Konunun güzelliği ve önemine istinaden bi güncelleme yapalım.
Sistemin hiç bu tarafı aklıma gelmemişti... Araştırma sonuçlarını bekliyoruz o zaman.bende bu konu hakkında araştırmalar yapıyorum esp-dsc nin devreye girmesi ne zaman ve nasıl hangi sensör karar veriyor gibi bilgiler topluyorum güncellendiği iyi oldu
tamamdır veli abi kendi aracımdaki dsc nin nasıl çalıştığını arar iken (ulen nerden anlıyor bu arabanın yönünün değiştiğini )aslında bu sistemi sadece konuştuğumuzu farkettim tabiki üstad @mtutun'un katkıları çok büyük (konuyu baştan okuyunuz lütfen ) ben sadece esp-dsc'nin devreye girmesine karar veren elemanların nasıl çalıştığına dikkat çekmek istiyorum.Sistemin hiç bu tarafı aklıma gelmemişti... Araştırma sonuçlarını bekliyoruz o zaman.
Ellerine sağlık Süleyman.tamamdır veli abi kendi aracımdaki dsc nin nasıl çalıştığını arar iken (ulen nerden anlıyor bu arabanın yönünün değiştiğini )aslında bu sistemi sadece konuştuğumuzu farkettim tabiki üstad @mtutun'un katkıları çok büyük (konuyu baştan okuyunuz lütfen ) ben sadece esp-dsc'nin devreye girmesine karar veren elemanların nasıl çalıştığına dikkat çekmek istiyorum.
YAW RATE sensörü;
evet arkadaşlar esp'nin çalıma sistemine karar veren bu sensörün ismi yaw rate yani yalpalama sensörü.
anlamı;
yalpalama hızı sensörü, bir aracın dikey ekseni etrafındaki açısal hızını ölçen bir jiroskopik cihazdır. Aracın yönü ile aracın gerçek hareket yönü arasındaki açıya, yalpalama oranıyla ilgili kayma açısı denir. Wikipedia (İngilizce)
şöyle bir şekli var aracın belirlenen ağırlık merkezinde duruyor mazda 6 gg için konuşacak olursak sanırım el freni arka tarafında bir yerde.
Ekli dosyayı görüntüle 46512
yani bu sensör direksiyon açı sensörü ve elektronik kontrol paneli ile direk haberleşmeli olarak çalışıyor.direksiyonda ayrı bir sensör varmı bilmiyorum ama sanırım airbag etrafında bir parça var o ayarlıyor onun resmini bulamadım,
yani sensör araç ilerler iken normalde hep çalışıyor eğer direksiyon açısı ile ters bir duruma gelirse yani direksiyon 10 derece sağa çevrili iken sapma sensörü diğer yöne doğru açı bilgisi veriyor ise işte o zaman ESP ve tüm elemanları oluşturulan algoritmaya göre çalışmaya başlıyor.gazı kesebiliyor tekerleklere fren uygulayabiliyor.ve biz böylece belkide farketmeden virazjdan güvenli bir şekilde çıkabiliyoruz.bazı sitelerde tekerleklerden hız bilgisi alındığını yazıyor ama tabiki her firmanın çalışma sistemi farklı olabilir.hatta mazda 6 gh için çok güzel bir video var.
Ekli dosyayı görüntüle 46513
Ekli dosyayı görüntüle 46514
Ekli dosyayı görüntüle 46515
işte burada da mazda 6 gh için hazırlanan videoda ağır ağır ve harika şekilde anlatılmış buyrun izleyin
tamamdır veli abi kendi aracımdaki dsc nin nasıl çalıştığını arar iken (ulen nerden anlıyor bu arabanın yönünün değiştiğini )aslında bu sistemi sadece konuştuğumuzu farkettim tabiki üstad @mtutun'un katkıları çok büyük (konuyu baştan okuyunuz lütfen ) ben sadece esp-dsc'nin devreye girmesine karar veren elemanların nasıl çalıştığına dikkat çekmek istiyorum.
YAW RATE sensörü;
evet arkadaşlar esp'nin çalıma sistemine karar veren bu sensörün ismi yaw rate yani yalpalama sensörü.
anlamı;
yalpalama hızı sensörü, bir aracın dikey ekseni etrafındaki açısal hızını ölçen bir jiroskopik cihazdır. Aracın yönü ile aracın gerçek hareket yönü arasındaki açıya, yalpalama oranıyla ilgili kayma açısı denir. Wikipedia (İngilizce)
şöyle bir şekli var aracın belirlenen ağırlık merkezinde duruyor mazda 6 gg için konuşacak olursak sanırım el freni arka tarafında bir yerde.
Ekli dosyayı görüntüle 46512
yani bu sensör direksiyon açı sensörü ve elektronik kontrol paneli ile direk haberleşmeli olarak çalışıyor.direksiyonda ayrı bir sensör varmı bilmiyorum ama sanırım airbag etrafında bir parça var o ayarlıyor onun resmini bulamadım,
yani sensör araç ilerler iken normalde hep çalışıyor eğer direksiyon açısı ile ters bir duruma gelirse yani direksiyon 10 derece sağa çevrili iken sapma sensörü diğer yöne doğru açı bilgisi veriyor ise işte o zaman ESP ve tüm elemanları oluşturulan algoritmaya göre çalışmaya başlıyor.gazı kesebiliyor tekerleklere fren uygulayabiliyor.ve biz böylece belkide farketmeden virazjdan güvenli bir şekilde çıkabiliyoruz.bazı sitelerde tekerleklerden hız bilgisi alındığını yazıyor ama tabiki her firmanın çalışma sistemi farklı olabilir.hatta mazda 6 gh için çok güzel bir video var.
aşağıdaki şekillerde yaw açısının konumlandırmaları var arabanın düzlemini z-x ekseni gibi düşünür isek dikey olan Y eksenindeki sapmayı hesaplıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 46513
Ekli dosyayı görüntüle 46514
Ekli dosyayı görüntüle 46515
işte burada da mazda 6 gh için hazırlanan videoda ağır ağır ve harika şekilde anlatılmış buyrun izleyin
konu baştan sona anlatılanlar doğru ben sadece buna karar veren sensörün adını ve mantığını eklemek istedim.açıkcası bu teknolojide ilgimi çekti ve tam paylaşacakken konuya @Domestos veli abide güncelleme getirince güzel bir tevafuk oldu herkese mutlu kazasız günler
ve bir ekleme daha bu konudaki kişisel tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim bugüne kadar esp devreye girişini hissettiniz mi korktunuzmu, memnun kaldınız mı vs