Mazda'nın üç rakamlı serileri kalite, sağlamlık ve sorunsuzluğun nirvanası bana göre. Ne zaman gelişen teknoloji ve göze hoş gelen tasarım ile tek rakamlı modellere geçtiler Mazda'nın kendine özgü bazı kriterleri arka planda kalmaya başladı.
Kendi içinde, daha karmaşık ecu sistemleri, üzerinde daha fazla sensör barındıran motorlara bindirildi ve işin mekanik kısmı biraz biraz elektronik ağırlıklı olmaya başladı. Bununla birlikte tamirat odaklı değil, değişim odaklı işçilikler türedi. Bu köklü sayılabilecek değişim sonrası aradaki farkı kıyaslayan Mazda sahipleri haklı olarak hep sağlamlık ve kalite odaklı kıyas yaptılar.
Bl Kasa muhabbetine gelince;
Mazda'nın devrim niteliğindeki Skyactiv teknolojisi arefesinde Ford ile ortaklığı bitirmek ve bu teknoloji ile sağlam sıçrama yapmak adına "arasıcak" niyetine Bl kasa ortaya konuldu... Bir nevi göz boyamaydı bu eylem... Çünkü; Bk ile Bl kasada motor aynı, şanzıman aynı sadece kasa ve tasarım farkı vardı, hatta bu kasa üzerinde o kadar çok oynama yaptılar ki, bu gün geriye dönüp bakıldığında 4 yıl üretilmiş bir kasaya belki elli değişik donanım ekleme çıkarma yapıldığını görüyoruz...
Yani; Bl, Ford ortaklığından ayrılma sürecinde idareten ortaya çıkmış bir kasa gibi geliyor bana. Benim görüşüme göre, Mazda; Skyactiv Teknolojiyi tasarlayıp, üretip ortaya koyamamış olsaydı, şimdi muhtemelen başka bir marka çatısı altında olurdu. Yine benim tahminime göre; Mazda, bu teknolojiyi ortaya koymak için gereken zamanı kazanabilme adına kerhen Bl kasayı icat etti ve Ford'dan ayrılarak Skyactiv Teknolojisinin kaymağını tek başına yemek istedi...
Gelinen noktada, bu strateji ve gidilen yolun doğru olduğu ispatlanmış oldu.
Özetlersek; Mazda'nın üç rakamlı modelleri ile elde ettiği ve kullanıcısının gönlünde taht kurduğu sağlamlık ve sorunsuzluk mottosu, bir daha kürsünün en üst sıralarında olamayacak maalesef...