Mazda 323 BA (1994-98) LPG Tekleme Sorunu ve Çözümü

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Konuyu sanal alemde fink atarken buldum ve paylaşmak istedim... Kişinin kendi aracına (Mazda 323 1999 model glx) kendi çabalarıyla yapmış olduğu ayar ve uygulamaları içerir ve yapacak kişilerin kendi sorumluluğundadır...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Harita belli devirdeki benzin enjektör açılış süresinde (ms) gaz enjektörünün vereceği gaz mikatarını gösterir. Kalibrasyon, genelde araç benzinde çalışırken rölantide benzin enjektör açılış süresini kaydeder ve sonra da gaza geçip gazda çalışırken kaydedilen benzin süresinin sabit kalmasını sağlamaya çalışır (gaz süresinin değil). Sonra da rölantide elde ettiği verilere göre tüm devirlerde haritayı oluşturur. Kalibrasyondan sonra harita her zaman düzgün çıkmayabilir. Benzin sistemindeki sorunlar haritaya yansıtır ve LPG'de çalışırken daha da belirgin olabiliyor. Kalibrasyonda harita oluştuktan sonra manuel olarak benzine geçin, bir kaç kere gazlayın ve rölantinin sabitlemesini bekleyin. Sürekli olarak benzin enjektör açılış ms kontrol edin. Diyelim, rölantide 2,5ms oluyor, gaza geçin ve az bekleyin, eğer benzin ms (gaz değil!) sabit kalıyorsa, işlem tamam ve diğer devirlerdeki kontrole başlayabilirsiniz. Benzin enjektörlerinin ms'leri oynuyorsa, şöyle anlatabilirim:
1. Benzin ms düşüyorsa - GAZ fazladır, bu yüzden beyin enjeksiyon süresini kısmaya çalışır. Tüm haritayı seçin ve azar azar düşürün. Ben %1 düşürüp tekrar benzine geçip benzin enjeksiyon süresini kaydedip gaza geçip tekrar kontrol ediyorum. Süreler benzinde ve gazda aynı ise işlem tamam.
2. Benzin ms artıyorsa - GAZ azdır, aynı şekilde beyin enjeksiyon süresini arttırmaya çalışır. Tüm harita seçilir ve azar azar arttırılır. Ben %1 arttırıp tekrar benzine geçip benzin enjeksiyon süresini kaydedip gaza geçip tekrar kontrol ediyorum. Süreler benzinde ve gazda aynı ise işlem tamam.

Rölantiyi hallettik diyelim, laptopunuzu kapatın ve biraz gezin, kontrol edin. Sık sık giderken değişik devirlerde benzin/gaz geçişleri yapın, ayarlar doğru ise geçişleri hissetmemeniz lazım. Ayrıca aracın hem benzinde hem gazda aynı gitmesi lazım. Gazda araç daha atak oluyorsa, o devirdeki gaz miktarı bir az fazla olabilir. Yığılma yapıyorsa veya gitmiyorsa gaz azdır.

Değişik devirdeki ayarlar. Ben şu şekilde yapıyorum, deviri 2000'getirip (örneğin) sabitlemeye çalışıyorum, benzinde ms kaydedip gaza geçiyorum, ms aynı ise bu devirdeki harita da doğrudur. Eğer çok oynama varsa sadece 2000 devirindeki sütün seçilir ve üste açıkladığım mantıkla ayar yapılır. Daha sağlam ayar yapabilmek için laptop ile gezmeniz lazım. Bir arkadaş ile açık alanda mümkünsde rampası olan boş bir yere gidin. Arkadaş arabyı sürerken onu yönlendirin çeşitli viteslerde ve devirlerde benzin/gaz geçişleri yapıp benzin enjeksiyon sürelerini eşitlemeye çalışın.

Eğer benzinde çalışma sorununuz varsa kalibrasyon yapmamanızı tavsiye ediyorum, üreticilerin hazır verdikleri haritalar mevcut, onları kullanın. Bende ms sürekli oynadığı için (motor ısısına göre ve fanın çalışmasına göre) her kalibrasyon farklı çıkıyordu. Hazır haritayı yükleyip enjeksiyon sürelerini rölantide sıcak motora göre eşitledim tüm harita için ve çok iyi ve düzenli sonuç aldım. Artık arabanın gaza geçip geçmediğini anlayamıyorum bile.

GAZ enjeksiyon süresine gelelim - tamamen enjektör meme çapına ve seçilen enjektör ve enjeksiyon tipine bağlıdır. LOVATO enjektörleri rölantide 5ms civarında çalışır genelde, bu tavsiye edilen değer. LOVATO kullananlar, LOVATO enjektör kullanıyorsanız ve rölantide süreleriniz daha yüksek ya da düşükse enjektör meme çapı yanlış seçilmiştir. Daha hızlı çalışabilenler enjektörler de var, Matrix gibi, onlar daha düşük, benzine yakın ms değerleri ile çalışır, tabi fiyatları da daha yüksektir. Düşük gaz ms (tavsiye edilen aralığın içinde) her zaman iyidir ve bu sürenin yüksek olmaması lazım, çünkü yüksek devirlerde ve gazı köklediğiniz zaman süreler o kadar yükselebilir ki enjektör tüm gazı vermeden kapanmak zorunda kalacak, bu da aracın gitmemesine neden olur. Bunu benzin takviyesi ile halledebilirsiniz, yalnız yanlış seçilen meme çapı daha fazla benzin yakmanıza neden olur. Doğru seçilen meme ile ECU sadece extrem durumlarda benzini takviye der. Bu opsiyonu her zaman açık tutun derim. Bunu özellikle sollama yaparken fark edersiniz. Yüksek devirde gitmenize rağmen gaz süresi bitmeden enjektör kapanmak zorunda kalıyorsa araç titreme yapar, gitmez veya benzine geçip tekrar gaza geçer. Benzin takviyesi açıkken gaz süresi çok yüksek olduğunda ECU otomatik olarak bunu algılar ve gereken benzin miktarını takviye eder. Bu değer genelde rölantideki değerden bile düşük olur(2ms gibi) ve dediğim gibi sadece extrem durumlarda devreye girer. Yavaş kullananlar bu opsiyonu kapatabilir aslında, ama sıkıştığınızda ve 3500-4000 devir üstünde araç kullanmak zorunda kaldığınızda bu opsiyon araç gücünün düşmesini engeller. Ben açık bırakıyorum ve fazla benzin azalması fark etmedim.

Son olarak - Lambda sensörü(Oksijen sensörü). Lambda sensörü olan araçlarda egzozdaki oksijen mikarını ölçer. En optimal lambda değeri - 1'dir. Bu da tüm yakıtın yanması demektir. Gaz ayarını yaparken bu lambda değerini kontrol ederek gaz miktarının az veya fazla olmasını kontrol edebilirsiniz.
Lambda>1 ise - karışım fakirdir. Gaz veya benzin azdır.
Lambda<1 ise - karışım zengindir. Gaz veya benzin fazladır.

Bilgi şimdilik bu kadar. Yapacağınız tüm işlemleri kendi sorumluluğunuzdadır.

İyi sürüşler.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Senin içinde mazotçilere özel çözümler bulursam paylaşırım Bülent... :D
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #19

Üst Alt