse ruhsatı da aldınız diyelim sonra gidip plakanızı bastırın ve sonrasında arabanıza binip keyfini sürün ama dikkatli sürün.

Kazasız belasız güle güle binmek nasip olsun diyelim. ;)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Gayet net bilgilerle açıklamışsın, çok teşekkürler.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Düzenleme için teşekkürler Veli abi, bu bilgiler çok işe yarar tekrar teşekkürler paylaşım için
 

Orhan

Sessiz
Mesajlar
16
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 626 Ditd
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Hb
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Düzenleme için teşekkürler, umarım Gümrükten araç almak isteyen arkadaşlara yardımcı olur bu bilgiler
 

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
Çok teşekkürler yol gösterici güzel bilgiler var
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Ya ihaleyi kazanamazsak %10 luk teminatı alamıyor muyuz?
 

civler

Katılımcı
Mesajlar
823
Konum
Samsun
Araç Markası
2000-Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri Hatcback
Ağzınıza sağlık, çok güzel açıklanmış.
 

Orhan

Sessiz
Mesajlar
16
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 626 Ditd
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Hb
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #10
ihaleyi kazanmaz isen yatırdığın teminat e-ihale sayfandaki hesabına geri aktarılır ihale bitiminden 1 gün sonrasında hesabım sayfasından da kontrol edebilirsin daha sonra başka bir ihaleye girmek istersen o parayı kullanabilirsin.
 

berjani

Sessiz
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Orhan bey, muayene hakkında birkaç sorum olacak. Plaka olmadan muayene yapılmadığını duymuştum. muayene için geçici plaka mı çıkardınız yoksa plakasız olarak çekici üzerinde muayeneye mi gittiniz. süreçten kısaca bahseder misiniz?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet

Üst Alt