Garajdan Mazda'lar - 1985 Model Mazda RX-7 SA/FB Group B Rally Car

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Birazdan inceleyeceğiniz araç SA (makyajlı haliyle FB diye geçiyor) kasa bir RX-7. Tabi ki 1983-1986 yılları arasında düzenlenen Group B Rally yarışları için dizayn edildiğinden görüntüsü, aksesuarları ve haliyle motor/mekanik kısımları çok farklı. Normal kullanım için üretilen RX-7 görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu aracın birkaç dikkat çeken ve beni de araştırdıkça şaşırtan özelliklerinden bahsetmeden bu fotoğrafları paylaşmak olmazdı. Tabi buraya geçmeden önce tasarlandığı Grup B yarışları hakkında biraz araştırma yaptım. Kısaca ondan bahsedeyim.
Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından düzenlenen bu yarışlardaki Grup B'yi anlamak için Grup N ve Grup A'dan bir kaç cümle ile bahsetmek gerek. Ralli yarışlarından yarışacak araçları belirleyen bu grupların "Group N" olanında seri üretim şeklinde fabrikadan çıktıkları haliyle yarışan araçlarmış. Hemen hemen hiçbir modifikasyona uğratılmazmış. "Group A"de ise standart üretilen bu araçlar çeşitli yapılandırma ve modifikasyonlara uğratılarak yarıştırılırmış ve bunlar genellikle firmalar tarafından değil şahıslar tarafından geliştirildiğinden haliyle bir sınırı varmış. "Grup B" ise hiç bir sınırın olmadığı ve firmaların son damlalarına kadar emek harcayıp yarattıkları en hızlı, en güçlü, en karmaşık ve haliyle en tehlikeli araçların yarıştığı sınıfmış. Hal böyle iken 1982 yılında ayrılan bu gruplardan B grubunun ömrü çok kısa olmuş. Nedenine gelirsek: 1983 yılında düzenlenmeye başlanan ve sınırların zorlandığı Group B Rally yarışları, 1986 yılında düzenlenen Portekiz etabında Ford RS200 pilotu Sergio Cresto'nun yarış esnasında hakimiyetini kaybedip seyircilerin arasına dalması sonucu 3 izleyici ölüyor ve 30'dan fazla kişi yaralanıyor. Co-pilot da bu kazada aracın içine sıkışıyor ve o sırada yakıt sızıntısıyla birlikte yanmaya başlayan aracın içinde can veriyor. Böylelikle bu vahim olaydan sonra, sınırsız gücün kullanıldığı Group B yarışları iptal ediliyor. Bu kısa ömrüne rağmen bu yarış sınıfı yarışseverler tarafından en efsane grup olarak tanımlanıyormuş. Kazanın kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Group B'den ve bu kısa ömründen bahsettik. Şimdi gelelim aracımıza: Mazda tarafından RX-7'den bu yarışlar için 20 adet modifikasyonlu olarak üretilip, mühendisler tarafından geliştirilmesi onaylanıyor. Oluşturulan RX-7'ler arkadan itişli iki rotorlu 13B motoru 12000 devir çevirebilmekte ve 1308 cc hacmi ile 300 beygir güç üretmekte. Bu güçlü değerlere rağmen RX-7'nin bu yarışlarda kayda değer en iyi başarısı 1985 yılındaki "Acropolis Rally of Greece" etabında Ingvar Carlsson pilotuyla kazandığı üçüncülük oluyor ama asıl değineceğim konu da bu değil. 20 adet araç toplanabilecek RX-7 parçalarıyla 7 tanesi toplanıp birleştirirlirken geri kalanlar yedek parçalar halinde dağınık olarak kalıyor. Toplanan RX-7'ler 1984 ve 1985 yıllarında yarışlara katılıyor. Yarış görüntülerinden bazı kesitlere buradan ulaşabilirsiniz. Bir tanesi yarış sırasında kaza yapıyor ve kullanılamaz hale geliyor. 1986 yılında yukarıda bahsettiğim olaydan ötürü yarışların iptali üzerinei kalan 6 aracın içinde de bir RX-7 hiç yarışlara katılmıyor ve bu nedenle yüksek ihtimalle "günümüze ulaşan hiç kullanılmamış tek Group B aracı" olduğu düşünülüyor.
MRTE 019 şasi kodlu bu araç ilk etapta 1990 yılında İsviçre'deki Mazda İthalatçısı tarafından yedek parça olarak satın alınıyor. Bir kaç yıl öncesine kadar sergilenen araç bir koleksiyoner tarafından yılların verdiği deformelerin giderilmesi amacıyla o yıllarda üretilip geriye kalan 13 araçlık parçaların izi sürülerek orijinal parçaları kullanılarak toplanıyor. Bu haliyle de geçtiğimiz sene 170,000-190,000 pound (yani 225,000-250,000 dolar) arasındaki bir rakamla müzayedeye çıkarılacağı düşünülüyor. Sadece 3 kilometredeki efsane bir motora sahip bir rally aracı için fazlasıyla hak ettiği bir rakam belki de fakat, sonucuyla ilgili bir bilgi bulamadım şimdilik. Buradan da geriye kalan kardeşlerinden birinin pistteki videosunu da izleyebilir, Wankel motorun ninni gibi gelen sesini dinleyebilirsiniz. ;)
İyi seyirler.




Kaynaklar: wikipedia.org | car-revs-daily.com | rmsothebys.com | jalopnik.com | motor1.com
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Araştırmaların, güzel yazıların ve görseller ile Türkiye'deki Mazda tutkunları için müthiş bir kaynak yaratmışsın abi ellerine sağık.
Keyifle okudum.
 

Üst Alt