2009 Subaru Legacy ile 2010 Subaru Legacy Karşılaştırması

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Arkadaşlar 2007 Legacy'e 1 yıl sahip olmuş ve kullanmış ve 2010 Legacy'i de 2 ayrı zamanda detaylı test etmiş birisi olarak fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

1- Dizayn; 2009 Legacy dizaynı ile premium sınıfa aday bir görüntü çiziyordu. Kompakt, dengeli dizaynı ve ölçüleri, abartıdan kaçınan, klasik ama klass bir dizaynı vardı. Bu haliyle BMW 3 serisi, Audi A4 ve Mercedes C serisi gibi kendi sınıfında yer alan ve bu sınıfın kaymak tabakasını oluşturan premium sınıfa göz kırpıyor ve bu sınıfın girişinde yer alan Volvo S60, Alfa 159 vb. araçlarla birlikte mücadele eder havadaydı. Benim beklentim gelecek nesillerle birlikte önce premium giriş sınıfında kuvvetleneceği ve sonra da premium'a geçiş yapabileceği yönündeydi. Ancak 2010 modelle birlikte Subaru bu aracın halen bir Legacy olduğunu belli eden bir dizayna devam etse de, bence premium aşkını bir tarafa bırakarak aracı D sınıfının ortasında, yani biraz önce saydığım premium rakiplerle aynı sınıfta yer almalarına karşın orta sınıf olarak adlandırılan D segmentinde yer alan Toyota Avensis, Honda Accord, Mazda 6, Opel İnsignia vb. gibi araçları hedef almaya başladı. 2010 Legacy kötü bir dizayn değil. Ama klass görünümden çok, geniş ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik büyük ve anonim kasası, birbirine orantıları daha özensiz, zerafetini kaybetmiş ve sadece sınıf gerekliliklerine uygun görünmeye çalışan karoser parçaları bize bunu söylüyor. Subaru premium sınıfta yer almanın prestiji yerine ticari karı arzuluyor artık, bu aşikar.

İç dizayn; Aynı şeyleri iç dizayn için de söyleyebilirim. 2009 Legacy çok gösterişli olmayan ama sade ve klass bir iç mekana sahipti. Yine kompakt ve aileler için çok geniş olmayan, ancak yeten ama elit bir görüntü. Elit görüntüyü de modern dizayn oyunlarında değil, sadelik ve asillikte arayan bir görüntü. Aynı zamanda gayet kaliteli (hiç değilse üst kokpitte) plastikler. Bu plastikler bugüne kadar Subaru'nun Tribeca dahil kullandığı en kaliteli plastik aksamdır. Deri kalitesi ise, bir Volvo XC 90 sahibinin imrenebileceği düzeydeydi. 2010 iç mekanı 5 kişilik bir ailenin ev salonunda otururmuş rahatlığıyla seyahat edeceği kadar geniş. Bu araç sınıfında en geniş iç mekan yarışmasına rahatlıkla girebilir. Zaten artık dizaynı da, matematik ölçülerde iyi olmayı gerektirecek şekilde. Kokpit dizaynı daha modern ve ilerici buna rağmen de kullanımı kolay. Ama o kaya gibi sert ve parlak plastikler yok mu? Dizaynı modern ama basit ve her araçta bulunabilecek düzeyde gösteriyor. Özel hissetmiyorsunuz. Halbuki, 2009'un içerisinde otururken teknolojik ve donanımsal bazı eksikliklere rağmen kendinizi özel bir arabada hissediyorsunuz. 2010'da koltuklar Amerikanvari, geniş ve çok konforlu. Ama sportif hissettirmekten çok uzak. Bir Toyota'da oturur gibisiniz. Eğer Subaru'nun imajı da sportif olmasa ve Toyota gibi aile otomobili imajı olsa, bunu beğenebilirdim bile. 2009 Legacy koltukları daha sert ve dar. Yan destekleri 2010'a göre daha iyi, şekilleri de Amerikan salon koltuklarından çok, spor Avrupalı araçların koltuklarına daha yakın. 2009'da yere de daha yakın oturuyorsunuz. Bu da görüşünüzü biraz kötüleştiriyor ama sportif duyguları da arttırıyor.

2- Motor / Şanzıman; Motor çok fazla bir fark barındırmıyor. Hemen hemen 2009'dan 2010'a birebir alınıp, aktarılmış gibi. Her ikisinde de güç ve tork değerleri benzer, belki sadece tüketimi düşürecek küçük ayarlamalar yapılmış. Biliyorsunuz Subaru'nun 3. nesil boxer makinası Forester'da kullanılmaya başlandı ama Legacy'de halen 2. nesil görev yapıyor. Fabrika verilerine göre 2010 Legacy 0-100 arasında 0,3 sn daha çabuk ve son sürati de 2 km's daha fazla. Bu veriler büyük ihtimalle motordan değil CVT şanzıman farkından kaynaklanıyor. 2009 Legacy'de kullanılan 4 ileri sportshift şamzıman bu araca yapılan en büyük haksızlık bence. Şanzımanda sadece 4 oran olduğundan vites oranları arası çok uzun, bu da motorun performansını ciddi anlamda sınırlayıp, tüketimi arttıran bir unsur. Aynı zamanda motor sesini de... Aynı zamanda şanzımanda eğimleri, sürüş tarzını,araç yükünü vb. algılayarak programını adapte edecek sensör/akıllı program özellikleri yok. Rakiplerin en az 5-6 ileri vitesli akıllı şanzımanlara geçtiği bir dönemde yazık olmuş bu arabaya. 2010'daki CVT şanzıman ise kağıt üstünde harika! Ama iş sürmeye ve sürüş zevkine gelince orası şüpheli. Çünkü bu şanzıman performansa değecek ölçüde katkı yapamadığı gibi, icraatta tüketime katkısı da kağıt üstündekinden az. Bir de çok konforlu olmasına rağmen, sportif sürüş isteklerinde ve hızlanmalarda sürekli uykuluymuş gibi hantal bir hissiyatı var. 2009'daki şanzıman her nekadar eski teknoloji de olsa ve performans olarak CVT'den biraz geri de kalsa, verdiği hisler çok daha direkt, sportif ve zevkli. CVT çok akıllı ve verimli bir teknoloji. Eğer bir Honda Jazz'ınız varsa bu araca çok yakışan bir çalışma mantığında. Çünkü Honda Jazz'ı spor kullanmak, virajların keyfini sürmek için almazsınız. Ama bir Subaru'da CVT bana çok garip geldi. Bizim bu araçtan önceliğimiz konfor mu oldu? Ya da ne zaman böyle oldu? Eğer öyleyse Honda Accord bunun bize daha iyisini vermez mi? Bence CVT D segmentinde, ağır güçlü ve awd bir araca olmamış. Bunun yerine 6 ileri (en az) klasik bir tork konvertörlü ama modernize edilmiş bir şanzımanı tercih ederdim. Subaru şanzımanları zaten Jatco'dan alıyor Mazda gibi. Jatco'da da gayet iyi bir 6 ileri klasik şanzıman var ve bu şanzıman Subaru'nun eski Outback'te kullandığı 5 EAT ile kardeş. ben bu şanzımanı Mazda üzerinde kullandım ve gayet beğendim. BMW gibi performans ve verimliliğe çok önem veren bir markanın CVT, DSG vb. şanzımanlara rağbet etmemesi ve halen klasik tork konvertörlü şanzımanları ZF ile geliştirmesi de bize bir mesaj veriyor. Mercedes de aynı yoldan gidiyor.

Özetle Motor / şanzıman kombinasyonunda konfor arayanlar 2010, sportif lezzet ve direklik arayanlar 2009.

3- Symmetrical awd; Bildiğiniz gibi eski kasa legacy'de 2009 yılına kadar VDC sistemi yoktu. 2009 modeller standart olarak VDC'ye sahip oldu. Yeni kasa Legacy'de ise her modelde VDC standart. Bunun dışındaki awd set up aynı. Ön ve arkada klasik açık tip diferansiyeller ve ortada çok plakalı kavrama + 4 tekerlek çekiş kontrol sistemine de sahip olan VDC (ESP) (2009 ve sonrası) Çekiş sisteminin fabrika başlangıç ayarı %60 ön ve %40 arka ama sürüş şartları ve patinaj durumuna göre sürekli bu oranı değiştirebiliyor, ancak arkaya %50 maksimum güç verebiliyor. VDC li modeller bu sistemin yardımıyla aynı aksta yer alan sağ ve sol tekerlekler arasında da güç transferi yapabiliyor. Yine VDC yardımıyla gücü tek tekerleğe kadar iletebiliyorlar. Bu konuda Symmetrical awd tipleri adlı forumda daha fazla bilgi bulunabilir. Sistem başarısı konusunda bir ayrım yapmak imkansız çünkü birebir aynı. Sadece denilebilir ki, eski kasanın VDC'siz modellerine göre VDC'lilerin avantajı var sürüş güvenliği ve çekiş kabiliyeti açısından.

4- Şasi ve yol tutuş; 2009 Legacy takip ettiği trend gereği oldukça sportif ayarlı bir şasi + süspansiyon ayarlarına sahip. Şasi gerçekten virajlarda hiç esnemeyecek ve burulmayacak kadar rijit, aynı zamanda sağ-sol, ön-arka çok dengeli. Süspansiyon konfordan çok performans, yol tutuş ve güvenlik öncelikli. Tam Avrupalıların istediği gibi, BMW 3 serisini ana rakip gözüne kestirmiş gibi. Öyle ki, 5'th gear programından Vicky Henderson yaptığı testte Volvo S60'a karşı Legacy'nin çok üstün ve çok lezzetli olduğunu öne çıkartıyor. 2010 Legacy daha çok Amerikalıları hedeflemiş gibi. Süspansiyon ayarları gayet yumuşak ve yoldaki bozuklukları çok güzel emiyor. CVT ile aynı kafada çalışıyor süspansiyon. İkisi de 'abi ne işimiz olur virajlarla, şimdi savrulup duracağız sağa sola, gidelim güzel güzel yaylana yaylana' mantığı ile çalışıyor. Tabi ki sert viraja geldiğinizde 2009 gibi viraja direnemeyeceğini ve tutunmayı erken bırakacağını sanıyorsunuz. Ama enteresan! Mükemmel tutunuyor viraja ve 2009'la aynı değerleri alabiliyorsunuz neredeyse. Ama sportif hissiyat çok zayıf. Çünkü araç virajda daha çok yatıyor yumuşak süspansiyon üzerinde ve elektrik destekli direksiyon gereğinden çok fazla yumuşak, hissiz. Size tekerleklerin tutunma durumu ile ilgili neredeyse hiçbir şey belli etmiyor. Halbuki 2009'un direksiyonu klasik hidrolik desteğiyle daha sert, hisli ve bilgi vericiydi. Bu da size sportif tınıları daha fazla yaşamak için fırsat veriyordu. 2009 ile daha düşük hızla döndüğünüz bir virajdan, daha büyük bir tebessüm ile çıkıyordunuz. Ne de olsa sportif keyif, en hızlı olmak değil yalnızca! 2010'un şasisi, dengesi hala harika. Ama bu jant/lastik + süspansiyon konforu + elektririkli direksiyon ile yazık olmuş bu şasiye.

5- Donanım / Güvenlik; Donanım olarak 2009 ve 2010 arasında ciddi farklar yok. Temel farkın yağmur ve far sensörü olduğunu söyleyebilirim. Yol bilgisayarının fonksiyonları arasında bile herhangi bir geliştirme olmamış. Tabi eski kasa legacy'lerde 2009 öncesi modellerde donanım biraz daha eksikti. örneğin VDC, direksiyondan müzik sistemi kumandası, direksiyondan vites değiştirme gibi donanımlar eski kasaya hep son üretim yılında eklendi. Güvenlik ile ilgili yeni Legacy'nin en önemli artısı baştan beri standart olan VDC. Eski kasanın ise sadece son model yılında vardı. Güvenlik ile ilgili en önemli unsurlardan biri de frenler. Ben eski kasa legacy'nin fren performansını hem duruş mesafesi, hem de panik frenlerdeki stabil yapısı açısından çok beğenmişimdir. Yeni kasanın frenleri de bana son derece stabil geldi. Araç herzaman rotasını koruyabiliyor zorlu frenler altında. Bazı test sürüşlerinde yeni kasanın duruş mesafesinin eski kasadan daha kötü sonuçlar verdiğini okudum. Bunu benim test etmem çok zor. Ama eğer öyleyse de, büyük ihtimalle jant/lastik kombinasyonundan kaynaklanıyor olabilir. Bu kasaya 16' jantı standart olarak koymak, elma kasasına rulman takıp, yokuş aşağı kayan çocuklar kadar yaratıcıdır ancak!

Dip Not;

2004 kasası ilk çıktığında motor 138bg idi. Daha sonra 165 bg oldu (2006-2007) ve son 2 yılda da (2008-2009) 150 bg oldu. Şanzıman ve awd sistemi ile ilgili bir fark yok. Bir de 2007 model yılı ile birlikte hafif makyaj oldu. Farlar, tamponlar, jantlar ve iç mekan biraz değişti. Biraz da donanım arttırıldı. Örneğin elektrikli koltuklu versiyona hafıza eklendi, CD çalar yerine 6'lı CD değiştirici kondu vb...

Aşağıdaki bölümler; Donanım Haber'deki yazılarımdan alıntılanmıştır.

Eğer bu sınıfta ve 2.eli düşünmeden bir sedan istiyorsanız, 2011 Mazda 6'ya da bakın derim. 2009 alacaksanız Legacy derim, 2009 sonrası için size Legacy konfor, genişlik ve awd nin kardaki avantajını verir. Ancak sürüş zevki ve iç mekan kalitesi çok sorgulanır. CVT ve yumuşak süspansiyon sürüş zevkini baltalıyor. 2011 Mazda 6 daha donanımlı ve büyük jantlarıyla daha spor sürüşe sahip, 2010 modeline göre. Ancak 2009, 2010 modelleri de çok iyi. Bu araçlar içinde en genişi 2010 Legacy. Mazda ona çok yakın, en küçük ise 2009 Legacy.

Subaru'ların bariz awd avantajı var ama kuruda Mazda daha iyi yol tutuşa sahip. Yol şartları kayganlastıkça, Subaru'lar öne çıkar. Ben bugün bunların arasında tercih yapsam hangisini alırdım? Sıralama şöyle olurdu;

1-2011 Mazda 6
2-2009 Subaru Legacy (ama 2009 öncesi değil, çünkü ESP yok)
3-2010 Mazda 6
4-2010 Subaru Legacy

Bence 2009 ve öncesi Legacy sınıfındaki Almanlar kalitesinde iç mekana sahipti. Yenisi değil bu kesin. Üstelik bir Accord veya Mazda 6 kalitesinde de değil. Sınıfının en üstlerinde yer alan bir iç mekan kalitesinden, sınıfının en altlarına inmek maliyet hesaplarıyla ilgili. Bence bu bir hata ve aynı hatayı 2009 Impreza ve Forester'da da yaptılar. Aşırı eleştiri gelince yeni kasa Impreza ve Forester'da bir miktar toparladılar ama halen daha iyi olmalı.

Mantıklı fiyatlara kaliteli iç mekan olaildiğini Mazda CX5 ve Mazda 6 ile isbatlıyor. Lütfen bunların iç mekanlarını hem Almanlarla, hem de Subaru'daki muadilleriyle kıyaslayınız. Hele 2014'de gelecek yeni Mazda 3'ün iç mekanını mutlaka inceleyiniz. Subaru bir mühendislik harikası ve güzelliğidir. Bir Subaru şeçerken modaya göre değil, mühendisliği için seçeriz. Ancak biraz da iç mekan kalitesi ve modern donanımlar olmasın mı?

Bugün Clio'da multimedya ekranı standart iken, 120 bin TL tutarlı 2013 Forester'da yok....

Yani isteyen Japon mekanik ve elektronik sorunsuzluğun yanına modern donanımları ve Alman kalitesinde iç mekanı ekleyebiliyor. Bence aksine bunları Subaru'dan beklemeliyiz...

* * *

2011 Mazda 6, yeni Skyactiv Mazda 6'dan fazla yakar ama 2010 Legacy ile aynı düzeyde tüketir.

Tüm Mazda'lar gibi, Mazda 6 da yol tutuşta referans sayılacak modellerden biridir. Zaten Mazda markası sürüş keyfi ve yol tutuşla ünlüdür. Yeni Legacy konfor önceliklidir ama bu yol tutuşunun kötü olduğu anlamına gelmez. Legacy'nin yol tutuşunun arkasındaki unsurlar symmetrical awd ve boxer motor'dur başlıca. Mazda'nın ise, süspansiyon sistem ayarları ve geometrisinde fenomen olmaları ve direksiyon sistemi ayar bilgisidir.

Karlı yollarda tabi ki tüm Subaru araçları daha iyi bir seçim olur.

Mazda 6'da kullanılan motor, Skyactiv öncesi olan MZR serisi motordur. Çok dayanıklı ve sürüşü keyifli bir motor ailesiydi. Halen de bu motor ailesi üretiliyor ama herhalde bir iki yıla biter. Legacy'in motoru da 2. jenerasyon boxer makinadır. Subaru da artık 3. jenerasyon boxer serisine geçti. Subaru'da da 3.jenerasyonun 2'den temel farkı tüketim üzerine. 2011 Mazda 6 otomatik şanzımanı 5 ileri + overdrive fonksiyonlu klasik ir tork konvertörlü şanzıman. Japon Jatco firması yapımı, aynen Subaru tork konvertörlü otomatik şanzımanları gibi. Bu yönüyle Subaru 3.0 ve 3.6 boxer makinalarla kullanılan (Legacy, Outback ve Tribeca modellerinde) 5 ileri E-5AT şanzıman ile neredeyse ikiz kardeşler. Yani çok konforlu, çok dayanıklı, çok uzun ömürlü. Ancak CVT veya çift kavramalılara göre güç aktarımında daha verimsiz. Sportif sürmek istediğinizde ise, CVT'ye göre çok çok ileri. Aslında sportif kullanımda her şanzıman CVT'ye göre ileri...

CVT konusuna ancak siz kullanıp, karar verebilirsiniz. Hakeza iç mekan genişliği ve kalitesine de...

Genel olarak tavsiyem mutlaka bir Legacy ve bir Mazda 6'yı bizzat görüp, inceleyin. Mümkünse kullanmaya çalışın.

Bir diğer tavsiyem de, araçların aynı (muadil parçaları, örneğin ön far veya aks vb) parçalarının fiyatlarını yetkili servislerden sorun. Böylece yedek parça fiyat politikaları hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz...

Mazda Şanzımanındaki Overdrive nedir?

Klasik tork konvertörlü şanzımanlarda bir lock up (mekanik kilitlenme) fonksiyonu vardır. Otobanda, açık yolda sabit bir hızla ilerliyorsanız, şanzıman hidrolik güç iletim üzerindeki aktarım kayıplarını yok etmek için, düz şanzımandaki gibi direk mekanik olarak kilitliyor. Yani güç iletim verimliliği düz şanzıman seviyesine çıkıyor ve bu işlem sonrasında motor devri bir miktar daha düşerek seyrediliyor. Bu fonksiyonun adı Overdrive! Yani son dişli oranının da üstünde demek. Halk arasında bazen 5,5. vites falan gibi adlandırılıyor.

Bazı kriterlere göre marka model sıralamalarım;

Bazı konularda hangisinin önde olduğunu söyleyeceğim ama bu konularda diğerinin kötü olduğu anlamı çıkarmayın lütfen, çünkü çok iyi ve aynı zamanda yakın rakipler.

-Güzel ve kuru zeminde sürüş ve yol tutuş zevki;

1- Mazda 6
2- Subaru Legacy
3- Honda Accord

-Zor ve kaygan zeminlerde sürüş ve yol tutuş keyfi ve emniyeti;

1- Subaru Legacy
2- Mazda 6 ve Honda Accord

-Süspansiyon konforu;

1- Honda Accord
2- Subaru Legacy
3- Mazda 6

- Yakıt tüketimi;

1- Mazda 6
2- Subaru Legacy (awd sistemi biraz arttırıyor)
3- Honda Accord 2.4 (motor hacmi yüksekliği nedeniyle)

-Hızlanma performansı;

1- Honda Accord
2- Mazda 6 ve Subaru Legacy

-Servis ve Yedek Parça;

1- Honda Accord (bu markalar arasında en yaygın satış sonrasına sahip)
2- Subaru Legacy ve Mazda 6 (servis sayıları daha az ama sorunlu da değil. bazı şehirlerde servislerinin olmaması negatif)

-Şanzıman tepkileri;

1- Honda Accord
2- Mazda 6
3- Subaru Legacy

Özetle herbiri sahip olması ayrıcalıklı ve keyifli otomobiller. Honda Accord elit, konforlu ve daha lüks bir görüntüde. Mazda 6 daha sportif ve genç bir araç. Subaru Legacy ise, kendine has boxer motor ve standart awd sistemi ile ayrıcalıklı bir model.

Tabi bütün bunları 2005 model yılı civarı için yazdım ve tamamı şahsi değerlendirmelerimdir. Kişilere göre yorumlar fark eder. Takdir sizindir, kararınız ne olursa olsun sizin için hayırlı olsun ve kazasız güzel günlerde kullanın...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Aslında link vermek yerine yazıları buraya aktarmak daha iyi olurdu, sonuçta kendi yazılarım değil mi? Ama pad ile bu kadarını yapmak kolay geldi, yaşlanmak böyle bir şey arkadaş! :D
Diğer konuda vermiş olduğun linkleri aktarma fikrin üzerine müstakil konu yaptım, ellerine emeklerine sağlık abi. :harika:
 

Üst Alt